3 mld. persoane intră în clasa de mijloc globală până în 2030. Cum valorificăm această creştere

Două treimi din clasa mijlocie a întregii lumi va locui în zona Asia-Pacific până în anul 2030, în timp clasa de mijloc din Europa va scădea cu 14%, potrivit raportului Ernst & Young, Hitting the sweet spot.
Cristina Şomănescu - mie, 08 mai 2013, 08:07
3 mld. persoane intră în clasa de mijloc globală până în 2030. Cum valorificăm această creştere

Se estimează că în următoarele două decenii clasa de mijloc se va extinde cu 3 miliarde de persoane, provenind aproape exclusiv din zonele emergente, potrivit raportului Ernst & Young.

Clasa de mijloc din Asia cuprinde în prezent 525 de milioane de persoane – ceea ce reprezintă mai mult decât totalul populaţiei Uniunii Europene.

Mai mult, raportul Hitting the sweet spot arată că un segment semnificativ din noua clasă mijlocie din Asia se va poziţiona în clasa de mijloc de sus, din prisma veniturilor ridicate. Iar venituri mari înseamnă putere de cumpărare semnificativă.

Această transformare demografică la nivel global reprezintă o oportunitate majoră pentru companiile exportatoare din România. Clasa de mijloc din întreaga lume, dar mai ales cea care se configurează acum la nivelul pieţelor emergente, consumă bunuri care pot fi produse şi livrate în mod competitiv de companiile româneşti. Este important ca exportatorii locali să analizeze tendinţele demografice care se conturează pentru următoarele decenii şi să se înscrie deja în cursa recalibrării ofertei pentru noii consumatori, spun autorii raportului.

“Până în 2030, pe măsură ce tot mai multe persoane intră în clasa mijlocie, e de sperat ca această armată de noi consumatori cu bani şi cereri noi să aducă pe linia de plutire economia globală”, spune Alexis Karklins Marchay, coleader al Centrului pentru Pieţe Emergente al Ernst & Young.

Clasa de mijloc din China ar putea cuprinde un miliard de persoane până în 2030

China şi India vor deveni marile puteri ale consumerismului clasei de mijloc în următorii douăzeci de ani, cu toate că şi pieţele în creştere rapidă, cum ar fi Mexic sau Brazilia, vor avea un cuvânt greu de spus. Însă contribuţiile Chinei şi Indiei vor fi substanţiale.

Astăzi în China trăiesc în jur de 150 de milioane de persoane care fac parte din clasa de mijloc. În următorii zece ani, numărul lor va atinge nivelul de 500 de milioane. Până în 2030, circa un miliard de persoane din China ar putea face parte din clasa de mijloc, adică 70% din populaţia prognozată a ţării.

Clasa de mijloc din India cuprinde aproximativ 50 de milioane de persoane, adică 5% din populaţia ţării. Se estimează că acest grup va creşte susţinut în următorii zece ani, ajungând la 200 de milioane de persoane până în 2020.
După 2020, extinderea clasei de mijloc din India se va accelera, ajungând să cuprindă 475 de milioane de persoane până în 2030.

Deşi consumul din pieţele emergente nu este încă suficient de puternic să readucă rata globală de creştere la nivelul de dinainte de 2008, se poate dovedi suficient pentru a preîntâmpina revenirea la recesiunea globală în următorii câţiva ani, în condiţiile în care consumul din pieţele dezvoltate nu intră pe o pantă descendentă, mai spun autorii raportului.

“Apariţia noii clase de mijloc, cu o putere de cumpărare comparabilă cu cea din statele dezvoltate, va atrage după sine imense oportunităţi de afaceri. Aceste oportunităţi pot să apară foarte repede, iar multinaţionalele trebuie să fie pregătite să răspundă. Iar aceste oportunităţi de business nu se vor limita doar la bunurile de consum. Apariţia unei clase de mijloc înstărite va deschide pieţe în noile teritorii şi pentru servicii financiare sau pentru sectorul de sănătate, de pildă”, a explicat Alexis Karklins Marchay.

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...