5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 01.10.2013

Ultima strigare pentru RCAc ieftine, indicele bursier BET este aproape de a atinge maximul ultimilor 5 ani şi strategia Romaniei pentru viitoarele fonduri europene. Citeşte pe larg revista presei din 1 octombrie 2013
Economica.net - mar, 01 oct. 2013, 06:06
5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă - 01.10.2013

ZF: Indicele bursier BET este aproape de a atinge maximul ultimilor 5 ani. Va reuşi să treacă pragul de care s-a lovit în 2010 şi 2011? Cel mai important indice al bursei, BET, care urmăreşte evoluţia principalelor zece acţiuni de pe bursa de la Bucureşti, a urcat cu 18% de la începutul anului şi a depăşit recent pragul psihologic de 6.000 de puncte, fiind foarte aproape să atingă un nivel record al ultimilor cinci ani. Dacă va reuşi să treacă de pragul de 6.100 de puncte, indicele BET va ajunge la cel mai ridicat nivel din august 2008, înainte de falimentul băncii de investiţii Lehman Brothers, care a declanşat criza mondială.

Hotnews – Strategia Romaniei pentru viitoarele fonduri europene: Sefii de Consilii Judetene vor avea o influenta sporita / Ministerele PNL actuale raman fara autoritati de management, iar Ministerul Fondurilor ar putea prelua coordonarea tuturor programelor UE. Ce spune ministrul Teodorovici. Ministerul Fondurilor Europene (MFE) ar putea prelua activitatea de coordonare si certificare din absorbtia fondurilor europene, inclusiv a celor din agricultura, conform noului draft vazut de HotNews.ro al Acordului de Parteneriat. Acordul reprezinta strategia Romaniei pentru atragerea banilor europeni in ciclul financiar 2014-2020. Daca va fi pus in practica, documentul neoficial obtinut de HotNews.ro, restructureaza total actualul sistem de absorbtie al fondurilor europene 2007-2013, dar rastoarna si schema 2014-2020, prezentata de MFE in primavara.
 
Capital: Ultima strigare pentru poliţe RCA ieftine. Acţiunile întreprinse de Autoritatea de Supraveghere Financiară pe piaţa poliţelor obligatorii de răspundere civilă auto vor determina firmele să îşi schimbe atitudinea în privinţa politicii de preţ. Societăţile de asigurare care vând poliţe RCA au cel puţin două motive să crească primele de asigurare anul acesta. Primul dintre ele, care a generat deja o schimbare de atitudine vizibilă în ceea ce priveşte politicile de comunicare ale câtorva companii, îl reprezintă controalele pe care Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) le-a efectuat în ultima vreme pe segmentul asigurărilor de răspundere civilă auto.

ZF: Scandalul Schengen în cheie business: apă, bănci, gaz şi ciment – nu e de-ajuns pentru acceptarea romilor în Franţa? Businessul francez a acaparat poziţii cheie în economia României şi multe, cu „binecuvântarea“ politicului. În vreme ce relaţiile româno-franceze se îndreaptă din nou spre o fundătură, România rămâne pentru capitalul francez o „oază“ de bunăstare şi profit. Capitalul francez deţine poziţii cheie în economia României – bănci (a doua bancă din sistem după active, BRD – SocGen), gaz, auto, ciment, telecom. Multe dintre aceste afaceri – fie că s-au încheiat în vremea lui Ciorbea, Radu Vasile, Năstase sau Tăriceanu – au avut „binecuvântarea“ politicului, pentru că decizia marilor privatizări din trecut a avut, pe lângă raţiuni de ordin eco­nomic, o valenţă politică, de orientare încă necunoscută pentru România, junglă a afacerilor europene. Iar oficialii francezi au uzat de statutul Franţei de mare pu­tere pentru a spijini interesul businessului francez în ţările ieşite din comunism.

Adevărul: Românii, după cinci ani de la intrarea în criză: mai săraci şi mai îndatoraţi. Octombrie 2008 a fost prima lună în care semnele marii recesiuni globale s-au arătat şi în ţara noastră. De atunci, economia şi puterea de cumpărare au stagnat, iar şomajul şi restanţele la credite au crescut. În octombrie 2008, criza din SUA atinsese deja proporţii globale, dar în România abia se arătau primele semne de recesiune. Începea trimestrul al IV-lea, primul pe scădere după mai multe perioade de creşteri spectaculoase, iar ceea ce a urmat a însemnat o criză severă care în timp s-a cronicizat.

Te-ar mai putea interesa și
Ordinea mondială construită după 1945 este „în pragul distrugerii” – Amnesty International
Ordinea mondială construită după 1945 este „în pragul distrugerii” – Amnesty International
 Ordinea mondială construită după 1945 este "în pragul distrugerii", a avertizat secretara generală a Amnesty International, Agnes Callamard, cu prilejul publicării raportului anual al......
Biden doreşte să trimită arme în Ucraina „chiar din această săptămână”
Biden doreşte să trimită arme în Ucraina „chiar din această săptămână”
Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat marţi că Statele Unite vor "începe să trimită arme şi echipamente în ...
Poliția din Republica Moldova confiscă peste un milion de euro, după o reuniune a unor opozanţi în Rusia
Poliția din Republica Moldova confiscă peste un milion de euro, după o reuniune a unor opozanţi în Rusia
Poliţia din Republica Moldova a anunţat marţi că a confiscat echivalentul a peste un milion de euro de la aproximativ ...
Vizită rară a unei delegaţii nord-coreene în Iran
Vizită rară a unei delegaţii nord-coreene în Iran
O delegaţie oficială nord-coreeană condusă de un responsabil economic a plecat spre Iran, a anunţat agenţia de stat ...