1EUR = 4.7612 RON | Bucureşti 27 º

Extern

2013, anul cu cel mai scăzut nivel al dezastrelor din ultimul deceniu

Numărul dezastrelor naturale şi accidentelor majore a scăzut anul trecut la cel mai mic nivel din ultimul deceniu, a anunţat joi, la Geneva, Federaţia Internaţională a Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie, informează agenţia DPA.

16 oct, 2014 | Agerpres

În raportul său anual, Federaţia a consemnat 529 de astfel de evenimente produse anul trecut, variind de la furtuni şi inundaţii, la accidente cauzate de neglijenţă sau de defecte tehnologice. Mai mult de 100 de milioane de oameni din întreaga lume, predominant asiatici, au fost afectaţi de astfel de evenimente.

Cele mai periculoase incidente naturale au fost taifunul Haiyan din Filipine, care a ucis aproape 8.000 de oameni, şi o inundaţie musonică din India, în care au murit aproape 6.100 de persoane.

De asemenea, accidentul tehnologic cel mai sever s-a întâmplat în Asia, când în urma prăbuşirii în luna aprilie 2013 a unei fabrici de textile din Bangladesh, au murit 1.100 de persoane.

Aceste trei dezastre din Filipine, India şi Bangladesh au provocat mai mult de jumătate din totalul celor 29.200 de decese în catastrofe din anul 2013.

Raportul a analizat, de asemenea, rolul pe care credinţele culturale îl au în modul de reacţie al comunităţii la dezastre.

Organizaţiile de ajutorare nu iau în considerare de multe ori aceste aspecte, a scris în raport secretarul general al Federaţiei Elhadj As Sy, citat de DPA.

'În schimb avem tendinţa de a presupune (sau spera) că oamenii pe care dorim să-i spijinim folosesc aceeaşi logică şi raţionalitate ca şi noi şi că vor dori să reducă riscul de dezastru', a scris el.

De exemplu, oamenii de pe insula-stat Tuvalu din Pacific au fost sceptici, din cauza convingerilor lor religioase, că există schimbări climatice, notează DPA.

Cu toate acestea, Crucea Roşie şi alte organizaţii se folosesc de un festival anual pentru a crea un mare aflux de comunicare despre acest subiect, se menţionează în raport. Grupurile au ajuns, de asemenea, la liderii religioşi care au ajutat la schimbarea atitudinilor în Tuvalu, a mai spus secretrul general al Federaţiei.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO