400.000 de români aşteaptă să ajungă internetul şi la ei în sat. Cine blochează reţeaua construită pe bani europeni

Un sfert din autorizaţiile necesare pentru realizarea proiectului Ro-Net, de conectare la internet a aproape 800 de sate din zone defavorizate, sunt în continuare blocate de avize de la Compania de Drumuri şi Autostrăzi (CNADNR) şi de la furnizorii de energie. Lucrările au fost finalizate în proporţie de 25%, iar Comisia Europeană a decontat 22% din valoarea totală a proiectului, de 377,83 milioane de lei (83 milioane de euro). Proiectul Ro-Net, implementat de Telekom şi finanţat în principal din fonduri UE nerambursabile, a fost demarat în 2012 şi a avut termen iniţial de finalizare la sfârşitul anului trecut, însă birocraţia - numărul ridicat de avize şi autorizaţii necesare - a întârziat semnificativ lucrările.
Economica.net - Dum, 05 iun. 2016, 20:55
400.000 de români aşteaptă să ajungă internetul şi la ei în sat. Cine blochează reţeaua construită pe bani europeni

Pentru implementarea proiectului RO-NET, România beneficiază de fonduri UE nerambursabile de 82,7% din valoare totală a investiţiei, de 377,83 milioane de lei, mai puţin valoarea TVA-ului, care este cheltuială neeligibilă.

„Până acum s-au decontat de la CE aprox 22% din valoarea totală, iar stadiul fizic de realizare este de peste 25%, rezultat care s-a atins în mai puțin de două luni de zile. În momentul de față, s-au obținut 470 de autorizații, din cele 725 necesare. MCSI a reușit deblocarea aproape în totalitate a procesului de avizare din partea CNADNR și parțial din partea distribuitorilor de energie electrică”, precizează Ministerul Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională (MCSI) la solicitarea ECONOMICA.NET.

Lucrările au fost finalizate şi achitate în 99 de localităţi, iar în alte 40 au fost finalizate şi urmează recepţia. Se lucrează în 174 de localităţi, iar în alte 195 a fost necesară revizuirea proiectelor tehnice. Au fost depuse documentaţiile pentru 106 autorizaţii.

Pe de altă parte, 188 de autorizaţii, adică un sfert din numărul total de localităţi vizat de Ro-Net, sunt încă blocate de avize de la CNADNR, Enel Dobrogea, Electrica Muntenia Nord, Electrica Transilvania Sud şi Nord, CEZ şi Ministerul Educaţiei, arată datele MCSI.

Au fost identificate 2.268 de localităţi din România cunoscute ca „zone albe”, care nu dispun de niciun fel de reţele de comunicaţii electronice de acces sau de distribuţie. În cadrul proiectului Ro-Net au fost selectate 783 de localităţi. Finalizarea Ro-Net va aduce internetul în bandă largă la 400.000 de locuitori din zone defavorizate, 8.500 de firme şi 2.800 de instituţii publice.

Proiectul Ro-Net presupune construcţia a 3.265 kilometri de reţea de fibră optică. O treime din reţea va fi construită pe baza infrastructurii de susţinere deja existente. Se estimează că prin finalizarea proiectului vor fi create 480 de locuri de muncă.

După finalizare, noile reţele vor fi operate timp de 18 ani, în concesiune, de Telekom, care a câştigat licitaţia pentru implementarea proiectului. Furnizorii locali de servicii de internet vor putea închiria capacitate wholesale în reţea pentru a ajunge la consumatori.

Ministrul Comunicaţiilor, Marius Bostan, a dat asigurări, în luna mai, că lucrările vor fi finalizate în 700 de localităţi până la finele lunii noiembrie. În luna ianuarie, preşedintele Autorităţii de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), Cătălin Marinescu, declara pentru Agerpres că proiectul Ro-Net va fi finalizat până la sfârşitul acestui an. Şi CEO-ul grupului de companii Telekom România, Miroslav Majoros, s-a arătat încrezător, în luna martie, că Ro-Net va fi finalizat în 2016.

Te-ar mai putea interesa și
X anunță că va contesta un ordin impus de autoritățile australiene pentru a șterge mai multe postări scrise de utilizatori după înjunghierea unui episcop creștin
X anunță că va contesta un ordin impus de autoritățile australiene pentru a șterge mai multe postări scrise de utilizatori ...
Platforma de socializare X a anunțat sâmbătă că va contesta în instanță un ordin al unui organism de reglementare australian, în care i se cere să elimine unele postări legate de......
Honda va investi peste 800 de milioane de dolari până în 2030 pentru extinderea fabricii sale din Brazilia
Honda va investi peste 800 de milioane de dolari până în 2030 pentru extinderea fabricii sale din Brazilia
Constructorul auto japonez Honda va investi 4,2 miliarde de reali (807,74 de milioane de dolari) în fabrica sa Itirapina ...
Dacia Sandero, liderul clasamentului înmatriculărilor din Europa în primele trei luni din 2024
Dacia Sandero, liderul clasamentului înmatriculărilor din Europa în primele trei luni din 2024
Dacia Sandero a reușit să se mențină pe prima poziție a clasamentului înmatriculărilor de mașini din Europa la finalul ...
Importurile de gaze naturale ale României au crescut cu 18,2% în primele două luni din 2024, iar producția cu 2%
Importurile de gaze naturale ale României au crescut cu 18,2% în primele două luni din 2024, iar producția cu 2%
România a importat, în primele două luni din 2024, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 207.200 de tone echivalent ...