1EUR = 4.8750 RON | Bucureşti 25 º

News

5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă - 03.12.2013

Statul dă garanţii de 2 mld. lei pentru credite de 4 mld. lei destinate IMM-urilor, despre creditarea economiei - oglinda unui consum privat în agonie -, noua formă a Codului insolvenţei trimisă de guvern în Parlament păstrează perioada de un an la reorganizare şi Oltchim încă aşteaptă despăgubirile de la Astra Asigurări. Citeşte pe larg revista presei din 3 decembrie 2013

03 dec, 2013 | ECONOMICA.net

ZF: Statul dă garanţii de 2 mld. lei pentru credite de 4 mld. lei destinate IMM-urilor.  În primul val 6.000 de IMM-uri ar putea obţine mai uşor finanţare în lei la dobânzi de circa 6,2%. Companiile mici şi mijlocii cu cifra de afaceri de până la 50 mil. euro, care au cel puţin trei ani vechime, iar în ultimii doi ani au făcut profit operaţional, vor avea acces la credite pentru capital de lucru garantate de stat în proporţie de 50%, plafonul iniţial de garantare fiind de 2 mld. lei. Cu alte cuvinte, credite totale de 4 mld. lei vor ajunge în sectorul IMM-urilor prin intermediul unei noi scheme de garantare a creditelor pregătită de Ministerul Finanţelor exact după modelul programului Prima casă - considerat salvarea creditului ipotecar în ultimii ani.

Capital: Creditarea economiei, oglinda unui consum privat în agonie. Consumul privat este în suferinţă. O realitate ilustrată şi de declinul accentuat al creditării, cu impact asupra perspectivelor de creştere economică, dar pe care autorităţile îşi bazează cinic planurile de majorare a fiscalităţii, fără îngrijorări legate de inflaţie. Împrumuturile pentru sectorul privat se subţiază în continuare, în condiţiile în care uşorul avans al celor în lei nu poate compensa prăbuşirea accentuată a creditării în valută. În luna octombrie, soldul creditului neguvernamental a scăzut cu 0,9% faţă de septembrie, la 221 miliarde de lei. În termeni reali (ajustat cu inflaţia), declinul lunar a fost de 1,2%. Comparativ cu aceeaşi dată a anului trecut, scăderea nominală a fost de 3,9%, iar cea reală, de 5,7%.

ZF: Noua formă a Codului insolvenţei trimisă de guvern în Parlament păstrează perioada de un an la reorganizare.  Guvernul a transmis Parlamentului, de această dată sub forma unui proiect de lege, noul Cod al insolvenţei, care nu mai prevede că procedura va fi aplicată şi dosarelor de insolvenţă deja deschise şi care nici nu mai include un paragraf distinct legat de insolvenţa în audio-vizual. Principalele aspecte semnalate ca problematice de către mediul de afaceri au rămas valabile în noua variantă a Codului insolvenţei propusă de guvern. Astfel, companiile intrate în insolvenţă vor avea la dispoziţie un an pentru reorganizare, iar planul de reorganizare va trebui aprobat de minimum 50% dintre creditori.

Adevărul: Oltchim încă aşteaptă despăgubirile de la Astra Asigurări. Astra Asigurări trage de timp şi tot cere documente justificative în loc să plătească cele 10 milioane de euro în contul poliţei de asigurare managerială pe care asigurătorul o are încheiată cu Oltchim, a declarat, pentru „Adevărul“, Irina Florescu, avocat în cadrul grupului Piperea & Asociaţii, unul dintre administratorii judiciari al combinatului.

ZF - Cortina, Porsche: De acum stagnarea a devenit o ţintă bună. Pentru prima dată în ultimii şase ani jucătorii din piaţa auto nu se mai aşteaptă la o revenire a vânzărilor în anul următor, iar ţinta de vânzări pentru 2014 este stabilită ca fiind una „în stagnare“, în condiţiile în care toate estimările de până acum s-au dovedit a fi false. „În urmă cu doi ani spre exemplu discutam de o creştere de 15% a pieţei auto locale. Ce s-a întâmplat în realitate? Un minus. Iar atunci era un optimism în piaţă. De asemenea, şi la începutul anului acesta iniţial vorbeam de o stagnare, dar ce vedem? Tot minus. Acum tot ce ne dorim pentru 2014 este să nu fie mai rău ca 2013“, a spus Dana Cortina, directorul general al Porsche Inter Auto, divizia de retail a Porsche Holding în România.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO