Vodafone şi Orange răspund amenzii ANCOM pentru „zonele albe”: de vină sunt autorizaţiile de construcţie

Orange şi Vodafone, primii doi operatori de comunicaţii mobile din România după numărul de clienţi şi cifra de afaceri, susţin că întârzierea acoperirii localităţilor rurale care nu sunt deservite de reţele mobile broadband a survenit ca urmare a blocajelor în procesul de obţinere a autorizaţiilor de construcţie necesare. 
Economica.net - mar, 26 iul. 2016, 08:37
Vodafone şi Orange răspund amenzii ANCOM pentru

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a amendat, luni, Vodafone, Orange şi Telekom cu un total de 900.000 de lei pentru neîndeplinirea obligaţiilor de acoperire prevăzute în licenţele de utilizare a spectrului de frecvenţe radio distribuite în 2012.

Redăm integral poziţia oficială a Vodafone România faţă de amenda ANCOM:

„Acoperirea asa-numitelor «zone albe» este un proiect in care Vodafone Romania investeste in permanenta resurse, ca parte din obligatiile ce deriva din detinerea licentelor. Din pacate, procesul este anevoios, din cauza ca eforturile de a acoperi aceste zone sunt deseori blocate in diverse etape, cum ar fi in cea de obtinere a autorizatiilor de constructie necesare.

Vodafone Romania lucreaza in mod constructiv cu autoritatile si saluta recenta modificare a cadrului legal care reglementeaza infrastructura de telecomunicatii, si anume Legea Infrastructurii nr. 154/2012, care simplifica procedurile pentru obtinerea autorizatiilor. Vodafone Romania isi exprima increderea ca noua lege va contribui la cresterea eficientei eforturilor depuse in aceasta directie”, au declarat reprezentanţii Vodafone România.

În continuare, reacţia Orange România la decizia ANCOM:

„ANCOM a atribuit operatorilor un număr de localități greu accesibile din mediul rural, în funcție de spectrul achiziționat în urma licitatiei din 2012. Din numărul total de localități atribuite, 225, Orange acoperă la ora actuală 216, după un proces care a presupus investiții majore atât financiare, cât și umane.

Aceasta performanță ne clasează pe primul loc la numărul de localități din mediul rural acoperite, cu mult peste rezultatele celorlalți operatori. Întârzierile înregistrate pentru cele 9 localități rămase au cauze independente de eforturile noastre. Am întâmpinat întârzieri și blocaje în procesul de instalare a antenelor din cauza procesului anevoios de obținere a autorizațiilor pentru construcția site-urilor. În prezent, avem dosare în curs pentru fiecare dintre aceste localități și contăm pe sprijinul autorităților abilitate pentru rezolvarea lor. Orange va continua planurile de dezvoltare a infrastructurii, astfel încât clienții să se bucure de acoperire extinsă și de servicii la cele mai înalte standarde”, au afirmat reprezentanții Orange.

În cadrul licitației de spectru desfășurată în anul 2012, ANCOM le-a impus operatorilor care au dobândit drepturi de utilizare a frecvențelor radio în benzile de frecvenţe sub 1 GHz (800 MHz şi/sau 900 MHz) – Cosmote, Orange, RCS&RDS şi Vodafone – obligația de a acoperi fiecare un anumit număr din cele 676 de localități nedeservite cu rețele de comunicații mobile de bandă largă, proporțional cu resursele de spectru câștigate. Astfel, Vodafone și Orange au avut fiecare obligația de a acoperi câte 225 de localități rurale, Cosmote 169, iar RCS&RDS 57 de localități rurale. Termenul până la care operatorii aveau obligaţia de a acoperi aceste localități a fost 5 aprilie 2016.

Începând cu data de 6 aprilie 2016, ANCOM a controlat modul în care operatorii și-au îndeplinit obligația de acoperire a localităţilor rurale precizate în licențele primite.

În urma controalelor, ANCOM a constatat neîndeplinirea de către Vodafone România a obligațiilor de acoperire a 72 de localități din cele care îi reveneau conform licenței obținute. Compania Vodafone a fost sancționată cu amendă contravențională în valoare de 720.000 de lei.

În cazul Orange România, s-a constatat neîndeplinirea obligațiilor în 12 localități, iar operatorul a fost sancționat cu amendă în valoare de 120.000 de lei.

Telekom Romania Mobile Communications nu și-a îndeplinit obligația de acoperire a 6 localități și a fost sancționat cu amendă contravențională în cuantum de 60.000 de lei.

Te-ar mai putea interesa și
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
Uniunea Europeană impune pentru prima dată sancţiuni împotriva coloniştilor israelieni radicali din Cisiordania, pentru acte de violenţă contra palestinienilor, au declarat vineri diplomaţi......
Producătorul chinez Chery Auto anunță că noua sa fabrică din Spania va fi una dintre principalele sale facilități de export la nivel mondial
Producătorul chinez Chery Auto anunță că noua sa fabrică din Spania va fi una dintre principalele sale facilități ...
Compania chineză Chery Auto a anunţat vineri că nou achiziţionata fabrică din Barcelona va fi una dintre principalele ...
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Țiriac Collection a integrat oficial în galeria sa de vehicule un spectaculos model Mercedes-AMG ONE, marcând astfel un ...
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, s-a aflat vineri, la Iaşi, pentru a lua parte la începerea primelor lucrări ...