1EUR = 4.8737 RON | Bucureşti -1 º

Imobiliare

476.000 mp de spații industriale închiriaţi în 2019. O treime din suprafaţa închiriată s-a tranzacţionat direct între proprietari şi chiriaşi

Volumul spațiilor industriale și logistice închiriate în România în 2019 a totalizat aproape 476.000 de metri pătrați, valoare comparabilă cu 2018, când au fost înregistrate în total tranzacții de 514.000 de metri pătrați. Potrivit consultantului imobiliar JLL, Bucureștiul a atras cea mai mare parte din cererea de spații industriale și logistice din țară, respectiv aproape 76% (aproximativ 360.000 metri pătrați), acesta fiind urmat de Slatina, cu 13% din cerere (62.000 de metri pătrați tranzacționați).

13 ian, 2020 | ECONOMICA.net

JLL, care a înregistrat în primul semestru o cotă de piață de aproape 42% din volumul tranzacțiilor de închiriere de spații industriale și logistice intermediate de consultanții imobiliari, a realizat și cea mai mare tranzacție înregistrată în 2019, respectiv închirierea a aproape 72.000 metri pătrați de către retailerul Profi în CTP Bucharest West.  

De remarcat e și faptul că din totalul spațiilor închiriate la nivel national anul trecut, peste 150.000 metri pătrați (aproximativ 32%) au făcut obiectul unor tranzacții închise direct de către proprietar și chiriaș.

„Cererea de spații industriale și-a păstrat evoluția pozitivă din ultimii ani. Apariția unor noi investitori și diversificarea locațiilor în care aceștia dezvoltă noi proiecte au adus un plus de competiție în piață, păstrând dinamica. Urmărim cu interes evoluția cererii, având în vedere faptul că piața industrială a raportat în ultimii patru ani o cerere record, mai ales pe fondul extinderii retailerilor și a logisticienilor”, a declarat Costin Bănică, Head of Industrial Department JLL.

Pe piață e vizibilă creșterea interesului pentru spații de producție și industriale, mai ales din partea companiilor care activează în sectorul automotive. Cu toate acestea, proiectele de acest tip au un termen de implementare mai lung, ajungând și până la 18-24 luni de la momentul începerii discuțiilor. Pentru proiectele de logistică, termenul de implementare este de până într-un an, de obicei.

Stoc de 4,3 milioane mp

În 2019 stocul de spatii industriale modern a depasit 4,3 milioane de metri pătrați, dublu față de volumul înregistrat in 2015. 

Un alt trend vizibil în 2019, este interesul crescut al dezvoltatorilor pentru a atrage clienți cu suprafețe mai mici, însă care au potențial puternic de creștere. Acești clienți, cei mai mulți localizați astăzi în spații din foste platforme industriale din marile orașe, vor fi nevoiți să migreze către spații industriale moderne pentru a oferi angajaților condiții mai bune de lucru, dar și de a fi în conformitate cu reglementările mai stricte legate de autorizația de securitate la incendiu.

„Observăm un interes sporit din partea unor noi investitori de a dezvolta proiecte industriale moderne în interiorul orașului Bucuresti. Vorbim atât de proiecte care oferă posibilitatea închireirii de unităti mici, de 800-1.500 mp, cât si de unităti mari, în clădiri industriale pe mai multe etaje. Acest gen de clădiri este luat în considerare în zonele în care prețul terenului este ridicat și o dezvoltare industrială nu ar aduce randamentul așteptat de investitori. Suntem de părere că 2020 va duce în România primele proiecte industriale dezvoltate pe mai multe etaje”, conchide Costin Bănică.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO