361.000 de persoane inactive vor să lucreze, dar nu îşi caută de muncă sau nu sunt disponibile să înceapă lucrul – INS

Aproximativ 3% din totalul populaţiei active era cuprins în categoria persoanelor subocupate şi care doreau să lucreze, în 2015, respectiv 268.000 de persoane, în creştere cu 0,3 puncte procentuale faţă de anul anterior, relevă datele Institutului Naţional de Statistică (INS), publicate luni. 361.000 de persoane inactive doreau să lucreze, dar fie nu căutau de lucru, fie nu erau disponibile să înceapă lucrul, în 2015.
Economica.net - lun, 25 apr. 2016, 07:48
361.000 de persoane inactive vor să lucreze, dar nu îşi caută de muncă sau nu sunt disponibile să înceapă lucrul - INS

În acest context, ponderea persoanelor subocupate în totalul populaţiei active a fost în anul 2015 de 2,9%, cu 0,3 puncte procentuale mai mare decât în anul precedent, informează NEWS.ro.

Potrivit INS, în 2015, un număr de 268.000 de persoane ocupate cu program parţial doreau şi erau disponibile să lucreze mai multe ore decât în prezent, fiind considerate persoane subocupate. Această categorie de persoane a reprezentat 2,9% din populaţia activă, 3,1% din populaţia ocupată şi 31,6% din numărul total al persoanelor care lucrau cu program de lucru parţial. Faţă de anul precedent, numărul persoanelor subocupate a crescut cu 30.000.

Din rândul populaţiei inactive în vârstă de 15-74 ani (6,06 milioane de persoane), 361.000 de persoane făceau parte din forţa de muncă potenţială adiţională, în scădere cu 19.000 faţă de anul precedent. Dintre acestea, 357.000 de persoane erau disponibile să înceapă lucrul, dar nu căutau un loc de muncă.

De asemenea, tot anul trecut, raportul procentual dintre această categorie de persoane şi populaţia activă a fost de 3,9% şi doar un număr nesemnificativ de persoane care făceau parte din forţa de muncă potenţială adiţională, deşi căutau un loc de muncă, nu erau disponibile să înceapă lucrul.

Precizări metodologice

Persoanele inactive care caută un loc de muncă, dar nu sunt disponibile să înceapă lucrul sunt persoane în vârstă de 15-74 ani, nici ocupate nici în şomaj (persoane inactive) care au căutat un loc de muncă în cele patru săptămâni precedente interviului, dar nu sunt disponibile să înceapă lucrul în următoarele două săptămâni. În această categorie sunt incluse:
– persoanele care în cele patru săptămâni precedente interviului au căutat activ un loc de muncă, dar nu sunt disponibile să înceapă lucrul în următoarele două săptămâni;
– persoanele care au găsit un loc de muncă la care vor începe activitatea în mai puţin de trei luni, dar nu sunt disponibile să înceapă lucrul în următoarele două săptămâni;
– persoanele care au găsit un loc de muncă la care vor începe activitatea peste trei luni sau mai mult;
– persoanele care au căutat un loc de muncă, utilizând exlusiv metode pasive, în cele patru săptămâni precedente interviului, chiar dacă sunt disponibile să înceapă lucrul.

Persoanele inactive care sunt disponibile să înceapă lucrul, dar nu caută un loc de muncă sunt persoane în vârstă de 15-74 ani, nici ocupate, nici în şomaj (persoane inactive) care doresc să lucreze, sunt disponibile să înceapă lucrul în următoarele două săptămâni, dar nu au căutat un loc de muncă în cele patru săptămâni precedente interviului.

Forţa de muncă potenţială adiţională reprezintă suma celor două categorii: „persoane inactive care caută un loc de muncă, dar nu sunt disponibile să înceapă lucrul” şi „persoane inactive care nu caută un loc de muncă, dar sunt disponibile să înceapă lucrul” şi este parte a populaţiei inactive.

Citiţi aici integral precizările metodologice ale INS

Te-ar mai putea interesa și
Percheziții de amploare ale polițiștilor în București și alte 12 județe, la administratorul BRD Pensii
Percheziții de amploare ale polițiștilor în București și alte 12 județe, la administratorul BRD Pensii
Polițiștii Direcției Generale de Poliţie a Municipiului București - Serviciul de Investigare a Criminalității Economice Sector 1 au descins astăzi, 30 iunie, la mai multe adrese din......
Summit NATO – Marea Britanie creşte masiv sprijinul militar pentru Ucraina
Summit NATO – Marea Britanie creşte masiv sprijinul militar pentru Ucraina
Guvernul britanic a anunţat miercuri, în cursul summitului NATO de la Madrid, că va debloca un miliard de lire sterline ...
Trezoreria SUA a anunţat un ajutor economic de 1,3 miliarde de dolari pentru Ucraina
Trezoreria SUA a anunţat un ajutor economic de 1,3 miliarde de dolari pentru Ucraina
Trezoreria SUA a anunţat miercuri transferarea a 1,3 miliarde de dolari pentru ajutor economic acordat Ucrainei, în cadrul ...
Milioane de români au mai puțini bani de pensie. Ce sumă îți garantează legea și ce taxe plătești când încasezi banii de la administratorul fondului privat?
Milioane de români au mai puțini bani de pensie. Ce sumă îți garantează legea și ce taxe plătești când încasezi ...
Sumele deținute de cei 7,85 milioane de români care cotizează obligatoriu la fondurile private de pensii pilon II au scăzut ...