4 miliarde de euro, pagubele înregistrate în România ca urmare a inundaţiilor din ultimii 12 ani

Valoarea pagubelor înregistrate în România ca urmare a inundaţiilor ce au avut loc în ultimii 12 ani se ridică la 4 miliarde de euro, echivalentul a 2,7% din Produsul Intern Brut anual, a declarat, marţi, secretarul de stat în Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor Iulian Jugan, în cadrul unui simpozion dedicat Zilei Mondiale a Apei.
Economica.net - mar, 22 mart. 2016, 11:11
4 miliarde de euro, pagubele înregistrate în România ca urmare a inundaţiilor din ultimii 12 ani

‘Din păcate, ne amintim de această resursă de apă doar atunci când inundaţiile ameninţă vieţile şi bunurile concetăţenilor noştri sau în momente fericite, cum este evenimentul de astăzi. Dacă e să mă refer la România, inundaţiile din ultimul deceniu au avut un impact deosebit. Potrivit unor evaluări, pagubele înregistrare de ţara noastră ca efect al inundaţiilor din ultimii 12 ani au avut o valoare de 4 miliarde de euro, reprezentând circa 2,7% din Produsul Intern Brut anual. Sunt cifre foarte seci, dar care arată consecinţele extrem de costisitoare asupra bugetului statului român. Valoarea potenţială a pagubelor produse de inundaţii ar fi fost cu mult mai mare dacă ‘Apele Române’ nu ar fi avut o structură cu profesionişti desăvârşiţi, care au reuşit să gestioneze aceste riscuri’, a afirmat Jugan.

Acesta a menţionat, totodată, că pe tema microhidrocentralelor există, la ora actuală, o evaluare complexă ce va avea ca scop îndreptarea unor erori.

‘Un alt aspect care a suscitat interes şi preocupare din partea societăţii civile este cel al microhidrocentralelor. Ce vreau să spun este că suntem conştienţi de faptul că energia verde reprezintă o alternativă pentru sistemul energetic naţional, dar producerea acestei energii trebuie să se facă apelând la soluţii prietenoase cu mediul. În acest caz, suntem într-o evaluare complexă, care are rolul de a îndrepta, acolo unde este cazul, eventualele erori sau răul făcut mediului’, a punctat oficialul.

Administraţia Naţională ‘Apele Române’ (ANAR) organizează, marţi, la Palatul Parlamentului, un eveniment dedicat Zilei Mondiale a Apei.

Ziua Mondială a Apei este sărbătorită anual la data de 22 martie, iar obiectivul marcării acestei zile este de a sensibiliza populaţia, atât în privinţa potenţialului pentru o cooperare extinsă, cât şi asupra răspunsurilor la provocările cu care se confruntă managementul resurselor de apă, având în vedere creşterea cererii de acces la apă şi la serviciile în domeniu.

Conferinţa Naţiunilor Unite asupra mediului înconjurător de la Rio de Janeiro a adoptat, la 22 decembrie 1992, hotărârea prin care ziua de 22 martie devenea Ziua mondială a apei (World Water Day) (rezoluţia 47/193).

Sloganul ales de Naţiunile Unite pentru a marca Ziua Mondială a Apei în 2016 este ‘Apa şi Locurile de Muncă’.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Packeta finalizează procesul de rebranding al sucursalei din România. Compania estimează dublarea volumului de colete livrate în 2021 pe piața locală
Packeta finalizează procesul de rebranding al sucursalei din România. Compania estimează dublarea volumului de colete ...
Packeta finalizează procesul de rebranding al sucursalei din România, Coletăria.ro preluând numele Packeta România, ...
Abonamentele Concierge Medical: cel mai simplu și eficient traseu către sănătatea pacienților
Abonamentele Concierge Medical: cel mai simplu și eficient traseu către sănătatea pacienților
Investiția constantă în sănătatea personală și a celor dragi se dovedește a fi cea mai bună decizie pe termen lung ...
Studiu Thales: majoritatea companiilor nu îşi protejează datele sensibile din Cloud
Studiu Thales: majoritatea companiilor nu îşi protejează datele sensibile din Cloud
Un procent de 40% dintre organizaţii s-au confruntat în ultimele 12 luni cu o breşă de securitate care a implicat stocarea ...