Fermierii pot accesa 435 milioane de euro pentru reabilitarea infrastructurii secundare de irigaţii prin noul PNDR

Trei noi măsuri incluse în Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 - 2020 sunt disponibile pentru fermierii români începând cu 15 iulie, cel mai consistent din punct de vedere financiar fiind cel destinat sistemelor de irigaţii, în cuantum de 435 milioane de euro, a anunţat, marţi, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, într-o conferinţă de presă, anunţă Agerpres.
Economica.net - mar, 14 iul. 2015, 14:09
Fermierii pot accesa 435 milioane de euro pentru reabilitarea infrastructurii secundare de irigaţii prin noul PNDR

‘După ce am lansat săptămâna trecută patru măsuri prin PNDR, astăzi lansăm alte trei măsuri pentru care se poate aplica începând de mâine (miercuri, 15 iulie 2015 – n. r.) pe site-ul Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale. Practic, ghidurile de finanţare sunt disponibile începând de astăzi, fiind aprobate prin actele normative de rigoare’, a afirmat ministrul.

Potrivit acestuia, una dintre măsuri vizează acordarea de sprijin pentru înfiinţarea unei activităţi neagricole în zonele rurale, cu o alocare de 44 milioane de euro.

‘Este o măsură care se referă la investiţiile noi ce se pot face în agricultură şi care pot aduce celor interesaţi investiţii de până la 70.000 de euro, 100% nerambursabili, pentru activităţile neagricole, punând un accent suplimentar prin punctaj pentru cei care au deja o activitate care ţine de agricultură şi care doresc să investească şi în partea neagricolă din mediul rural. Următoarea este pentru măsura 6.4 – Investiţii în crearea şi dezvoltarea de activităţi neagricole, pentru întreprinderile existente în mediul rural, cu o finanţare ce poate ajunge până la 200.000 de euro, valoare nerambursabilă cuprinsă între 70% şi 90% pentru fiecare proiect’, a precizat Constantin.

A treia măsură – şi cea mai importantă – vizează reabilitarea infrastructurii secundare pe zona de irigaţii, pentru aceasta fiind alocată suma de 435 milioane de euro.

‘Cea mai importantă măsură este Măsura 4.3 – Investiţii pentru dezvoltarea, modernizarea şi adaptarea infrastructurii agricole şi silvice, mai exact litera a – irigaţii. Este o măsură la care personal am ţinut foarte mult. Practic, alocarea totală pe care o avem pe PNDR din 2014 până în 2020 este de 435 milioane de euro, din care 370 milioane de euro contribuţie europeană, restul de la bugetul de stat. Aceste sume se adaugă deja la un program de irigaţii pe care l-am început încă de acum mai bine de doi ani, prin care am reuşit să semnăm contracte de finanţare de 119,5 milioane de euro. Cel mai important este că, dacă vom reuşi să facem implementarea acestor sume, vorbim despre o infrastructură de irigaţii reabilitată în peste 314.000 de hectare la nivel naţional, odată cu implementarea fazei a doua pentru irigaţii şi deschiderea fondurilor pentru perioada 2014-2020 mizăm pe reabilitarea a încă 430.000 de hectare, ajungând astfel să acoperim toată infrastructura secundară pe care o avem în momentul de faţă pe zona de irigaţii’, a subliniat şeful de la Agricultură.

Potrivit lui Constantin, cu lansarea celor trei noi programe, România ajunge să aibă deschise zece măsuri, iar suma disponibilă pentru investiţii în agricultură se ridică la 884 milioane de euro.

‘Odată cu lansarea acestor trei măsuri, ajungem la zece măsuri deschise din PNDR. Numai pentru anul 2015 este disponibilă suma de 884 de milioane de euro pentru a fi investită în agricultură. Sistemul este mult simplificat faţă de trecut. Se primesc proiecte până pe 30 octombrie. Măsura destinată infrastructurii din mediul rural, la care se adaugă cea dedicată conservării patrimoniului cultural, va fi deschisă la începutul lunii septembrie, după ce vom finaliza semnarea contractelor pe vechiul PNDR’, a menţionat oficialul.

Fermierii români au la dispoziţie, începând din 8 iulie, încă 245 de milioane de euro prin alte patru măsuri care s-au deschis din PNDR 2014 – 2020. Cele patru sesiuni de depunere de proiecte din noul PNDR care se deschid în perioada 8 iulie – 30 octombrie 2015 sunt pentru SubMăsura 4.1a – Investiţii în exploataţiile pomicole, SubMăsura 4.2 – Investiţii pentru procesarea/marketingul produselor agricole, SubMăsura 4.2a – Investiţii în procesarea/marketingul produselor din sectorul pomicol şi SubMăsura 6.3 – Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici.

Alocarea financiară pentru sesiunea continuă din 2015 pentru subMăsura privind investiţiile în exploataţiile pomicole este de 70,5 milioane de euro, iar printre investiţiile eligibile se numără reconversia plantaţiilor existente, înfiinţarea de plantaţii pomicole şi pepiniere, înfiinţarea, extinderea şi/sau modernizarea sistemelor de depozitare.

Primele două măsuri de finanţare pe noul PNDR au fost deschise pe data de 25 martie 2015, respectiv măsura destinată tinerilor fermieri şi investiţiilor în ferme, pe răspunderea României, în condiţiile în care Comisia Europeană a transmis ţării noastre decizia oficială de aprobare a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 în data de 26 mai 2015.

Fondurile totale alocate României prin acest program se ridică la 9,363 miliarde de euro, din care peste 8 miliarde de euro reprezintă fondurile europene atribuite ţării, iar 1,347 miliarde de euro reprezintă contribuţia naţională.

Noul Program destinat dezvoltării agriculturii cuprinde 15 măsuri de finanţare, iar creşterea productivităţii agroalimentare şi integrarea producţiei naţionale în lanţuri alimentare reprezintă cele două obiective majore urmărite în noul PNDR.

Te-ar mai putea interesa și
Grupul Bobnet aduce 490.000 de dolari pentru consolidarea fabricii de la Ploiești unde produce dispozitive IoT pentru export
Grupul Bobnet aduce 490.000 de dolari pentru consolidarea fabricii de la Ploiești unde produce dispozitive IoT pentru export
Grupul Bobnet majorează cu 490.000 de dolari capitalul social al Bob IoT Enterprise, fabrică unde se produc mai multe dispozitiv automatizate pentru industria de retail şi logistică, deschisă la......
Românii plătesc, în termeni nominali, printre cele mai mici prețuri la energie electrică din UE. Lucrurile se schimbă la paritatea puterii de cumpărare
Românii plătesc, în termeni nominali, printre cele mai mici prețuri la energie electrică din UE. Lucrurile se schimbă ...
Exprimate în euro, prețurile la energie electrică plătite de consumatorii casnici din România sunt printre cele mai ...
Statul mai are nevoie de doi ani pentru a finaliza locuințele cu bani de la Banca Consiliului Europei. Câte locuințe finalizează din cele 7.000 prevăzute inițial
Statul mai are nevoie de doi ani pentru a finaliza locuințele cu bani de la Banca Consiliului Europei. Câte locuințe finalizează ...
Cel mai mare dezvoltator din România, statul, nu a reușit să cheltuie 175 de milioane de euro dintr-un împrumut acordat ...
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii ...