Unde sunt ţinute pensiile românilor şi câţi bani mai avem în conturile private

Majoritatea banilor din conturile de pensii private ale românilor sunt plasaţi în titluri de stat. Totuşi, ponderea obligaţiunilor suverane în totalul plasamentelor a scăzut destul de mult în ultimii ani în favoarea investiţiilor în acţiuni cotate la Bursă. În afară de cele două categorii de investiţii, fondurile private de pensii mai ţin banii în conturi bancare dar şi în obligaţiuni municipale sau corporative.
Şerban Buşcu - mie, 09 iul. 2014, 21:06
Unde sunt ţinute pensiile românilor şi câţi bani mai avem în conturile private

După primele şase luni ale acestui an, 6,16 milioane de români deţineau în conturile de pensii private obligatorii(Pilon II) un total de 16,5  miliarde de lei adică peste 3,7 miliarde de euro, indică datele Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat (APAPR). După un 2013 cu recorduri istorice în ceea ce priveşte randemantele şi viteza de creştere a activelor, cele opt fonduri de pensii private obligatorii au reuşit să-şi menţină un ritm bun şi în prima jumătate a acestui an. La finele lui 2014, activele erau în creştere cu 43% faţă de aceeaşi data a anului 2013. În ultimul an, fondurile de pensii au reuşit să menţină un randament peste medie, care a urcat la 12,1% în perioada iunie 2013-iunie 2014.

 Pe unde sunt răspândiţi banii de pensii

După primele cinci luni ale acestui an, aproape 67% din banii de pensii private erau plasaţi în titluri de stat. Ponderea acestui tip de plasament este în scădere faţă de iunie 2013, când deţinea peste 73% din total. Pe de altă parte, creştere este sesizabilă în ceea ce  priveşte plasamenetele în acţiuni cotate la Bursă care au ajuns să deţină 16,2% din portofoliu faţă de doar 10% în 2013. A treia formă semnificativă în care fondurile de pensii aleg să-şi păstreze banii o reprezintă conturile bancare. Ponderea acestora a scăzut la doar 7,8% faţă de peste 9% în 2013.

Titluri de stat ale României, acţiuni FP şi OMV, depozite la BRD, Garanti şi Raiffeisen

Mai multe detalii în privinţa plasamentelor efectuate de fondurile de pilon II aflăm din raportul annual al Autorităţii de Supraveghere Financiară. Astfel, potrivit documentului citat, la finele lui 2013, pe categoria titlurilor de stat plasamentul dominant au fost obligaţiunile emise de statul roman urmate de cele ale Marii Britanii, Olandei, Norvegiei şi Turciei. În ceea ce priveşte investiţiile în acţiuni, domină titlurile Fondul Proprietatea urmate de OMV, Romgaz şi Banca Transilvania. Băncile preferate de cele opt fonduri de pensii pentru plasamente cu dobândă fixă sunt BRD, Garanti, Raiffeisen, Citibank şi BCR.      

Te-ar mai putea interesa și
Proiect pentru un aerodrom la Râmnicu Vâlcea
Proiect pentru un aerodrom la Râmnicu Vâlcea
Preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Constantin Rădulescu, a anunțat că județul va avea aerodrom pentru aeronave ușoare....
România, pe locul doi din UE la producția de floarea soarelui
România, pe locul doi din UE la producția de floarea soarelui
România s-a clasat anul trecut pe locul doi în Uniunea Europeană la floarea soarelui din punct de vedere al producţiei ...
HORNBACH IT HUB în România: Inovație și echilibru global în dezvoltarea tehnologică
HORNBACH IT HUB în România: Inovație și echilibru global în dezvoltarea tehnologică
În era digitală în continuă evoluție, adaptarea rapidă și inovația sunt cheia pentru succesul oricărei companii. ...
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Rusia nu are nevoie să interzică exporturile de motorină, pentru a răspunde la creşterea preţurilor şi posibilele ...