1EUR = 4.7536 RON | Bucureşti 23 º

Extern

40 de ani de la intrarea în vigoare Sistemului Monetar European

La 13 martie 1979 a intrat în vigoare Sistemul Monetar European (SME), creat cu scopul de a controla fluctuaţiile cursurilor de schimb în ţările comunitare, cu excepţia Marii Britanii. 

12 mar, 2019 | Agerpres

Crearea Sistemului Monetar European (SME) a fost negociată în cursul anului 1978. SME a constituit o nouă încercare de stabilire a unui sistem de rate de schimb fixe ale valutelor din Europa Centrală şi de Est, care aveau fluctuaţii foarte mici şi puteau fi periodic ajustate.

SME a fost construit pe "şarpele monetar european" - banda de fluctuaţie limitată între ţările europene - având însă unele noi caracteristici menite să favorizeze creşterea numărului membrilor săi şi să faciliteze funcţionarea mecanismului ratei de schimb (ERM).

Noile caracteristici aduse de sistem au fost: unitatea europeană de valută (ECU), alcătuită din sume fixe ale fiecărei monede, şi indicatorul de divergenţă care să ofere simetrie în problema dintre valutele care se apreciază şi cele care se depreciază. Totuşi, aceste caracteristici nu se potriveau cu o altă trăsătură a SME, şi anume alinierea generală la politica antiinflaţie a Germaniei.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO