349.000 de români susţineau în 2016 că vor să muncească, dar nu caută de lucru sau nu vor să meargă la muncă – INS

Circa 349.000 de persoane din România declarau în 2016 că vor să muncească, dar nu căutau de lucru sau nu doreau să înceapă munca la un angajator, numărul celor din această categorie fiind în scădere cu 3,3%, sau 12.000 persoane, faţă de anul precedent, arată datele publicate marţi Institutul Naţional de Statistică (INS), scrie News.ro.
Economica.net - mar, 25 apr. 2017, 07:11
349.000 de români susţineau în 2016 că vor să muncească, dar nu caută de lucru sau nu vor să meargă la muncă - INS

În 2015, 361.000 de români erau în aceeaşi situaţie, număr în scădere cu 19.000 faţă de 2014.

Statisticile arată că ponderea persoanelor considerate subocupate în totalul populaţiei active a fost anul trecut de 2,4%, cu 0,5 puncte procentuale mai mare decât în anul precedent, scrie News.ro.

Mai precis, 212.000 de persoane care lucrau cu program parţial anul trecut doreau şi erau disponibile să lucreze mai multe ore decât în prezent, fiind considerate persoane subocupate.

„Această categorie de persoane a reprezentat 2,4% din populaţia activă, 2,5% din populaţia ocupată şi 29,3% din numărul total al persoanelor care lucrau cu program de lucru parţial. Faţă de anul precedent, numărul persoanelor subocupate a scăzut cu 56.000”, precizează INS.

De asemenea, în 2016, în România existau 6,16 milioane de persoane inactive cu vârsta cuprinsă între 15 şi 74 ani, din care 349.000 erau considerate din categoria forţă de muncă potenţială adiţională.

Dintre acestea, 345.000 de persoane, adică 3,8% din populaţia activă, erau disponibile să înceapă lucrul, dar nu căutau un loc de muncă, arată datele oficiale.

„Doar un număr nesemnificativ de persoane care făceau parte din forţa de muncă potenţială adiţională, deşi căutau un loc de muncă, nu erau disponibile să înceapă lucrul”, se precizează în comunicatul INS.

Statistici anterioare publicate de către INS arată că rata de ocupare a populaţiei din România, un indicator al gradului în care populaţia este activă din punct de vedere economic, a crescut uşor anul trecut, până la 61,6%, însă nivelul rămâne semnificativ sub ţinta fixată de România pentru 2020, de 70%. În acelaşi timp, rata şomajului a scăzut sensibil în 2016, la 5,9%.

Te-ar mai putea interesa și
ANAR avertizează că rezervele de apă trebuie folosite rațional în această perioadă. Instituția nu recomandă udatul grădinilor și umplerea piscinelor
ANAR avertizează că rezervele de apă trebuie folosite rațional în această perioadă. Instituția nu recomandă udatul ...
Administraţia Naţională "Apele Române" (ANAR) avertizează că, în această perioadă, este nevoie ca rezervele de apă să fie folosite raţional pentru toate folosinţele, precizând,......
Patronatele din HoReCa reacționează față de noua propunere de revizuire a Codului fiscal. Inițiativa ar afecta sever industria ospitalității
Patronatele din HoReCa reacționează față de noua propunere de revizuire a Codului fiscal. Inițiativa ar afecta sever ...
Modificările aduse Codului fiscal, aşa cum au fost publicate luni în proiectul de ordonanţă propus de Ministerul de ...
Zelenski critică armatorii greci pentru că nu renunță să transporte maritim petrolul rusesc
Zelenski critică armatorii greci pentru că nu renunță să transporte maritim petrolul rusesc
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a denunţat marţi rolul companiilor greceşti în exportul petrolului rusesc, ...
Ucraina le interzice bărbaților cu vârsta de încorporare să-și părăsească localitățile de reședință
Ucraina le interzice bărbaților cu vârsta de încorporare să-și părăsească localitățile de reședință
Ministerul ucrainean al Apărării le-a interzis bărbaţilor care au vârsta de încorporare în armată să-şi părăsească ...