Cinci contestaţii la cea mai nouă licitaţie de autostrăzi. Cine sunt constructorii care continuă lupta pentru contractul de 285 milioane de lei

Se încinge lupta pentru construcţia lotului Târgu Mureş – Ungheni din Autostrada Transilvania. În ultimele zile, cinci dintre cei 12 constructori înscrişi în cursa pentru contractul de 285 de milioane de lei au sărit cu contestaţii. Asta după ce ofertele lor au fost respinse într-o fază intermediară de evaluare.
Economica.net - joi, 20 apr. 2017, 21:02
Cinci contestaţii la cea mai nouă licitaţie de autostrăzi. Cine sunt constructorii care continuă lupta pentru contractul de 285 milioane de lei

Update 8 Mai

Reprezentanţii Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) au confirmat pentru ECONOMICA.NET că procedura de achiziţie publică pentru care s-au formulat contestaţii la CNSC, în faza de evaluare a ofertelor, este „Realizarea Autostrăzii Braşov – Târgu Mureş – Cluj – Oradea, Lotul 1: Târgu Mureş – Ungheni şi Drum de legatură – relicitare” (Anunţ de participare nr. 170795 publicat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) – pe site-ul www.e-licitatie.ro în data de 21.10.2016).

„Pentru procedura de achiziţie publică sus menţionată nu a fost încă desemnat niciun câştigător, întrucât această procedură se află în proces de evaluare a ofertelor. Totodată, menţionăm faptul că noua legislaţie în domeniul achiziţiilor publice obligă Autoritatea Contractantă să înştiinţeze ofertanţii în ceea ce priveşte rezultatul evaluării ofertelor în fiecare fază intermediară de evaluare (DUAE, Propunere Tehnică, Propunere Financiară), nu doar la finalul procesului de evaluare, după desemnarea ofertantului câştigător”, au precizat reprezentanţii CNAIR.

Potrivit lor, înştiintările ofertanţilor asupra rezultatului evaluării ofertelor pentru fiecare fază intermediară pot face obiectul unor eventuale contestaţii în condiţiile prevăzute de Legea 101/2016.

Update ora 17:00

Cei cinci constructori au depus contestaţii din cauză că ofertele lor ar fi fost fost respinse ca fiind inacceptabile/neconforme, potrivit unor surse din domeniu. Acestea nu au putut preciza dacă a fost anunţat şi un câştigător.

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a publicat pe 7 martie lista cu cele 12 oferte depuse pentru construcţia lotului Târgu Mureş – Ungheni din autostrada Târgu Mureş – Câmpia Turzii.

Ulterior, începând din 14 aprilie şi până pe 20 aprilie, cinci constructori au depus contestaţii la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC).

Primul dintre cei cinci constructori care a depus contestaţie este Franco Giuseppe SRL. Firma italiană a formulat contestaţie pe data de 14 aprilie, conform datelor CNSC şi din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP).

Următoarea contestaţie a fost înregistrată la CNSC pe 19 aprilie şi a fost formulată de către spaniolii de la Copisa.

Au urmat pe 20 aprilie italienii de la Itinera şi cei de la Tirrena Scavi, dar şi turcii de la Sogut Insaat Taahhut Petrol Madencilik Gida Nakliyat IC VE Dis Ticaret Anonim.

De menţionat este că dintre cele 12 oferte depuse în cadrul acestei licitaţii, niciuna nu provine strict de la o firmă românească.

În octombrie anul trecut, CNAIR a scos din nou la licitaţie lucrările pentru realizarea lotului de autostradă Târgu Mureş – Ungheni şi a drumului de legătură, valoarea estimată a contractului fiind de 284,916 milioane de lei, fără TVA.

Asta după ce foştii constructori gălăţeni ai lotului au renunţat la proiect în primăvara anului trecut, invocând faptul că nu au primit timp de un an ordinul de începere a lucrărilor.

Contractul iniţial pentru „realizarea autostrăzii Braşov – Târgu Mureş – Cluj – Oradea, sector 1C Târgu Mureş – Ogra, lotul 1: Târgu Mureş – Ungheni + drum de legatură” a fost semnat pe 11 martie 2015 cu Asocierea SC Lemacons SRL – SC Vega 93 SRL – SC Arcada Company SA. În valoare de 180 milioane de lei, fără TVA, contractul viza construirea a 4,5 kilometri de autostradă şi a 4,7 kilometri de drum de legătură.

Te-ar mai putea interesa și
Banca Națională a Turciei a crescut rata dobânzii de referință la 30%
Banca Națională a Turciei a crescut rata dobânzii de referință la 30%
Banca Centrală a Turciei a decis joi să majoreze dobânda de politică monetară mai mult decât estimau analiştii, un semn că oficialii adoptă măsuri mai agresive pentru reducerea inflaţiei,......
Microsoft integrează instrumentul de inteligență artificială Microsoft Copilot în noua versiune Windows 11
Microsoft integrează instrumentul de inteligență artificială Microsoft Copilot în noua versiune Windows 11
Compania Microsoft a anunțat astăzi că instrumentul AI Microsoft Copilot va fi disponibil odată cu următoarea versiune ...
Guvernul portughez forțează băncile comerciale să reducă dobânzile pentru creditele ipotecare
Guvernul portughez forțează băncile comerciale să reducă dobânzile pentru creditele ipotecare
Guvernul Portugaliei a decis joi că băncile vor trebui în următorii doi ani să reducă cu până la 30% rata dobânzii ...
Rumble respinge cererea unui parlamentar britanic de a opri monetizarea canalului lui Russell Brand. Celebrul influncer se confruntă cu mai multe acuzații de agresiune sexuală
Rumble respinge cererea unui parlamentar britanic de a opri monetizarea canalului lui Russell Brand. Celebrul influncer se ...
Platforma canadiană de video sharing Rumble a respins solicitarea primită de la şefa Comisiei parlamentare britanice pentru ...