1EUR = 4.7785 RON | Bucureşti 7 º

Totul despre RCA

450 de zile pentru montarea unui panou fotovoltaic în România. În Ploieşti s-a cerut şi aviz de la Poliţia Rutieră

România este pe ultimele locuri în Europa la durata necesară pentru primirea autorizațiilor pentru montarea unui sistem de panouri fotovoltaice, potrivit unui grup de tineri care militează pentru reducerea perioadei de la 450 de zile la 100 de zile.

16 iun, 2016 | ECONOMICA.net

"În prezent în România obținerea unei autorizații de montare a unui sistem de panouri fotovoltaice durează în jur de 450 de zile și necesită peste 12 aprobări, variind foarte mult la nivel național din lipsa unei legislații care să reglementeze acest proces", spun reprezentanţii Asociației Solar Decatlon București, ce deţine proiectul EnergiaTa.

Aceştia vor ca, după modelul polonez, perioada de obţinere a autorizaţiilor să fie de maximum 100 de zile.

"Ne propunem ca prin eforturile la nivel național, prin experiențele altor state care au trecut deja prin acest proces să reușim schimbarea legislației în România și facilitatea producției de energie verde și injectarea ei în sistemul national", au menţionat aceştia.

Potrivit lor, în România nu există o legislație clară pentru a produce și injecta energie în rețea pentru micii producători. Astfel, la nivel național există mari diferențe între durata necesară și numărul autorizațiilor.

Spre exemplu, la Ploieşti a fost necesară şi obţinerea unui aviz de la Poliţia Rutieră.

Pe de altă parte, pentru panourile solare, cele care produc apă caldă şi sunt mai greoaie, nu se solicită avize, a spus pentru ECONOMICA.NET Claudiu Butacu, preşedintele Asociaţiei Solar Decatlon Bucureşti, în cadrul Forumului Regional FOREN 2016.

Mai mult, există discriminare între panourile fotovoltaice şi cele solare şi pe partea de subvenţii. Astfel, panourile solare au fost incluse în programul guvernamental Casa Verde.

Povestea EnergiaTa a început în 2010, odată cu PRISPA, prima echipă a României care a participat în cea mai importantă competiție internațonală de locuințe sustenabile, Solar Decathlon Europe ce a avut loc în 2012 la Madrid. Ulterior a participat cu un nou proiect, EFdeN, la ediția din 2014 de la Versailles, alături de 20 de echipe din 16 țări și 4 continente.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO