2013 – anul marilor investiţii în staţiunile balneare. 150 mil. euro investiţi de mediul privat

2013 a fost anul marilor investiţii în staţiunile balneare, investitorii privaţi investind în sector peste 150 milioane de euro, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, preşedintele Organizaţiei Patronale a Turismului Balnear din România (OPTBR), Nicu Rădulescu.
Economica.net - vin, 31 ian. 2014, 12:11
2013 - anul marilor investiţii în staţiunile balneare. 150 mil. euro investiţi de mediul privat

‘Investiţiile au fost făcute fără sprijin din partea statului, fără nicio facilitate, nici măcar scutirea de taxe locale. Considerăm că acest trend demonstrează valoarea acestui segment, care ar merita mai multă atenţie din partea tuturor factorilor implicaţi. Aceste investiţii au dus la creşterea numărul de turişti, care au apreciat creşterea standardelor infrastructurii şi a calităţii serviciilor. Aceste cheltuieli reprezintă un efort al investitorului, care a înţeles valoarea potenţialului natural şi al oportunităţii turismului balnear’, a precizat Nicu Rădulescu.

În prezent, unele societăţi îşi renovează şi îşi pun la punct infrastructura de cazare şi masa sau baza de tratament, în timp ce altele se străduie să îşi atragă clienţii în această perioadă, cu costuri mai reduse. Mai mult, conform reprezentanţilor OPTBR, această perioadă de extrasezon are şi avantajele ei, deoarece clientul beneficiază de mai multă atenţie din partea personalului, mai ales medical, şi nu trebuie să aştepte prea mult să efectueze procedurile recomandate, ca în plin sezon, când cererea este foarte mare.

Situarea staţiunilor balneare în zone cu bogat potenţial turistic oferă turistului şansa de a vizita obiective culturale, istorice, religioase sau de a ‘proba’ gastronomia locală.

‘Avem semnale că şi în 2014 se vor face investiţii în bazele de tratament. Trebuie avut în vedere faptul că, în multe staţiuni, bazele de tratament erau construite pentru a deservi o întreagă staţiune. În ultimii ani, conceptul s-a schimbat şi hotelurile îşi fac fiecare propria bază de tratament. Aceasta presupune fonduri mai mari şi sprijinul fondurilor europene este dorit şi binevenit. Sunt multe hoteluri, majoritatea de 3 stele, chiar şi de 4 stele, care oferă servicii diversificate, pe lângă procedurile de tratament pentru diferite boli (reumatice, digestive, respiratorii, dermatice), ca şi pentru relaxare, antistres sau tonifiere, în cadrul departamentelor de wellness amenajate în ultimii ani în multe hoteluri. Astfel de unităţi se găsesc la Sovata, Tuşnad, Govora, Băile Felix, Vatra Dornei, Călimăneşti-Căciulata, Covasna, Geoagiu-Băi’, a spus preşedintele OPTBR.

Investiţiile şi o mai bună promovare a staţiunilor balneare au condus la creşterea numărului de turişti români şi străini, dar mai ales a structurii acestora. A crescut numărul persoanelor active sau a familiilor cu copii care vin pentru vacanţe de refacere şi relaxare în staţiunile balneare, ca şi al evenimentelor tip corporate organizate de diferite firme pentru personalul propriu, al seminariilor şi conferinţelor, la care, pe lângă programul specific, participanţii pot să se relaxeze în bazele de wellness din hotelurile unde sunt cazaţi.

‘În general, cifra celor sosiţi în staţiunile balneare se menţine, din aceştia cam 10% sunt străinii. Se constată, însă, în structură unele modificări. Vin mai mulţi turişti din Federaţia Rusă, Republica Moldova. Se extinde reţeaua staţiunilor solicitate şi nu doar Sovata sau Slănic Moldova, ci şi Călimăneşti-Căciulata, Vatra Dornei, Saturn, Mangalia, Govora, Buziaş’, a explicat Nicu Rădulescu.

Ţinând cont de ţările din care vin cei mai mulţi turişti, OPTBR a demarat pregătirile pentru o campanie de informare şi atragere de turişti din Federaţia Rusă, Germania, Israel, Republica Moldova ca principale pieţe furnizoare de turişti şi pregăteşte, concomitent, unele acţiuni promoţionale pentru piaţa internă. OPTBR va participa la Târgul de turism de la Romexpo din martie 2014, dar şi la unele târguri regionale ce vor avea loc în următoarele luni.

În plus, OPTBR colaborează cu autorităţile de resort la organizarea unor evenimente de anvergură benefice şi pentru turismul balnear, dar şi la crearea unui cadru legislativ adecvat pentru segmentul balnear.

