UniCredit îi plăteşte lui Ţiriac 700 de milioane de euro pentru participaţia sa la Unicredit Ţiriac Bank

UniCredit îşi va majora participaţia la banca românească UniCredit Ţiriac Bank de la 50,5% la 96%, potrivit Reuters, care citează presa italiană.
Economica.net - joi, 19 iun. 2014, 08:53
UniCredit îi plăteşte lui Ţiriac 700 de milioane de euro pentru participaţia sa la Unicredit Ţiriac Bank

UniCredit va plăti pentru achiziţia pachetului de acţiuni 700 de milioane de euro, dintre care o parte cash, potrivit Reuters, care citează cotidianul italian Il Messagero.

Omul de afaceri Ion Ţiriac mai deţine circa 45% din capitalul Unicredit Ţiriac Bank, prin două firme, iar această tranzacţie era aşteptată de mai multă vreme. 

Imperiul Ion Țiriac

Finalist de trei ori la Cupei Davis, Ion Ţiriac s-a dedicat mai întâi afacerilor legate de tenis, după care, la ieşirea României din regimul comunist, şi-a extins aria de interes, înfiinţând o bancă, acum parte a grupului Unicredit.

La vârsta de 73 de ani are o avere estimată la 800 – 850 milioane euro de Capital. Este divorțat, are trei copii,
În afară de bancă, Ţiriac Holding mai are afaceri în domeniu auto, în asigurări, imobiliare, petrol.

Anul trecut, cifra de afaceri a întregului grup de firme Ţiriac a fost 500 milioane de euro este, inclusiv cota aferentă participațiunilor deținute de Țiriac în 5 mari entități economice, potrivit Capital.

Divizia Auto Ţiriac Holdings include companii: Ţiriac Auto, importatorii (Hyundai Auto Romania, Premium Auto, M Car Trading, Romcar), Ţiriac Auto Rulate şi Auto Stop.

Țiriac deține Clubul Rezidențial Stejarii din Pădurea Băneasa și Residenz, trei centre de afaceri (central Țiriac, Nouveau și Vama Poștei), 18 showroomuri în București și în țară, spații comerciale (Metro Punct Piatra Neamț) și Praktiker din Târgu-Mureș, clădirea flotei de aeronave din Otopeni și 1.100 de hectare în spații intravilane în întreaga țară, conform investarului Capital.

Participațiile grupului includ: 44% din Unicredit Țiriac Bank, 44% din Allianz Țiriac, 40% din Meteor și Universal, 25% din servicii de handling pe Aeroportul Internațional Henri Coandă și 15% din Metro România.

 

Banca

Anul trecut, UniCredit Ţiriac Bank a obţinut un profit net consolidat de 87,7 milioane lei (19,8 milioane euro).

Veniturile operaţionale consolidate s-au plasat la 1,5 miliarde lei (337,8 milioane euro) la sfârşitul anului 2013. Cheltuielile operaţionale au atins nivelul de 727 milioane lei (164,5 milioane euro), iar profitul operaţional a ajuns la 765,5 milioane lei (173,2 milioane euro). Provizioanele pentru credite au atins nivelul de 744 milioane lei (168,3 milioane euro).

UniCredit Ţiriac Bank a urcat pe locul al patrulea în topul băncilor din România, după mărimea activelor de anul trecut, ajungând la o cotă de piaţă de 7,6%. Banca a preluat activele de retail de la RBS România,  echivalând cu 315 mil. euro.

UniCredit Tiriac Bank a încheiat anul 2013 cu un număr de 188 de sucursale, în timp ce numărul angajaţilor pentru bancă şi UniCredit Consumer Financing a ajuns la 3.169, potrivit datelor băncii.

La începutul lui ianuarie 2013, banca a achiziţionat pachetul majoritar al UniCredit Consumer Financing, păstrând în continuare pachetul de 20% din acţiunile UniCredit Leasing Corporation.

Volumul activelor a fost de 28,5 miliarde lei la finalul anului 2013. Portofoliul de credite a ajuns la un volum de 18,8 miliarde lei (21 miliarde lei incluzand creditele externalizate), susţinut de creşterea cu 10,6% a finanţărilor acordate IMM-urilor, de creşterea cu 18,4% a creditelor cu ipotecă acordate persoanelor fizice si de cresterea cu 3% a creditelor acordate companiilor de talie medie.

Depozitele clientelei au ajuns la un volum total de 15,1 miliarde lei, evoluţia fiind susţinuta de creşterea cu 13,8% a volumelor pe zona IMM în ultimul an, respectiv cu 18,5% pentru companiile de talie medie şi cu 36,7% pentru persoanele fizice in acelasi interval. Volumul finantarilor externe atrase de UniCredit Tiriac Bank de la Grup şi de la Institutiile Financiare Internationale a crescut cu aproximativ 9% in anul 2013 până la nivelul de 1,9 miliarde euro.

Te-ar mai putea interesa și
Rafila, despre eliminarea impozitului pe concediile medicale: Trebuie judecat cu precauţie. Se face o analiză
Rafila, despre eliminarea impozitului pe concediile medicale: Trebuie judecat cu precauţie. Se face o analiză
 Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, joi, referitor la posibilitatea eliminării impozitului pe concediile medicale, că această problemă trebuie "judecată cu precauţie",......
Primul drum de mare viteză inaugurat în 2024: A fost deschisă circulația pe DEx16 Oradea – A3 VIDEO
Primul drum de mare viteză inaugurat în 2024: A fost deschisă circulația pe DEx16 Oradea – A3 VIDEO
CNAIR a deschis circulația joi, la ora 15:00, pe drumul de mare viteză DEx16 Centura Oradea - A3, a informat Cristian Pistol, ...
Exporturile UE de ciocolată au crescut anul trecut cu 35% faţă de 2013 – date Eurostat
Exporturile UE de ciocolată au crescut anul trecut cu 35% faţă de 2013 – date Eurostat
Statele membre ale Uniunii Europene au exportat anul trecut în ţările din afara blocului comunitar 867.000 de tone de ...
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
România are un preţ la energie electrică cel mai mic din regiune, fiind un efect al investiţiilor în "energie verde, ...