1EUR = 4.8740 RON | Bucureşti 13 º

News

32.000 de pensionari din sistemul public iau şi salariu la stat. Cumulul celor două venituri va fi interzis

În jur de 32.000 de pensionari din sistemul public de pensii încasează şi salarii obţinute de la angajatori de stat, reiese din informaţiile primite exclusiv de Economica de la Casa Naţională de Pensii Publice. Economica a anunţat deja, în exclusivitate, proiectul de act normativ prin care noul Guvern va interzice cumulul pensiei cu salariul obţinut de la angajatori de stat. 

"În prezent, în sistemul public de pensii, fără a lua în calcul pe cel neintegrat acestuia, există un număr de aproximativ 165.000 persoane care cumulează pensia cu salariul, iar dintre acestea 32.077 sunt beneficiari de drepturi de pensie care, în acelaşi timp, îşi desfășoară activitatea în sectorul public", au spus pentru Economica oficialii Casei Naţionale de Pensii.

  • Această bază de date nu cuprinde sistemele neintegrate sistemului public de pensii: sistemele proprii de asigurări sociale ale cultelor recunoscute de lege, sistemul de pensii al avocaţilor, Casa de Pensii Sectorială a Ministerului Afacerilor Interne, a Ministerului Apărării Naționale, respectiv a Serviciului Român de Informații, au adăugat reprezenţii CNPP.

Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP) gestionează baza de date constituită potrivit informațiilor cuprinse în contractele de asigurare, declarațiile individuale de asigurare și în declarațiile privind evidența nominală a asiguraților și a obligațiilor de plată către bugetul asigurărilor sociale de stat, depuse de angajator la Casele Teritoriale de Pensii pentru perioada 2001-2010 (conform Legii nr. 19/2000) și din "Declarația privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate" (D112), depusă de angajator la ANAF, începând cu ianuarie 2011, au spus pentru Economica oficialii CNPP.

Context

Cumulul pensiei cu salariu la stat ar putea fi interzis, conform proiectului de act normativ obţinut de Economica. 

În proiectul de lege prin care Guvernul modifică OUG 114 din 2018 sunt enumerate clar şi explicit categoriile de pensie pentru care se interzice cumulul cu salariul la stat din anul 2020: pensia de serviciu, pensia militară, pensia pentru limită de vârstă, anticipată sau anticipată parţială, de la Casa Naţională de Pensii sau de la o Casă Sectorială de Pensii - a MApN, MAI şi SRI.
Cumulul de pensie cu salariu la stat nu va fi interzis pentru oamenii pentru care durata mandatului este stabilită expres prin Constituţie, se mai arată în proiectul de lege antemenţionat.

Ulterior, Guvernul a acceptat câteva amendamente la proiectul de act normativ referitor la interdicţia cumulului de pensie cu salariu la stat. Concret, vor fi exceptaţi de la interdicţia de a cumula pensia cu salariul la stat angajaţii din învăţământul preuniversitar, cei din CFR SA, CFR Marfă şi CFR Călători, precum şi asistenţii personali ai persoanelor cu dizabilităţi, potrivit amendamentelor acceptate de Guvern. 

Toate aceste prevederi nu se aplică deocamdată pentru că PSD le-a atacat la Curtea Constituţională. 

UPDATE

Între timp, o parte dintre prevederile cuprinse în proiectul de lege de modificare a OUG 114, cele care nu au fost atacate la Curtea Constituţională, printre care se numără îngheţarea indemnizaţiei de hrană şi indemnizaţiilor demnitarilor, au fost adoptate până la urmă de Guvern printr-un OUG, având în vedere urgenţa aplicării lor. Acest OUG a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 11 din 9 ianuarie 2020. 

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO