Unul dintre cei mai bogaţi chinezi vrea să cumpere teren agricol în România

Unul dintre cei mai bogaţi chinezi, care deţine afaceri în industria alimentară, caută să cumpere teren agricol şi în România, după ce a ajuns să deţină 3.000 de hectare de teren în Franţa, potrivit AFP. 
Andrada Ghira - joi, 29 mart. 2018, 21:00
Unul dintre cei mai bogaţi chinezi vrea să cumpere teren agricol în România

Compania chineză Reward Group, deţinută de miliardarul Hu Keqin, este interesată de achiziţia de teren agricol în România, notează AFP.

În ultimii patru ani, chinezii de la Reward cu achiziţionat 3.000 de hectare de culturi de grâu în zonele Indre şi Allier din Franţa. Grâul produs în Franţa va fi exportat către cele 1.500 de brutării ale companiei din China.

Deşi pâinea este rar servită la mesele din China, o ţară cu tradiţie în cultivarea orezului, piaţa brutăriilor este dominată de lanţuri care oferă produse adaptate. Miliardarul chinez vrea să schimbe acest lucru şi pariază pe clasa de mijloc China, care va fi atrasă de gustul baghetei tradiţionale franceze, pe măsură ce aceasta îşi petrec vacanţele în Europa. 

Hu Keqin are o avere estimată de Forbes la 1,2 miliarde de dolari, iar asociat în grupul Reward este şi fiica lui, Hu Jingzhu. Grupul controlat de chinez are afaceri în domenii precum industria alimentară, turismul, imobiliare şi industria chimică. 

Oficialii români de la Beijing s-au întâlnit cu reprezentanţi ai grupului Reward, care şi-a exprimat intenţia de a investi în România. Şi nu doar Reward. 

„Reward nu este singura companie care şi-a manifestat interesul pentru România în ultimii ani. Şi alte nume sonore din industria de profil din China au realizat deja investiţii importante în România prin achiziţionarea unor companii existente pe piaţa românească, precum Shuanghui International Holdingd Ltd. în sectorul zootehnic, procesare, COFCO în sectorul cerealelor, Meikeduo Foodstuff Corp. în sectorul avicol. Ca urmare a acţiunilor de promovare organizate de guvernul României şi de Ambasadă, o serie de companii chineze, care nu au anvergura companiilor menţionate anterior, au iniţiat relaţii de afaceri cu parteneri români. Aceste parteneriate se află în diferite stadii de negociere”, este răspunsul Ambasadei României în Chima transmis ECONOMICA.NET cu privire la intenţia companiei Reward de a cumpăra teren agricol pe plan local. 

Oficialii Ambasadei României în China s-au întâlnit cu reprezentanţii grupului Reward, iar discuţiile au avut un caracter general, cu privire la climatul investiţional, statutul terenului agricol, sistemul de subvenţii. S-a mai discutat şi despre specificul şi profilul culturilor, dar şi despre categoriile de produse care sunt competitive la export. 

„Interlocutorii chinezi au informat cu privire la intenţiile de a investi în sectorul vegetal, precum şi în procesare, menţionând că prin intermediul diviziei din Franţa au fost efectuate demersuri, precum vizite, negocieri, pentru a identifica oportunităţi de afaceri în România”, se mai arată în răspunsul Ambasadei transmis Economica.net. 

România, ţara cu cel mai ieftin teren arabil din Uniunea Europeană

Olanda a avut în anul 2016 cele mai ridicat preţ din Uniunea Europeană la achiziţionarea unui hectar de teren arabil, de 63.000 euro, în timp ce România este ţara cu cel mai ieftin teren arabil, unde un hectare de teren arabil costă în medie 1.958 de euro, arată datele publicate miercuri de Eurostat.

În rândul regiunilor UE pentru care sunt disponibile datele pe 2016, cel mai scump hectar de teren arabil a fost în regiunea Liguria din Italia (în medie – 108.000 euro), iar cel mai ieftin în regiunea Yugozapaden din Bulgaria (în medie – 1.165 euro).

În perioada 2011 – 2016, cea mai mare creştere a preţurilor terenurilor arabile s-a înregistrat în Cehia, Lituania, Estonia, Letonia şi Ungaria. 

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...