20%-30% din spațiul de birouri ocupat s-ar putea elibera în următoarele luni – analiză 24REAL

Piața de birouri traversează una dintre cele mai mari provocări din istorie, fiind marcată de schimbări majore încă de la debutul pandemiei de Coronavirus. De la modul în care angajații lucrează astăzi în companii, cu suprafețe închiriate tot mai mici, pe fondul mutării temporare a activității în regim remote sau work-from-home, până la eliberarea completă a spațiilor de lucru, criza generată de COVID-19 a condus la recalibrarea tot mai multor spații din clădirile de birouri, estimarea consultantului 24REAL fiind că în următoarele luni între 20%-30% din suprafața totală a birourilor ocupate s-ar putea elibera.
Economica.net - mar, 18 aug. 2020, 07:06
20%-30% din spațiul de birouri ocupat s-ar putea elibera în următoarele luni - analiză 24REAL

 „În fiecare zi se eliberează câte un spațiu de birouri, lucru care nu se întâmpla înainte de criza sanitară care a schimbat percepția de lucru în multe companii. Chiriașii care părăsesc aceste spații fie au angajați care pot lucra remote (de acasă, inclusiv), fie optează pentru o optimizare a costurilor în spații mai mici, cu suprafețe adaptate nevoilor din următoarele luni. Vedem această direcție ca o tendință temporară, de până la un an de zile, dar cu certitudine vorbim de o reconfigurare a pieței de birouri în aceste 12 luni. Chiar și în acest proces de reconfigurare, avem clienți interesați mai mult ca oricând de achiziția unor proiecte de birouri de dimensiuni mai mici (800 – 1.000 mp) pentru a renunța la chirie și a deveni proprietari pe spațiile respective. Costul unui astfel de proiect, în centrul Bucureștiului, poate porni de la 1,5 milioane de euro”, a declarat Constantin Căpraru, managing partner 24REAL, agenție de consultanță imobiliară specializată în intermedierea de spații de birouri cu suprafețe de până în 1.000 mp.

În ceea ce privește cererea, specialiștii 24REAL au observat o creștere a interesului pentru clădiri de birouri din partea companiilor IT, servicii poștale, respectiv zona de ticketing (aviație), companii care optează în cea mai mare parte pentru locații în zona Pipera.

”Avem clienți din domeniile IT, servicii poștale, mobilier (showroom), ticketing (turism) sau servicii financiare interesate de extinderea spațiului de lucru sau de relocări în spații mai generoase, în medie aceste companii căutând spații cu 30-50% mai mari”, a adăugat Constantin Căpraru.

100.000 mp tranzacționați în primul semestru, jumătate din volumul din S1 2019

Conform datelor 24REAL, în prima jumătate a acestui an s-au tranzacționat circa 100.000 mp spații de birouri, un volum cu aproximativ 50% mai mic față de cel înregistrat în S1 2019.

„Prima jumătate a anului a stat sub semnul incertitudinii, dictată de evoluția pandemiei și a măsurilor Guvernului care au blocat orice planuri pentru companiile prezente pe plan local – dacă unii chiriași și-au continuat activitatea într-un regim normal, mulți au optat pentru facilitarea lucrului de acasă pentru angajații lor, fapt ce a condus la eliberare temporară a spațiilor de birouri, iar în anumite cazuri și cu o amânare de plată a costurilor de închiriere, respectiv o diminuare a tarifelor cu chiria pe o perioadă de câteva luni. Ne așteptăm ca în următoarele luni să se normalizeze acest lucru, dar totul va fi în legătură directă și cu evoluția cazurilor de COVID-19 de pe teritoriul României. Suntem optimiști, însă, și avem semnale din piață că volumele de spații de birouri tranzacționate până la sfarșitul anului să recupereze din decalajul suferit în prima jumătate a lui 2020”, a adăugat Constantin Căpraru.

Pentru 2020, 24REAL estimează un volum total de tranzacționare pe piața de birouri de aproximativ 200.000 mp.

 Creștere cu până la 50% a costurilor de mentenanță în clădirile de birouri

Costurile de mentenanță ale clădirilor de birouri au crescut, în medie, cu 30-50% în ultimele șase luni, iar acest lucru se datorează în special cheltuielilor mai mari cu utilitățile, a creșterii salariilor din domeniu, cât și unei întrețineri mai riguroase a clădirilor, ca urmare a măsurilor de prevenire a COVID-19, fapt ce a determinat proprietarii de clădiri de birouri să investească sume foarte mari în dotarea clădirilor cu echipamente de ultimă generație, respectiv soluții de dezinfectare profesionale.

„Vorbim despre creșteri semnificative în ceea ce privește costurile de facility și property management ale clădirilor de birouri, de până la 50% în ultimele 6 luni, sume care se transferă direct către chiriași. Dacă la sfârșitul anului trecut costurile de mentenanță se situau între 2,5 – 3 EUR/mp în București, astăzi vorbim și de peste 4 EUR/mp, tendința fiind una de creștere a acestor valori în perioada următoare”, a punctat Constantin Căpraru.

În ceea ce priveste chiriile, specialiștii 24REAL estimează posibilitatea unor scăderi ale chiriilor pe perioada verii de până la 10%. În prezent, chiriile pentru clădirile moderne de birouri se situează și la sub 10 EUR/mp în zonele Pipera, Preciziei sau în sudul Capitalei și pot depăși chiar 21 EUR/mp în zona Victoriei – Buzești.

Mașini gratuite în regim rent-a-car pentru mobilitate maximă oferite clienților 24REAL

 Agenția 24REAL a lansat o premieră pe piața locală din România prin oferirea de mașini  gratuite în regim rent-a-car către partenerii care solicită spații de lucru în perioada următoare, chiar și pentru suprafețe de la 100 mp, printr-un proiect lansat cu Autonom.

„Într-o lume dinamică în care mobilitatea este cheia unor afaceri de succes, am venit în întâmpinarea clienților noștri cu oferirea gratuită, fără niciun fel de obligație din partea acestora, a unor automobile pe perioade determinate, indiferent de proiectul contractat, fie că este vorba despre un spațiu într-o vilă, clădire de birouri de clasă medie sau superioară, din orice zonă a Capitalei. Prin parteneriatul pe care l-am încheiat cu Autonom, unul dintre cei mai mari furnizori de servicii de mobilitate din România, avem disponibile imediat automobile din clase sub-compacte, ideale pentru drumurile în oraș, până la ultimele modele premium prezente pe piața din România, inclusiv SUV”, a declarat Constantin Căpraru, managing partner 24REAL.

Un alt serviciu oferit de echipa 24REAL este conceptul de „Rentcierge”, lansat tot ca o premieră pe piața imobiliară, în 2017, și vizează asistenţă gratuită şi suport de natură legală prin intermediul unui avocat în vederea îndeplinirii operaţiunilor de înregistrare la Registrul Comerţului a noului sediu social, soluţii gratuite de space planning oferite de către un arhitect autorizat, precum şi soluţii de amenajare a noilor locaţii prin parteneriate cu unii dintre cei mai mari furnizori de astfel de soluţii din piaţă, cât și soluţii de relocare a clienţilor, respectiv consultanţă pentru piaţa de real-estate şi tendinţele acesteia.

În plus, agenția pune la dispoziția managerilor care au contractat spații de birouri cu suportul 24REAL, un autovehicul premium cu șofer, printr-un parteneriat încheiat cu VMS, parte a grupului Autonom.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
O singură ofertă pentru amplasarea de cazane mobile de închiriat pentru producția de energie termică la fostul CET Titan. Vine de la un om de afaceri basarabean
O singură ofertă pentru amplasarea de cazane mobile de închiriat pentru producția de energie termică la fostul CET Titan. ...
Termoenergetica a primit o singură ofertă la licitația lansată în octombrie pentru închirierea și amplasarea unor ...
Avionul de repatriere a românilor blocați în Maroc va ajunge la București joi seară
Avionul de repatriere a românilor blocați în Maroc va ajunge la București joi seară
Zborul special organizat la iniţiativa Guvernului de la Bucureşti pentru repatrierea cetăţenilor români blocaţi temporar ...
Amenzi de 350.000 de lei pentru Lidl. Inspectorii ANPC au propus închiderea unui magazin din Ilfov pentru cel mult șase luni GALERIE FOTO
Amenzi de 350.000 de lei pentru Lidl. Inspectorii ANPC au propus închiderea unui magazin din Ilfov pentru cel mult șase ...
Inspectorii ANPC au verificat mai multe magazine Lidl din țară și au amendat retailerul cu 350.000 de lei. Din cauza neregulilor, ...