10 locuri de vizitat în România

Mai cunoscute sau mai puţin cunoscute, aceste zece locuri nu trebuie să lipsească din bagajul de amintiri al oricărui român.
Economica.net - lun, 01 dec. 2014, 12:54
10 locuri de vizitat în România

Cabana Mălăieşti (Bucegi)

Cabana Mălăiești, așezată pe o morenă a unei văi glaciare din Munții Bucegi, Valea Mălăiești, sub creasta zimțată a Padinei Crucii, străjuită de Bucșoiu la o altitudine de 1720 m, oferă adăpost turiștilor care vor să cunoască această zonă de pe versantul nordic al masivului. 

A fost ridicată în 1882 (prima cabană din Bucegi) de către SKV (Der Siebenbũrgische Karpaten-Verein, Asociația Transilvănenă a Carpaților) în poiana de mai jos de golul alpin, la o altitudine de 1.570 de metri (mai jos de zona numită „La Blide”), aceasta fiind un ultim popas în drumul spre Vârful Omu, dar poate fi și o destinație în sine.

Salina Slănic Prahova

Cunoscuta drept cea mai mare Cazare in Slanic Prahova salina din Europa, Slanic Prahova este, astazi, una dintre importantele statiuni balneoclimaterice din Romania, situata intre vaile Prahovei si Teleajenului, la circa 44 km de Ploiesti si la o altitudine de 400 m.

Sulina

Sulina este un oraș și un port liber în județul Tulcea, Dobrogea, la extremitatea estică a României, în Delta Dunării, în punctul de vărsare al brațului Sulina în Marea Neagră.

Aici se găsește un cimitir maritim, unic în țară și chiar în Europa. Un alt obiectiv turistic este Farul din Sulina, care datează din 1802. Sulina mai are și câțiva kilometri de plajă la Marea Neagră, însă aceasta nu atrage un număr mare de turiști. Mai nou acestă plajă este folosită pentru nudism, în locurile ei izolate. Plaja, în mare parte nu este amenajată, ceea ce îi oferă un aspect virgin. Plaja este cea mai lată porțiune de acest fel de pe litoralul Mării Negre și are o granulație asemănătoare cu cea din Mamaia. Este o alternativă la stațiunea Vama Veche.

Viscri

Viscri, în germană Weißkirch. Retras de la drumul mare ce leagă Brașovul de Sighișoara, satul Viscri adăpostește una dintre cele mai spectaculoase biserici fortificate săsești, de altfel fiind una din cele 6 înscrise în patrimoniul mondial UNESCO. Particularitățile așezării au atras atenția și bunăvoința Mihai Eminescu Trust, o fundație patronată de însuși Prințul Charles, care a renovat biserica și câteva case din localitate redându-le ceva din strălucirea inițială. Izolarea, dar și absența altor ocupații in afară de agricultură, au făcut ca pe la sfârșitul anilor ’90 să apară proiectul Șosete din lână naturala din Viscri, inițiat de cei doi nemți stabiliți aici.

Cozia

Mănăstirea Cozia este un complex monahal medieval, situat în staţiunea Călimănești, pe malul râului Olt. Este o ctitorie a domnului Mircea cel Bătrân, extinsă și renovată de-a lungul istoriei sale multiseculare.

Paul de Alep, în jurnalul călătoriei sale în Țara Românească între 21 august 1656 – 13 octombrie 1658 scria despre Cozia: „În limba lor înțelesul numelui acestei mănăstiri, Cozia este „fortăreață de pământ din pricina nenumăraților munți din această țară”.

Cheile Nerei

Cheile Nerei sunt o formațiune de tip chei de-a lungul râului Nera în județul Caraș-Severin, între localitățile Sasca Montană și Șopotu Nou. Distanța pe care se întind cheile este de circa 22 km din care aproximativ 20 km de chei propriu-zise, Nera, străbate un defileu, cu aspect de chei, îngust, spectaculos și absolut sălbatic, formând cele mai lungi chei din România. Aici, unde pereții se înalță până la 200 de metri, apa Nerei și a afluenților săi, a săpat și a format în rocă calcaroasă lacuri, canioane, peșteri și cascade impresionante. O potecă turistică marcată le străbate, dar parcurgerea lor necesită traversarea râului Nera direct prin apă.

Enisala

Localitatea se găsește în apropiere de Cetatea Enisala (Yeni-Sale).

Ruinele fortăreței medievale Yeni-Sale (Enisala, Enișala, Eraclea sau Herkleia, îndepărtându-ne în timp) se află la 2 km de localitatea Enisala, pe un deal calcaros care domină zona lacurilor Razim și Babadag. Cetatea Yeni-Sale are un plan poligonal neregulat, care urmează sinuozitățile masivului de calcar jurasic pe care este amplasată. Cercetările arheologice au fost începute în anul 1939 și au continuat, cu mici întreruperi, în perioada anilor 1970-1998. Materialele descoperite în urma cercetărilor arheologice și mai ales monedele bizantine, genoveze, tătărăști, moldovene, muntene sau turcești atestă rolul militar, politic, administrativ și economic pe care l-a îndeplinit cetatea.

Ruinele Cetății Heraclea de la Enisala, așa cum erau la începutul secolului al XX-lea. Sepulturile dacice descoperite aici, din secolul al IV-lea î.e.n., precum și toporișcele de piatră șlefuită, ceramica și oasele de mamut arată o continuitate de populare încă din preistorie.

Lepşa

Situata pe DN 2D la circa 75 km de orasul Focşani, de-a lungul râului Putna, intr-o zona de un pitoresc copleşitor. La cativa kilometri de Lepsa se afla Cascada Putnei, o rezervatie naturala in miniatura. Aici ajungeti coborand pe niste scari de piatra protejate cu balustrade. În apropiere sunt şi Cheile Tişiţei, un canion declarat rezervaţie naturală.

Vama Veche

Vama Veche pe malul Mării Negre, la mai puțin de un kilometru de granița cu Bulgaria.

Majoritatea turiștilor care frecventau Vama Veche înainte de modernizarea șoselei și de deschiderea frontierei, erau studenți, elevi, sau persoane care doreau să se rupă de agitația de la oraș. Ulterior, turismul a evoluat, frecventarea a crescut, mulți dintre vizitatori nu mai caută linște, ci distracție și petreceri ; strada principală este de altfel plină cu localuri și terase.

Transfăgărăşan

Drumul Național 7C (DN7C), supranumit Transfăgărășan, este unul din cele mai spectaculoase drumuri din România, care leagă regiunea istorică a Munteniei cu Transilvania.

Această șosea ce străbate Munții Făgăraș, cel mai înalt lanț muntos din România, făcând parte din Carpații Meridionali, este un drum asfaltat, ajungând în apropierea tunelului de lângă Lacul Bâlea la altitudinea de 2042 m.  Astfel, Transfăgărășanul se situează pe locul al doilea ca altitudine în clasamentul șoselelor alpine din România, după Transalpina (DN67C) din Munții Parâng, care urcă până la 2145 m.

 

Te-ar mai putea interesa și
Troleibuze românești, readuse la viață, vor fi expuse în weekend la intrarea în Parcul Herăstrău
Troleibuze românești, readuse la viață, vor fi expuse în weekend la intrarea în Parcul Herăstrău
Troleibuzele românești unicat Rocar De Simon și Rocar Autodromo au fost reabilitate de STB și vor fi expuse public, în Parcul Regele Mihai I (Herăstrău), pe 21-22 septembrie 2024, în cadrul......
Deficitul pentru 2024 a fost revizuit, în creştere, până la 6,94% din PIB, faţă de 5%, proiecţia pe care a fost construit iniţial bugetul – proiect rectificare
Deficitul pentru 2024 a fost revizuit, în creştere, până la 6,94% din PIB, faţă de 5%, proiecţia pe care a fost construit ...
 Deficitul bugetului general consolidat reprezintă 6,94% din PIB, în creştere cu 1,94 puncte procentuale faţă de programul ...
Germania ar putea fi deja într-o uşoară recesiune – Bundesbank
Germania ar putea fi deja într-o uşoară recesiune – Bundesbank
Economia germană ar putea fi deja într-o uşoară recesiune, dar un declin semnificativ al economiei este puţin probabil ...
Gebrüder Weiss inaugurează cel de-al doilea hub logistic din apropierea Capitalei, o investiție de 20 de milioane de euro
Gebrüder Weiss inaugurează cel de-al doilea hub logistic din apropierea Capitalei, o investiție de 20 de milioane de euro
Gebrüder Weiss și-a extins rețeaua de terminale logistice din România. În sud-estul Bucureștiului, în Popești-Leordeni, ...