30% din vânzările IKEA vin din online în România. Compania a transformat magazinul din Pallady într-un hub logistic pentru e-commerce

În anul financiar 2021, retailerul suedez de mobilă IKEA și-a depășit targetul de vânzări cu 5 puncte procentuale, ajungând la aproximativ 1 milion de lei rulaj. Magazinul virtual IKEA a generat 30% din vânzările totale anuale și a dus la transformarea IKEA Pallady într-un magazin "lider pe piață în materie de logistică".
Alina Stanciu - Dum, 07 nov. 2021, 21:34
30% din vânzările IKEA vin din online în România. Compania a transformat magazinul din Pallady într-un hub logistic pentru e-commerce

Magazinul online a propulsat afacerile retailerului de mobilă suedez IKEA în România peste obiectivul pe care și l-a setat. Suedezii își propuseseră un plus de 12% față de anul anterior, dar au reușit să crească cu 17%, depășind pragul de 1 milion de lei vânzări, în perioada  1 septembrie 2020 – 31 august 2021, anul financiar IKEA. Contribuția online-ului în vânzări a fost  de 30%, ceea ce a generat inclusiv schimbări de natură logistică la nivel de compania. Pentru că este cel mai mare centru comercial IKEA din Europa de S-E, unitatea din Pallady a devenit și hubul logistic de unde retailerul onorează 70% din comenzile online din țară. Aceasta după ce a crescut capacitatea de fulfilment ( un teremen specific logisticii din comerțul online ce se referă la depozitare marfă și gestionare comenzi) cu 20%.

„Ne-am propus ca IKEA Pallady să devină un magazin lider pe piață în materie de fulfilment (logistică externalizată), avem puncte de lucru de succes și am crescut capacitatea de fulfilment cu aproximativ 20% din septembrie 2020 până în martie 2021, acoperind peste 70% din necesarul pieței din România. În ceea ce privește mediul online, aceasta a fost adaptată pentru a reflecta nevoile pieței, iar ponderea vânzărilor pentru acest canal a fost de 28%”, au declarat pentru Economica oficialii companiei.

Potrivit acestora, vânzările online ale companiei au crescut cu 11% față de anul financiar 2020 și au depășit cu 17,8% obiectivul inițial al companiei, „demonstrând preferința românilor pentru achizițiile online în contextul pandemiei”.

„IKEA susține această trecere la mediul digital pentru o mai mare siguranță a tuturor clienților săi. Anul acesta, 30% din vânzările noastre au fost generate prin canale de comerț electronic, depășind obiectivul nostru inițial cu 17.8%. Performanța vânzărilor online și „cash & carry” în anul financiar 2021 ne-a depășit așteptările, în ciuda impactului pandemiei asupra economiei și a provocărilor cu care ne-am confruntat în ceea ce privește disponibilitatea produselor”, au mai transmis reprezentanții companiei care cred că dinamica pozitivă a comerțului online va continua și anul viitor, ținând cont de procesul rapid de digitalizare la nivel național.

Probleme cu disponibilitatea produselor

În ceea ce privește lipsa disponibilității unor produse de care se plânge mulți consumatori, reprezentanții companiei suedeze susțin că se confruntăm cu întreruperi ale lanțului de aprovizionare, acest lucru având un impact și asupra lanțului valoric IKEA. Astfel, pentru a putea oferi clienților noștri experiența IKEA, lucrăm constant pentru a îmbunătăți disponibilitatea produselor noastre.

„Având în vedere volatilitatea continuă și constrângerile legate de lanțul de aprovizionare, ne vom concentra pe disponibilitatea produselor pe care clienții noștri le iubesc și de care au cea mai mare nevoie. Prioritatea noastră va fi disponibilitatea principalelor game de vânzare IKEA și, în special, cele sezoniere, asigurându-ne că cele mai relevante produse din această categorie sunt disponibile în magazinele IKEA Pallady și IKEA Băneasa, precum și în mediul online. În plus, explorăm oportunitatea de a ne crește oferta de produse din surse regionale. Între timp, ne continuăm eforturile de atenuare a efectelor care perturbă lanțul global de aprovizionare în operațiunile noastre, printr-o colaborare strânsă cu partenerii noștri în vederea asigurării disponibilității materiilor prime, minimizării întreruperile din linia de producție și asigurării capacitățile logistice”, au explicat reprezentanții companiei.

Printre obiectivele IKEA pe termen lung, amintim utilizarea 100% a energiei regenerabile pe întregul lanț valoric IKEA până în 2030, de la clădirile Grupului Ingka, până la furnizori și implementarea unui sistem de livrare la domiciliu cu 100% zero emisii, până în 2025.

Black Friday în varianta IKEA 

IKEA nu va organiza anul acesta o campanie de reduceri de Black Friday, ca în perioada 2013-2019.  De anul trecut, retailerul suedez reintepretează acest eveniment de shopping al anului promovând ideea de sustenabilitate.

„Pe măsură ce schimbările climatice devin o problemă din ce în ce mai stringentă, propunem Green Friday ca înlocuitor pentru traditionalul Black Friday,  prin care ne dorim să oferim a doua viață pentru cât mai multe produse IKEA și să găsim soluții accesibile pentru a ajuta oamenii să trăiască mai sustenabil. Bazându-se pe succesul de anul trecut, Green Friday, îi va încuraja oameni să economisească mai mult decât bani”, au declarat pentru Economica oficialii companiei.

Anul trecut, IKEA a organizat „Green Friday” în perioada  24 noiembrie- 3 decembrie. În cadrul campaniei, clienții au putut vinde magazinelor Băneasa și Pallady mobilă IKEA veche, în schimbul unui card de retur IKEA. Un fel de buy- back doar cu produse IKEA.

Citește și

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Întreţinerea trupelor în apropierea graniţelor Ucrainei costă Rusia circa 10 milioane de dolari pe zi – expert
Întreţinerea trupelor în apropierea graniţelor Ucrainei costă Rusia circa 10 milioane de dolari pe zi – expert
Întreţinerea celor peste 94.000 de soldaţi în apropierea graniţelor Ucrainei şi în "teritoriile ocupate temporar" ...
Engie va prelua în regim de ultimă instanță clienții abandonați de alții și în decembrie, deși a anunțat că nu mai vrea. La ce preț
Engie va prelua în regim de ultimă instanță clienții abandonați de alții și în decembrie, deși a anunțat că nu ...
Engie, cel mai mare furnizor pentru persoane fizice din România, este furnizorul de ultimă instanță care a venit cu cel ...
Rafila: Adoptarea unor măsuri pentru sărbători – în zilele următoare. Purtarea corectă a măştii, obligatorie
Rafila: Adoptarea unor măsuri pentru sărbători – în zilele următoare. Purtarea corectă a măştii, obligatorie
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că măsurile de protecţie sanitară aferente sărbătorilor de iarnă ...