361.000 de persoane inactive vor să lucreze, dar nu îşi caută de muncă sau nu sunt disponibile să înceapă lucrul – INS

Aproximativ 3% din totalul populaţiei active era cuprins în categoria persoanelor subocupate şi care doreau să lucreze, în 2015, respectiv 268.000 de persoane, în creştere cu 0,3 puncte procentuale faţă de anul anterior, relevă datele Institutului Naţional de Statistică (INS), publicate luni. 361.000 de persoane inactive doreau să lucreze, dar fie nu căutau de lucru, fie nu erau disponibile să înceapă lucrul, în 2015.
Economica.net - lun, 25 apr. 2016, 07:48
361.000 de persoane inactive vor să lucreze, dar nu îşi caută de muncă sau nu sunt disponibile să înceapă lucrul - INS

În acest context, ponderea persoanelor subocupate în totalul populaţiei active a fost în anul 2015 de 2,9%, cu 0,3 puncte procentuale mai mare decât în anul precedent, informează NEWS.ro.

Potrivit INS, în 2015, un număr de 268.000 de persoane ocupate cu program parţial doreau şi erau disponibile să lucreze mai multe ore decât în prezent, fiind considerate persoane subocupate. Această categorie de persoane a reprezentat 2,9% din populaţia activă, 3,1% din populaţia ocupată şi 31,6% din numărul total al persoanelor care lucrau cu program de lucru parţial. Faţă de anul precedent, numărul persoanelor subocupate a crescut cu 30.000.

Din rândul populaţiei inactive în vârstă de 15-74 ani (6,06 milioane de persoane), 361.000 de persoane făceau parte din forţa de muncă potenţială adiţională, în scădere cu 19.000 faţă de anul precedent. Dintre acestea, 357.000 de persoane erau disponibile să înceapă lucrul, dar nu căutau un loc de muncă.

De asemenea, tot anul trecut, raportul procentual dintre această categorie de persoane şi populaţia activă a fost de 3,9% şi doar un număr nesemnificativ de persoane care făceau parte din forţa de muncă potenţială adiţională, deşi căutau un loc de muncă, nu erau disponibile să înceapă lucrul.

Precizări metodologice

Persoanele inactive care caută un loc de muncă, dar nu sunt disponibile să înceapă lucrul sunt persoane în vârstă de 15-74 ani, nici ocupate nici în şomaj (persoane inactive) care au căutat un loc de muncă în cele patru săptămâni precedente interviului, dar nu sunt disponibile să înceapă lucrul în următoarele două săptămâni. În această categorie sunt incluse:
– persoanele care în cele patru săptămâni precedente interviului au căutat activ un loc de muncă, dar nu sunt disponibile să înceapă lucrul în următoarele două săptămâni;
– persoanele care au găsit un loc de muncă la care vor începe activitatea în mai puţin de trei luni, dar nu sunt disponibile să înceapă lucrul în următoarele două săptămâni;
– persoanele care au găsit un loc de muncă la care vor începe activitatea peste trei luni sau mai mult;
– persoanele care au căutat un loc de muncă, utilizând exlusiv metode pasive, în cele patru săptămâni precedente interviului, chiar dacă sunt disponibile să înceapă lucrul.

Persoanele inactive care sunt disponibile să înceapă lucrul, dar nu caută un loc de muncă sunt persoane în vârstă de 15-74 ani, nici ocupate, nici în şomaj (persoane inactive) care doresc să lucreze, sunt disponibile să înceapă lucrul în următoarele două săptămâni, dar nu au căutat un loc de muncă în cele patru săptămâni precedente interviului.

Forţa de muncă potenţială adiţională reprezintă suma celor două categorii: „persoane inactive care caută un loc de muncă, dar nu sunt disponibile să înceapă lucrul” şi „persoane inactive care nu caută un loc de muncă, dar sunt disponibile să înceapă lucrul” şi este parte a populaţiei inactive.

Citiţi aici integral precizările metodologice ale INS

Te-ar mai putea interesa și
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990....
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2, accesul C, ieşirea spre Hanul lui Manuc, se vor prelungi până pe 10 mai, ...
CFA România: Indicatorul de Încredere Macroeconomică a scăzut în martie cu 1,4 puncte
CFA România: Indicatorul de Încredere Macroeconomică a scăzut în martie cu 1,4 puncte
Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut în luna martie cu 1,4 puncte, până la ...
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales ...