Peste 300 de obiective cuprinse în cele 12 rute culturale din PNRR. Ce obiective vor fi restaurate

Listele cu cele peste peste 300 de obiectivele care vor fi cuprinse în cele 12 rute culturale au fost aprobate astăzi, 6 aprilie, prin ordinele comune ale ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, ministrului Antreprenoriatului și Turismului, ministrului Culturii și ministrului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.
Andrada Ghira - mie, 06 apr. 2022, 15:20
Peste 300 de obiective cuprinse în cele 12 rute culturale din PNRR. Ce obiective vor fi restaurate

Foto: Castelul Urmanczy din Toplița, județul Harghita 

„Gospodării tradiționale din Roșia Montană și din Delta Dunării, alături de încă cinci obiective din Lista Patrimoniului Mondial UNESCO sunt oficial selectate pentru a fi finanțate din PNRR. Pe lângă aceste situri recunoscute la nivel internațional, un număr de peste 300 obiective, care fac parte din patrimoniul cultural național, vor fi restaurate sau vor beneficia de sprijinul necesar pentru o promovare adecvată”, a declarat Dan Vîlceanu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

În urma apelului public lansat de MIPE la data de 25 februarie a.c. au fost depuse 395 de solicitări. Acestea au fost evaluate respectând metodologia aprobată prin ordinul comun al celor patru ministere. Termenul limită pentru depunerea propunerilor a fost 20 martie a.c.

Listele cu obiectivele selectate ce vor face parte din cele 12 rute turistice/culturale, investiție cuprinsă în cadrul Componentei 11 Turism și Cultură, pot fi consultate AICI. 

Ce obiective de pe rutele culturale se vor renova

Obiective turistice care urmează să fie restaurate din Traseul castrelor romane sunt: intrarea Forul lui Traian din cadrul sitului arheologic Ulpia Traiana Sarmisegetusa (jud. Hunedoara), Castrul roman din parcul arheologic de la Călugăreni (jud. Mureș), Castrul roman de la Bologa (jud. Cluj).

Din Ruta cetăților vor fi renovate următoarele obiective: zidul cetății Sighișoara (tronsoanele 12, 16 și 22), cetatea nobiliară Colțești (jud. Alba), Terasa X din cadrul cetății Sarmisegetusa Regia (jud. Hunedoara), cetatea Brașovului din centrul istoric (jud. Brașov) și zidurile cetății Oradea – Bastion Crăișor (jud. Bihor).

Mai multe biserici de lemn și mănăstire urmează să fie renovate și vor fi incluse în Ruta bisericilor și Ruta mănăstirilor.

De pe Ruta castelelor urmează să fie renovate: ansamblul arhitectural castelul Corvinilor, etapa a doua (jud. Hunedoara), ansamblul castelului Beldy din Jubou (jud. Sălaj), castelul Kalnoky din Valea Crișului din Baraolt (jud. Covasna), castelul Teleki din Gornești (jud. Mureș) și castelul Urmanczy din Toplița (foto-județul Harghita).

Cinci curii vor fi și ele renovate și introduse pe Ruta curiilor. Este vorba de castelul Miko din Bodoc (jud. Covasna), conacul Kovats din Satu mare (jud. Satu Mare), conacul Szentkereszty-Bethlen din Câmpia Turzii (jud. Cluj), conacul Baranyi-Jako din Mișca (jud. Bihor) și conacul Serester Jozsef din Chichiș (jud. Covasna).

Patru cule vor fi renovate: cula Zătreanu din Zătreni (jud. Vâlcea), cula Tudor Vladimirescu din Cerneți (jud. Mehedinți), ansamblul culei Duca din Măldărești (Vâlcea) și cula Glogovenilor din Glogova (jud. Gorj).

Cinci obiective care vor fi incluse pe Ruta Sfântului Ladislau vor beneficia de bani din PNNR pentru restaurare: Biserica reformată din Saciova (jud. Covasna), Biserica unitariană din Chichiș (jud. Covasna), Biserica reformată din Lutița (jud. Harghita), cetatea Biharia din Biharia (jud. Bihor) și ansamblul abației din Sâniob (jud. Bihor).

Pentru refacerea peisajului cultural din Delta Dunării vor fi restaurate 36 de gospodării din județul Tulcea, iar pentru Ruta satelor cu arhitectură tradițională vor fi restaurate 128 de case din Alba, Sibiu, Hunedoara, Harghita, Mureș, Suceava, Cluj, Covasna, Tulcea și Brașov.

Al doilea apel public

La data de 31 martie a fost atins jalonul 331,care presupunea ca cel puțin 225 de situri să fie incluse în rutele culturale, situri alese pe baza cartografierii și care să fie  poziționate în principal în zonele rurale și defavorizate pentru a atrage turiști și a crea noi locuri de muncă în industria turismului.

Pentru anumite rute turistice/culturale nu au fost depuse suficiente solicitări, iar Ministerul va anunțat un al doilea apel public pentru a putea utiliza toate fondurile alocate investiției și a maximiza toate șansele comunităților cu potențial turistic de a beneficia de investiții sustenabile.

 

Te-ar mai putea interesa și
Invazia Rusiei în Ucraina anunţă o nouă eră în Europa, consideră premierul polonez Donald Tusk
Invazia Rusiei în Ucraina anunţă o nouă eră în Europa, consideră premierul polonez Donald Tusk
Invazia rusă în Ucraina, începută cu peste doi ani în urmă, anunţă o nouă eră în Europa, o perioadă caracterizată de ostilitate, consideră premierul polonez Donald Tusk, transmite......
Moneda meme chinezească PUMP strânge 280 de milioane în prevânzare. Unde se vor duce fondurile? (P)
Moneda meme chinezească PUMP strânge 280 de milioane în prevânzare. Unde se vor duce fondurile? (P)
Suma de 280 de milioane, strânsă de proiectul PUMP în prevânzare, nu doar că a depășit estimările inițiale, ci evidențiază ...
Rusia acuză Armenia că încearcă să rupă legăturile cu Moscova
Rusia acuză Armenia că încearcă să rupă legăturile cu Moscova
Rusia a acuzat joi Armenia că încearcă să rupă legăturile din ce în ce mai fragile între cele două ţări, într-un ...
Forţele ruse atacă obiective de infrastructură critică din apropierea oraşului Dnipro
Forţele ruse atacă obiective de infrastructură critică din apropierea oraşului Dnipro
Forţele ruse au atacat vineri dimineaţa obiective de infrastructură critică din districtul Kamianske, în apropierea ...