‘Pentru anul 2014 ne vom intensifica eforturile pentru certificarea unor unităţi hoteliere, dar şi a unor staţiuni balneare. Deschiderea pieţei serviciilor, inclusiv a celor medicale, creează oportunitatea atragerii de turişti străini la tratament şi refacere în România, unde costurile sunt mai mici decât în multe ţări europene, iar calitatea actului turistic şi medical este mult apreciată. Au fost demarate negocieri cu case de asigurări din câteva ţări europene, pentru recunoaşterea costurilor provenite din plata serviciilor medicale. Aici este nevoie de susţinerea autorităţilor statului şi a altor structuri pentru a finaliza negocierile’, spune Nicu Rădulescu.

Investitorii din staţiunile balneare, interesaţi de creşterea numărului de turişti şi de ocuparea pe întreaga perioadă a anului a capacităţilor, au lansat, prin intermediul OPTBR, câteva programe speciale cu tarife prietenoase, adresate tuturor categoriilor sociale. Hotelierii au menţinut tarifele pentru toate programele lansate sub egida OPTBR ‘o săptămână de refacere’, ‘Decada balneară’, Hai la băi’ şi ‘wellness balnear’.

‘În prezent, derulăm o campanie pentru aceste programe speciale, în care cel mai mic preţ este de 330 de lei la un hotel de 2 stele pentru programul ‘O săptămână de refacere’, al cărui pachet cuprinde şase nopţi de cazare cu mic dejun şi două proceduri sau cel de 650 de lei pentru ‘Decada balneară’, cu un pachet de servicii de 10 zile cazare cu pensiune completă şi tratament pentru minim 7 zile, câte 2 proceduri. Acest program este mai solicitat de cei care vin pentru tratament, celelalte având o nuanţă mai pronunţată de relaxare, datorită şi duratei mai scurte a sejurului. Preferinţa clienţilor pentru acest program este bazată pe faptul că îşi pot programa mai bine concediile pentru tratament, beneficiind de servicii complete, în perioadele de extrasezon. Din păcate, suntem încă puternic influenţaţi de ponderea numărului de turişti veniţi la tratament prin Casa Naţională de Pensii şi Asigurări Sociale, de la care încasările sunt reduse. Este evident că acolo unde s-au făcut investiţii vin şi clienţi cu un potenţial financiar mai mare şi deci cresc şi încasările. Apoi, sejurul într-o staţiune balneară este, conform statisticilor, cel mai lung (7,5 zile), ceea ce înseamnă că turistul are nevoie de diversitatea acţiunilor în care să se destindă şi să cheltuie’, precizează Nicu Rădulescu.

Românii au devenit mai mari consumatori de servicii, chiar mai buni decât străinii. Este vorba despre cei care vin pentru relaxare, întreţinere, refacere, care reprezintă o categorie cu venituri mai ridicate şi care se îngrijesc de sănătatea lor pentru a preveni îmbolnăvirile.

‘Există o serie de 10 – 15 staţiuni balneare care sunt mai intens solicitate pentru că, mai întâi, sunt cele mai cunoscute datorită tradiţiei, care şi-au menţinut clienţii păstrând calitatea serviciilor şi investind. Pe lângă acestea, avem o serie de alte 15 – 20 staţiuni, de nivel naţional, unde s-a investit, dar nu sunt suficient de cunoscute. Un aport al autorităţilor şi al investitorilor în promovarea acestora ar fi binevenit. Dar nu trebuie să uităm că avem circa 160 de staţiuni balneare, multe dintre ele cu veche tradiţie, iar un astfel de potenţial merită valorificat. În multe din ele s-au făcut investiţii din fonduri private sau prin proiecte europene, dar insuficiente, mai puţin cunoscute sau promovate. Aici e nevoie de o cooperare mai largă şi un parteneriat activ public – privat’, a spus şeful organizaţiei.

Momentan, piaţa tur-operatorilor specializaţi în turism balnear şi de sănătate e încă în formare. OPTBR apreciază că nu avem încă tur-operatori specializaţi, puternici, mai ales pe turismul medical, care reprezintă o tendinţă nouă în turismul de sănătate.

‘Acest turism medical, momentan de nişă, oferă staţiunilor balneare oportunităţi deosebite şi sperăm că în 2014 vom putea accesa fonduri europene pentru dezvoltarea şi promovarea lui. Suntem la finalul unui program european de finanţare. Unii hotelieri au folosit aceste programe pentru îmbunătăţiri, up-gradări hoteliere, alte activităţi necesare’, a precizat Nicu Rădulescu.

OPTBR a derulat un program POSDRU de calificare a 2.200 persoane în meserii din domeniu, al cărui valoare a fost de aproape cinci milioane de euro şi a durat trei ani. Au fost antrenaţi lucrători din staţiunile balneare şi s-a creat o reţea de rezervă de personal calificat.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...