100 de lei de la Guvern, în tichete de masă, pentru cine se vaccinează, tombolă pentru vaccinați. S-a aprobat ordonanța

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat, luni, la finalul şedinţei de guvern, că a fost adoptată ordonanţa care prevede tichete de masă pentru persoanele care se imunizează anti-COVID, precum şi organizarea Loteriei de vaccinare.
AGERPRES - lun, 30 aug. 2021, 17:39
100 de lei de la Guvern, în tichete de masă, pentru cine se vaccinează, tombolă pentru vaccinați. S-a aprobat ordonanța

Într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Victoria, ministrul a precizat că ordonanţa modifică şi completează Legea nr. 55/2020 şi că persoanele care se vaccinează cu schemă completă vor beneficia de o alocaţie individuală de hrană în valoare de 100 de lei, sub formă de tichete de masă. Tichetele vor fi nenominale în momentul tipăririi, iar numele beneficiarului va fi completat la nivelul centrului de vaccinare.

„De la momentul de la care ordonanţa este publicată în Monitorul Oficial, persoanele care se vaccinează cu schemă completă – asta înseamnă cu a doua doză de Pfizer sau Moderna sau cu prima şi singura doză de Johnson &Johnson – vor putea beneficia de aceste bonuri de masă. Ei vor putea să ridice aceste bonuri de masă în momentul în care ele vor fi disponibile la centrul de vaccinare. Încercăm să grăbim cât mai mult procedurile legale şi de achiziţie şi să le facilităm, pentru a le face disponibile cât mai repede. Dar din momentul în care ordonanţa intră în vigoare, cei care se vaccinează pot să solicite, când vor fi disponibile, aceste bonuri de masă”, a precizat Mihăilă.

Ca o măsură suplimentară de recompensare a tuturor persoanelor care au fost vaccinate împotriva COVID-19, s-a propus organizarea Loteriei de vaccinare, care constă în acordarea de premii în bani persoanelor imunizate cu schemă completă. Ministrul a declarat că loteriile vor fi organizate în perioada octombrie-decembrie 2021.

„Premiile sunt sume în bani. Ele urmează să fie reglementate împreună cu Loteria Naţională, Ministerul Economiei şi Ministerul Sănătăţii. La o primă discuţie apreciem că premiile cele mai consistente vor fi în valoare de un milion de lei, dar urmează să reglementăm periodicitatea şi ritmul extragerilor. Au participat la elaborarea proiectului de ordonanţă cei de la STS şi am prevăzut ca modalitate de înscriere, înscrierea pe site-ul certificat-covid.gov.ro”, a precizat Mihăilă.

Potrivit ministrului, prin acelaşi act normativ s-a prelungit termenul de valabilitate al certificatelor de testare în cazul certificatelor antigen la 48 de ore. În cazul certificatelor de testare PCR, termenul de valabilitate se menţine la 72 de ore.

Totodată, s-a introdus posibilitatea utilizării pe teritoriul României a certificatelor digitale ale Uniunii Europene privind COVID-19, prin care se atestă vaccinarea, testarea sau vindecarea titularilor. Ioana Mihăilă a arătat că, până în prezent, aplicaţia STS prin care erau verificate certificatele era utilizată doar la punctele de frontieră.

„Practic, acum se creează cadrul legal pentru a putea fi folosit în interiorul ţării. Reprezentanţii sistemului de telecomunicaţii speciale au dezvoltat o aplicaţie sigură prin care aceste certificate pot fi verificate şi, practic, orice reprezentant al unei instituţii, publice sau private, poate din acest moment, dacă îşi download-ează aplicaţia, să verifice veridicitatea unui certificat COVID-19. Este nevoie şi de prezenţa cărţii de identitate atunci când verificăm aceste certificat”, a precizat Ioana Mihăilă.

Prin aceeaşi ordonanţă a fost realizat cadrul legal în baza căruia măştile achiziţionate în cursul anului 2020 destinate categoriilor defavorizate şi care nu au fost ridicate de către beneficiari pot fi redistribuite şcolilor, de către autorităţile locale sau DSP-uri. Mihăilă a declarat că măştile vor fi oferite copiilor care nu deţin aşa ceva, iar potrivit centralizărilor, la nivelul DSP-urilor există în prezent aproximativ 13 milioane de măşti returnate de către autorităţile locale.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...