4 sfaturi utile dacă vrei să investești în imobiliare în 2021

Orice decizie de investiție imobiliară trebuie precedată de un minuțios calcul de rentabilitate.
Ion Dobreanu - lun, 11 oct. 2021, 15:33
4 sfaturi utile dacă vrei să investești în imobiliare în 2021

Dacă ai început anul 2021 cu gândul unei investiții imobiliare, dar n-ai reușit până acum să faci un pas concret în direcția aceasta, mai ai ceva timp la dispoziție. Vestea bună este că, după prima lună de toamnă – care este, în mod tradițional, mai „agitată” pentru piața de profil, atât în materie de închirieri, cât și de vânzări de locuințe –, în ultima parte a anului lucrurile se mai liniștesc. Un fapt ce poate reprezenta un important avantaj pentru un cumpărător în scop investițional, pentru că astfel va avea timp să facă o cercetare mai aplicată a pieței, fără presiunea unei cereri sporite.

De ce investițiile în imobiliare sunt profitabile

Proprietățile imobiliare sunt recunoscute, atât de către specialiști în domeniu, cât și de oameni obișnuiți, ca fiind unele dintre cele mai bune soluții de plasament al capitalului. Comparativ cu alte soluții de investiții, acestea se disting prin avantajul unui bun echilibru între câștig și risc. Astfel, pe lângă faptul că își păstrează integritatea în timp, o locuință poate genera, spre exemplu, un randament cuprins între 5%-7% pe an din închiriere (motiv pentru care o asemenea investiție este atractivă și printr-o finanțare bancară). Spre comparație, în actualul context de piață, câștigurile aduse de un depozit la bancă se apropie cu greu de pragul de 3% pe an.

Sfaturi utile dacă vrei să investești în imobiliare în 2021

Așa cum este firesc, nu orice gen de investiție imobiliară se pretează pentru oricine. Proprietatea potrivită pentru tine o poți găsi doar în urma unui proces minuțios de documentare, punând în balanță posibilitățile și obiectivele tale particulare – financiare, dar nu numai. Pentru micii investitori în special contează foarte mult cât timp și efort sunt dispuși să aloce valorificării unei proprietăți și dacă aceasta reprezintă pentru ei o afacere adiacentă sau, dimpotrivă, o sursă principală de venit. Oricare ar fi situația, iată câteva sfaturi majore utile pentru un investitor:

Fă-ți un buget de investiție

Mai întâi de toate, ca înainte de orice achiziție, este esențial să-ți faci un buget realist pentru investiții imobiliare. Acesta poate cuprinde atât banii pe care îi ai puși deoparte (sau doar o parte din economiile tale), cât și o parte finanțată prin intermediul unui credit bancar. Asta pentru că, dacă ești dispus să te „înhami” la o asemenea afacere în 2021, o proprietate imobiliară poate ajunge să se plătească, practic, singură – chiria fiind suficientă pentru acoperirea ratei lunare la credit. Dacă această perspectivă te atrage, însă, trebuie să-ți iei întotdeauna și o marjă de eroare, asigurându-te că poți plăti rata din propriul buzunar în perioadele de neocupare a imobilului.

Alege segmentul pe care vrei să investești

În general vorbind, piața imobiliară oferă o mare varietate de oportunități de investiții, de la locuințe și terenuri, la pensiuni, hoteluri și clădiri de birouri. Pentru micii investitori, însă, segmentul rezidențial rămâne cel mai atractiv, atât pentru faptul că permite achiziții de proporții mai mici, cât și pentru că este mai familiar majorității cumpărătorilor din această categorie. Orice decizie de investiție ar trebui luată după un studiu atent al pieței, însă cu atât mai mult acelea care vizează imobile cu care clientul nu este familiarizat.

Pentru investitorii neinstitutionali, locuintele reprezinta, de regula, cele mai atractive proprietati

Decide ce fel de investitor vrei să fii

Odată ce ai ales segmentul de piață pe care îți dorești să activezi, următorul pas este să decizi și ce strategie vrei să aplici. Pentru aceasta, trebuie să știi că există două moduri majore de valorificare a unei investiții imobiliare, una pe termen lung, anume închirierea, iar cealaltă pe termen scurt, anume revânzarea. O analiză realizată de SVN Romania relevă că în momentul de față închirierea este mai atractivă decât revânzarea, inclusiv pe segmentul locuințelor noi din zona Capitalei. Astfel, datele companiei de consultanță relevă că, dintre unitățile achiziționate în scop investițional în București și împrejurimi din 2018 până în vara lui 2021, aproximativ 45% au fost revândute, iar restul de 55% au fost oferite spre închiriere.

Fă-ți un calcul de amortizare a investiției

Nu în ultimul rând, înainte de a lua o decizie propriu-zisă de achiziție pentru 2021, trebuie să faci o analiză a ratei de amortizare a unei atari investiții în imobiliare. Asta înseamnă că, dacă te gândești să cumperi o locuință pe care să o închiriezi ulterior, te interesează nu (doar) simpla valoare a chiriei pe care o poți obține prin negociere cu potențialii chiriași, ci și randamentul promis de respectiva proprietate – și, de aici, în cât timp se va amortiza achiziția ta. Spre exemplu, un apartament pentru care ai scos din buzunar 67.000 de euro (sumă ce include taxele și comisioanele aferente tranzacției) promite un randament de aproximativ 7% dacă este închiriat cu o sumă netă de 400 de euro pe lună – ceea ce înseamnă că achiziția va fi amortizată în circa 14 ani.

Sursă foto: Pixabay.com.

Te-ar mai putea interesa și
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
România are un preţ la energie electrică cel mai mic din regiune, fiind un efect al investiţiilor în "energie verde, în regenerabile", a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja....
Unii producători auto germani sunt afectaţi de prăbuşirea podului din Baltimore
Unii producători auto germani sunt afectaţi de prăbuşirea podului din Baltimore
Prăbuşirea podului Francis Scott Key din Baltimore are efecte diferite asupra producătorilor de automobile din Germania, ...
Aderare parțială Schengen – Despescu, MAI: Pasagerii nu au nicio obligaţie suplimentară, acestea sunt exclusiv în sarcina autorităţilor
Aderare parțială Schengen – Despescu, MAI: Pasagerii nu au nicio obligaţie suplimentară, acestea sunt exclusiv ...
Chestorul general de poliţie Bogdan Despescu, secretar de stat în MAI, a afirmat, joi, că, începând cu ziua de duminică, ...
Grecia: Băncile se pregătesc să plătească acţionarilor dividende pentru prima dată din 2008
Grecia: Băncile se pregătesc să plătească acţionarilor dividende pentru prima dată din 2008
Banca Centrală Europeană va permite băncilor elene să-şi recompenseze acţionarii pentru prima dată din 2008, după ...