20% din totalul de 170.000 de angajaţi în sectorul bancar din Polonia ar putea fi concediaţi – Reuters

Băncile din Polonia, care au aproximativ 170.000 de angajaţi, pregătesc primele concedieri majore din ultimul deceniu, ca rezultat al scăderii profiturilor şi al planurilor autorităţilor de a impune sectorului costuri suplimentare, au declarat, pentru Reuters, bancheri şi analişti, potrivit Agerpres.
Economica.net - vin, 04 mart. 2016, 16:06
20% din totalul de 170.000 de angajaţi în sectorul bancar din Polonia ar putea fi concediaţi - Reuters

Anul trecut, băncile poloneze listate la bursă şi-au pierdut un sfert din capitalizarea bursieră, din cauza ratelor scăzute ale dobânzilor. Există de asemenea temeri privind efectele noii taxe pe active şi planurile de convertire în zloţi a creditelor ipotecare denominate în franci elveţieni.

Directori din zece bănci care au dorit să-şi păstreze anonimatul au afirmat că scăderea profiturilor va duce probabil la concedieri substanţiale, în condiţiile în care numai taxa pe bănci va costa anual acest sector 4,4 miliarde de zloţi (un miliard de dolari). Unii directori au calculat deja câţi angajaţi vor da afară anul acesta.

Anul trecut, BPH, subsidiară a GE Electric, a anunţat că-şi va reduce forţa de muncă cu 32%, respectiv 1.700 de persoane, până la sfârşitul acestui an, în timp ce PKO BP, cel mai mare grup bancar polonez, va concedia 800 de angajaţi, sau 3% din forţa de muncă.

Săptămâna trecută, Getin Noble Bank a anunţat că va concedia până la 15% din angajaţi până la sfârşitul lui 2016.

‘Recentele costuri impuse băncilor şi taxa bancară vor determina instituţiile de creditare să concedieze între 5% şi 8% din angajaţi, până la sfârşitul lui 2017’, a afirmat adjunctul şefului grupului de lobby, Mieczyslaw Groszek.

Una dintre surse susţine că ar putea fi concediaţi 20% din totalul de 170.000 de angajaţi din sectorul bancar.

Recent, Parlamentul Poloniei a aprobat legea care prevede taxarea anuală cu 0,44% a activelor băncilor şi companiilor de asigurări, care va duce la buget 4,4 miliarde de zloţi (1,1 miliarde de dolari).

Legea se va aplica băncilor interne, sucursalelor băncilor străine, diviziilor instituţiilor de creditare, caselor de economii, asiguratorilor şi reasigurătorilor.

Camera Inferioară a Parlamentului Poloniei a aprobat modificările făcute de Camera Superioară, stabilind că legea este valabilă pentru băncile cu active de peste patru miliarde de zloţi şi firmele de asigurări cu active de peste două miliarde de zloţi. Spre deosebire de bănci, asiguratorii vor include şi deţinerile de obligaţiuni guvernamentale în activele lor taxabile.

În Polonia, sectorul bancar şi cel de retail sunt controlate de companii străine, cum ar fi UniCredit, Santander, Commerzbank, Raiffeisen şi BCP.

Băncile se află sub presiune din cauza ratelor scăzute ale dobânzilor, iar investitorii sunt îngrijoraţi de posibilitatea adoptării unei legi privind conversia în zloţi a creditelor în valută, ale cărei costuri sunt estimate la peste 5,9 miliarde de dolari. Criticii susţin că impunerea unor noi taxe în sectorul bancar şi cel de retail vor avea consecinţe nedorite, deoarece costurile vor fi suportate de clienţi.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
ANAT critică noile restricții anunțate de Guvern pentru accesul în România, considerând că acestea anulează toate eforturile de redresare ale turismului
ANAT critică noile restricții anunțate de Guvern pentru accesul în România, considerând că acestea anulează toate ...
Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) critică prin intermediul unui comunicat, care are forma unei scrisori ...
Daniel Sologon preia funcția de CEO al Cemacon de la 1 ianuarie 2022
Daniel Sologon preia funcția de CEO al Cemacon de la 1 ianuarie 2022
Liviu Stoleru, CEO-ul celui mai mare producător de blocuri ceramice cu capital românesc, predă de la 1 ianuarie 2022 ștafeta ...
Primăria New York impune tuturor salariaților din mediul privat să se vaccineze anti-COVID-19
Primăria New York impune tuturor salariaților din mediul privat să se vaccineze anti-COVID-19
Bill de Blasio, primarul oraşului New York, a anunţat luni că toţi angajaţii din sectorul privat vor fi vizaţi de obligativitatea ...