Unul din patru angajatori români vrea să facă angajări în următoarele trei luni – studiu ManpowerGroup

Unul din patru angajatori români intenţionează să facă angajări în intervalul aprilie - iunie 2018 şi doar 7% dintre ei preconizează reduceri de personal, potrivit celei mai recente ediții a studiului ManpowerGroup privind perspectivele angajării de forță de muncă, cel mai longeviv și cuprinzător studiu din lume privind angajările. 
Economica.net - mar, 13 mart. 2018, 10:09
Unul din patru angajatori români vrea să facă angajări în următoarele trei luni - studiu ManpowerGroup

Cu toate acestea, previziunea netă de angajare ajustată sezonier este de +10%, cea mai slabă din ultimii doi ani. Perspectivele de angajare din trimestrul II/2018 sunt mai modeste comparativ cu trimestrul I/2018, dar şi cu trimestrul II /2017, în scădere cu 5, respectiv 8 puncte procentuale.

Din punct de vedere regional, cele mai puternice perspective de angajare sunt raportate în regiunea Centru, unde previziunea netă de angajare se ridică la +17%. Perspectivele de angajare din regiune sunt însă mai puțin robuste decât cele din primele trei luni ale anului 2018, dar și decât cele raportate în trimestrul II/2017, slăbind cu 2, respectiv 7 puncte procentuale.

De altfel, planurile de angajare pentru aprilie – iunie 2018 sunt mai modeste decât cele formulate în trimestrul I/2018 în șapte din cele opt regiuni, îndeosebi în regiunea Nord-Vest, unde previziunea netă de angajare înregistrează un declin considerabil de la trimestru la trimestru, de 25 de puncte procentuale, ajungând la +8%.

Cea mai abruptă schimbare a nivelului de încredere este raportată de angajatorii din regiunea Sud-Est, unde previziunea netă de angajare pentru intervalul aprilie – iunie 2018 este -1%, cu 21 de puncte procentuale mai slabă decât anul trecut, și cu 8 puncte procentuale sub cea raportată în trimestrul I/2018.

În opt din cele zece sectoare de activitate analizate, angajatorii au planuri de creștere a numărului total de angajați, dar perspectivele sunt mai slabe decât în trimestrul I/2018, în toate cele zece sectoare.
Cel mai abrupt declin de la trimestru la trimestru este raportat în sectorul Transport, depozitare și comunicații, unde previziunea netă de angajare slăbește cu 14 puncte procentuale fată de intervalul ianuarie – martie 2018, alunecând în zona negativă, cu o valoare de -5%.

Angajatorii din sectorul Industrie extractivă raportează la rândul lor o previziune netă de angajare negativă de -6%, diminuându-și optimismul privind angajările atât față de trimestrul I/2018, cât și față de anul trecut și situându-se la cota cea mai joasă de optimism din țară.

Angajatorii din sectorul Industrie prelucrătoare sunt din nou cei mai optimiști, raportând o previziune netă de angajare de +25%, însă și în acest sector planurile de angajare formulate pentru trimestrul II/2018 sunt mai slabe decât cele raportate în trimestrul I/2018 și trimestrul II/2017, cu 11, respectiv 7puncte procentuale.

Cel mai abrupt declin al optimismului de la un an la altul este însă raportat de angajatorii din sectorul Comerțul cu ridicata și cu amănuntul, unde previziunea netă de angajare de +6% este cu 24 de puncte procentuale mai slabă decât în anul precedent, și slăbește cu 10 puncte procentuale și față de trimestrul I/2018.

Previziunea netă de angajare se obține făcând diferența dintre procentul de angajatori care anticipează o creștere a volumului total de angajări și procentul de angajatori care prevăd o scădere a angajărilor în locația lor, în trimestrul următor. Pentru țările care au acumulat date cel puțin 17 trimestre consecutiv, printre care și România, cifrele citate au fost supuse ajustării sezoniere, cu excepția cazului în care se specifică altfel.

Studiul ManpowerGroup privind perspectivele angajării de forță de muncă este cel mai longeviv și cuprinzător studiu din lume privind angajările. ManpowerGroup administrează acest studiu predictiv încă din 1962, iar în prezent în cercetare sunt incluși aproape 59.000 de angajatori din 44 de țări și teritorii, cărora le sunt măsurate trimestrial intențiile de a-și crește sau de a-și diminua numărul total de angajați pe parcursul trimestrului următor. Studiul este un barometru al tendințelor și activităților de pe piața forței de muncă, fiind utilizat de Banca Națională a Angliei în redactarea rapoartelor sale privitor la inflație și ca sursă a raportului lunar privitor la perspectivele economice și sociale în Uniunea Europeană Monthly Monitor, redactat de Comisia Europeană. Datele studiului independent al ManpowerGroup sunt utilizate în egală măsură de analiști financiari și economici din întreaga lume în evaluarea situației piețelor de forță de muncă.

Pentru România, cercetarea de teren s-a derulat în intervalul 8 – 18 ianuarie 2018 pe un eșantion reprezentativ de 625 de angajatori. Rezultatele obținute au o marjă de eroare de +/-3,9%.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Monica Hodor, E-Distribuție: Ne dorim o implicare mai mare a prosumatorilor
Monica Hodor, E-Distribuție: Ne dorim o implicare mai mare a prosumatorilor
Monica Hodor, directorul celor trei companii de distribuție controlate de grupul Enel în România, a declarat că strategia ...
Spania atenuează taxa claw-back pe profiturile companiilor de utilităţi
Spania atenuează taxa claw-back pe profiturile companiilor de utilităţi
Autorităţile spaniole au decis să atenueze o taxă claw-back pe profiturile companiilor de utilităţi, destinată să ...
Criza gazelor: Şefa Comisiei Europene o asigură pe Maia Sandu că Republica Moldova nu va rămâne fără gaze
Criza gazelor: Şefa Comisiei Europene o asigură pe Maia Sandu că Republica Moldova nu va rămâne fără gaze
Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a asigurat-o marţi pe preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, de sprijinul ...