UNTRR solicită MFP să reia de urgenţă efectuarea plăţilor pentru acciza la motorina utilizată drept combustibil

Transportatorii protestează faţă de decizia Ministerului Finanţelor Publice (MFP) de a stopa rambursarea accizei pentru motorina utilizată drept combustibil, pe motiv că este necesară modificarea legislaţiei în domeniu, deşi în primele zece luni din an plăţile au fost efectuate, se arată într-un comunicat al Uniunii Naţionale a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR).
Economica.net - mar, 29 nov. 2016, 09:45
UNTRR solicită MFP să reia de urgenţă efectuarea plăţilor pentru acciza la motorina utilizată drept combustibil

‘UNTRR solicită Guvernului să reia de urgenţă efectuarea plăţilor de către Ministerul Finanţelor Publice pentru acciza la motorina utilizată drept combustibil. (…) După 10 luni de plăţi în 2016, MFP opreşte rambursarea accizei sub pretextul că, în 2015, Codul Fiscal a fost aprobat de Legea 227/2015 şi a abrogat Codul Fiscal aprobat prin Legea 571/2003, menţionată în HG 537/2014 referitoare la restituirea accizelor’, se menţionează în comunicatul citat.

Transportatorii susţin că decizia MFP de a modifica HG 537/2014 reprezintă doar un pretext pentru a întârzia şi, eventual, de a nu mai face nicio rambursare de accize la carburant în 2016, deşi există încă buget real disponibil.

‘A rambursat ilegal MFP acciza în primele 10 luni ale anului 2016? În mod sigur, nu. Rambursarea accizelor a fost efectuată conform HG 537/2014. La modificarea Codului fiscal, în 2015, şi aprobarea acestuia prin Legea 227, a fost abrogată varianta precedentă aprobată prin Legea 571/2003 şi, pentru a nu se crea perturbări în funcţionarea stufoasei legislaţii fiscale cu ramificaţii în toate domeniile de activitate economică, Art. 502 alin. 2, din Legea 227/2015 (noul Cod fiscal) prevede că ‘trimiterile făcute prin alte acte normative la Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare’, se consideră a fi făcute la prezentul cod’, se mai arată în comunicatul UNTRR.

Potrivit transportatorilor, ‘MFP a văzut 10 luni în 2016 acest articol şi a făcut plăţi pentru rambursarea accizei la carburant’ în baza lui, dar brusc ‘opreşte rambursarea accizei şi iniţiază o modificare a HG 537/2014 pentru actualizare la noul Cod fiscal’, adică în loc să scrie în textul HG Legea 571/2003, să scrie Legea 227/2015.

Mai mult, în proiectul de modificare a HG 537/2014 lansat în dezbatere publică, MFP schimbă termenul de plată a Deciziilor aprobate, de la 30 de zile lucrătoare la 45 de zile lucrătoare.

‘MFP face totul ca să nu mai plătească nimic în 2016! (…) În mod similar, orice contribuabil din România ar trebui să se oprească din a plăti orice sumă către orice autoritate de stat dacă aceasta a fost stabilită printr-un act normativ între 2003 şi 2015 şi actul normativ face referire la Codul Fiscal – Legea 571/2003, având în vedere că, astăzi, Codul fiscal este Legea 227/2015’, susţin transportatorii.

Te-ar mai putea interesa și
Startup-ul theCoRD.ai, care a creat o soluţie AI pentru optimizarea şedinţelor online, vrea să se extindă în 10 ţări
Startup-ul theCoRD.ai, care a creat o soluţie AI pentru optimizarea şedinţelor online, vrea să se extindă în 10 ţări
Startup-ul românesc de tehnologie theCoRD, care a lansat prima soluție AI de team coaching din lume, anunță extinderea la nivel global, obiectivul pentru 2024 fiind prezența în 10 țări....
A apărut un nou jucător pe piața de retail tip convenience. Un offshore cipriot are în plan investiții de un milion de euro în 15 magazine Good2Go
A apărut un nou jucător pe piața de retail tip convenience. Un offshore cipriot are în plan investiții de un milion ...
Offshore-ul cipriot Starlock Limited, care deține și Olimpian Park Oradea și Suceava, vrea să investească anul acesta ...
Garanti BBVA lansează chatbot-ul GIA, pentru a facilita interacțiunea cu clienții
Garanti BBVA lansează chatbot-ul GIA, pentru a facilita interacțiunea cu clienții
Garanti BBVA lansează chatbot-ul de ultimă generație, GIA, conceput pentru a îmbunătăți experiența clienților și ...
Consiliul Concurenţei analizează preluarea unui portofoliu de creanțe al BRD Finance IFN S.A. de către grupul EOS
Consiliul Concurenţei analizează preluarea unui portofoliu de creanțe al BRD Finance IFN S.A. de către grupul EOS
Consiliul Concurenței analizează tranzacția prin care Grupul EOS, prin intermediul companiilor EOS Credit Funding DAC ...