5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 04.12.2013

Dacia spune că este o nebunie să faci autostradă pe Valea Prahovei şi nu pe Valea Oltului, ANAF a scos toţi inspectorii fiscali pe teren, şapte semne de intrebare legate de planul cincinal pentru autostrazi al Guvernului Ponta şi când încep lucrările la metroul către Otopeni. Citeşte pe larg revista presei din 4 decembrie 2013
Economica.net - mie, 04 dec. 2013, 06:30
5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă - 04.12.2013

ZF – Dacia: Este o nebunie să faci autostradă pe Valea Prahovei şi nu pe Valea Oltului. Surse oficiale din cadrul celui mai mare exportator român afirmă că decizia de a demara proiectul autostrăzii Comarnic-Braşov şi de a amâna cu aproape zece ani construcţia celei dintre Piteşti şi Sibiu afectează competitivitatea economică a României şi transmite un semnal negativ investitorilor. „Este o nebunie să iei în discuţie competiţia dintre cele două artere. Guvernul ignoră faptul că pe Braşov nu este un traseu validat de UE şi ignoră faptul că traseul Piteşti-Sibiu face parte dintr-un coridor internaţional. Promisiunea făcută astăzi (ieri – n. red.) în Parlament cu privire la autostrada Piteşti-Râmnicu Vâlcea şi Vâlcea-Sibiu până în 2022 a fost făcută să ne astupe gura“, au declarat surse din cadrul uzinei Dacia. Lipsa unei autostrăzi pe Valea Oltului între Piteşti şi Sibiu costă uzina Dacia anual peste 10 mil. euro, în condiţiile în care costul pe fiecare maşină transportată la export creşte cu 60 de euro pe unitate.

Capital: Fiscul a scos gherila în stradă. Speriat de ideea că ar putea fi obligat de instanță să plătească penalizări pentru întârzierea rambursării de TVA, Fiscul a scos gherila de inspectori în stradă pentru a soluționa cât mai repede cererile de rambursare a TVA cu termenul depășit. Fiscul a recunoscut într-un document oficial că în perioada octombrie-decembrie se află în plină campanie de control a firmelor din România. Mai precis, într-o dare de seamă oficială privind situaţia colectării TVA, ministerul Finanţelor Publice arată negru pe alb că s-a apucat masiv de adunat banii de la firme. Pentru acest obiectiv, au fost scoşi pe teren absolut toţi inspectorii fiscali.

Hotnews – Sapte semne de intrebare legate de planul cincinal pentru autostrazi al Guvernului Ponta: De la autostrada lui Dragnea, la eliminarea solutiei Pitesti – Sibiu. Proiectele de autostrazi prioritare pana in anul 2018 prezentate de marti de premierul Ponta in Parlament ridica o serie de controverse si pun sub semnul intrebarii viziunea coerenta a statului in domeniul infrastructurii rutiere. Daca unele proiecte contrazic vadit planurile prioritare europene sau par a fi cadouri electorale pentru unii baroni locali, alte autostrazi trasate pe harta nu isi pot justifica economic clasificarea ca prioritate. Mai mult: unele tronsoane vor duce la incarcarea traficului in anumite zone. Vezi un inventar al semnelor de intrebare starnite de strategia guvernului pentru autostrazile ce ar urma sa fie prioritare in urmatorii patru ani.

Adevărul: Când încep lucrările la metroul către Otopeni. În timp ce lucrările la Magistrala 5 de metrou Drumul Taberei sunt în plină desfăşurare, extinderea metroului bucureştean nu se oprşte aici. Reprezentanţii Metrorex susţin că Magistrala 6 de metrou, care va uni centrul oraşului de Aeroportul Internaţional „Henri Coandă“, este un proiect aflat în plină dezvoltare.

ZF: Tender, în negocieri cu două companii aeriene din Africa. Omul de afaceri Ovidiu Tender, care conduce un grup de firme cu afaceri în domeniul explorărilor geologice, petroliere şi de gaze, farma, construcţii şi turism, spune că este în negocieri pentru preluarea pachetului majoritar la două companii aeriene naţionale din Africa.

Capital: Cum se privatizează de la an la an sistemul sanitar. Cu patru spitale de urgenţă aflate în stand-by şi desfiinţări de unităţi pe bandă rulantă, sistemul public bate pasul pe loc, în timp ce sistemul privat a monopolizat unele segmente. Statul nu a mai deschis un spital nou de mai bine de o jumătate de secol, deşi a desfiinţat o treime din acestea în februarie 2011, lăsând fără asistenţă medicală milioane de oameni, mai ales în zonele rurale.

Te-ar mai putea interesa și
Fondul suveran de investiţii al Norvegiei a câştigat 109 miliarde de dolari în primul trimestru
Fondul suveran de investiţii al Norvegiei a câştigat 109 miliarde de dolari în primul trimestru
Fondul suveran de investiţii al Norvegiei, cel mai mare din lume în condiţiile în care deţine active de peste 1.600 miliarde de dolari, a raportat joi un profit de 1.200 de miliarde de coroane......
Ţările UE trebuie să trimită sisteme antirachetă Ucrainei, spune Borrell
Ţările UE trebuie să trimită sisteme antirachetă Ucrainei, spune Borrell
Ţările Uniunii Europene trebuie să îşi trimită sistemele antirachetă pentru a consolida apărarea antiaeriană a Ucrainei, ...
Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 10,8% în primele două luni
Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 10,8% în primele două luni
Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut ca serie brută cu 10,8%, în perioada 1 ianuarie -29 februarie 2024, faţă ...
ACEA: Piaţa auto din UE a scăzut cu 5,2% în martie ca urmare a Sărbătorilor Pascale
ACEA: Piaţa auto din UE a scăzut cu 5,2% în martie ca urmare a Sărbătorilor Pascale
 Înmatriculările de autoturisme noi în Uniunea Europeană au scăzut cu 5,2% în ritm anual în luna martie, primul declin ...