49,78 miliarde de lei colectaţi de ANAF în T1, cu 7% peste programul bugetar

În trimestrul I, Agenția Naţională de Administrare Fiscală a colectat 49,78 miliarde de lei la bugetul general consolidat al statului, ceea ce asigurã un plus de 7% fațã de programul prevãzut de legile bugetare anuale. Faţă de aceeaşi perioadã a anului trecut, veniturile bugetare colectate în T1 2016 sunt cu 6% (2,73 miliarde de lei) mai mari.
Economica.net - joi, 21 apr. 2016, 12:03
49,78 miliarde de lei colectaţi de ANAF în T1, cu 7% peste programul bugetar

În funcție de principalele taxe și impozite, situația defalcatã a sumelor colectate se prezintã astfel:

S-a colectat TVA în valoare de 14,30 miliarde de lei, cu 10% mai mult decât programul prevãzut. În contextul rambursãrilor de peste 3,4 miliarde de lei, încasarea TVA a fost cu doar 1,7% (cca 245 milioane lei) mai micã decât în perioada similarã a anului trecut, când cota TVA aplicatã operațiunilor comerciale interne și importurilor era cu 4 p.p. mai mare.

Datoritã creșterii cu 838,52 milioane lei a viramentelor operatorilor economici, colectarea impozitului pe profit a înregistrat o creștere cu 26% – 3,94 miliarde de lei în 2016, fațã de 3,12 miliarde de lei în aceeași perioadã a anului trecut, asigurându-se astfel cu 19% mai mult decât programul stabilit.

În ceea ce privește impozitul pe venit, s-au încasat 6,6 miliarde de lei, cu 216,3 milioane mai mult decât în 2015.
În domeniul accizelor, inclusiv taxa pe viciu, fațã de încasãrile din perioada analizatã a anului precedent, accizele colectate au fost cu 8% mai mari, respectiv 6,22 miliarde de lei.

Astfel, la bugetul de stat s-au încasat 35,05 miliarde de lei, cu 7% mai mult comparativ cu aceeaşi perioadã din 2015, și s-a asigurat cu 12% mai mult decât programul prevãzut.

La bugetul Fondului naþional unic pentru asigurãri de sãnãtate s-au colectat 5,35 miliarde de lei, în creștere cu 4% fațã de perioada similarã a anului 2015, însã cu 2% mai puțin decât programul stabilit. În acest buget sunt incluse contribuþia datoratã pentru medicamentele finanþate din bugetul Fondul naþional unic de asigurãri de sãnãtate ºi din bugetul Ministerului Sãnãtãþii (taxa clawback).
Încasãrile de 8,91 miliarde de lei la bugetul asigurãrilor sociale de stat au înregistrat o creștere cu 1% fațã de trimestrul I 2015, însã cu 7% mai puțin decât programul prevãzut. Unul dintre factorii care au influențat negativ aceastã situație îl reprezintã creșterea volumului vãrsãmintelor la fondul privat de pensii (Pilonul II), determinatã de creșterea cotei de contribuție la 5,1%.

Bugetul asigurãrilor sociale pentru șomaj a fost asigurat conform programului prevãzut de legile bugetare anuale și s-au colectat 456,3 milioane de lei, cu 14% mai mult decât în perioada similarã a anului 2015.

Te-ar mai putea interesa și
CNSU a actualizat lista statelor în funcție de rata de incidență. Franţa a intrat în zona roşie
CNSU a actualizat lista statelor în funcție de rata de incidență. Franţa a intrat în zona roşie
Spania, Marea Britanie, Franţa, Olanda, Portugalia şi Grecia se numără printre ţările aflate în zona roşie de incidenţă COVID. Franța fost introdusă pe lista roșie în urma creșerii......
Angajații Amazon vor putea lucra de acasă până la începutul lui 2022
Angajații Amazon vor putea lucra de acasă până la începutul lui 2022
Grupul Amazon, cel mai mare retailer online din lume, nu se aşteaptă ca angajaţii săi de tip corporate să revină la ...
Blue Air va lansa începând din decembrie 2021 primul zbor direct Iași – Dublin
Blue Air va lansa începând din decembrie 2021 primul zbor direct Iași – Dublin
Compania Blue Air a a anunțat prin intermediul unui comunicat că a programat primul zbor direct între Iași și Dublin, ...
Consiliul Constituțional din Franța a decis în favoarea impunerii permisului sanitar și a vaccinării obligatorii a cadrelor sanitare
Consiliul Constituțional din Franța a decis în favoarea impunerii permisului sanitar și a vaccinării obligatorii a cadrelor ...
Consiliul Constituţional din Franţa a validat joi legea care instaurează permisul sanitar şi vaccinarea obligatorie a ...