5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 08.04.2014

Facturarea pierderilor din reţele ar putea fi interzisă - Legea Contorului sau proiectul care înspăimântă furnizorii de energie electrică şi termică, - confesiunile unui dealer auto premium de provincie care spune că maşinile rulate au, de regulă, de două ori mai mulţi kilometri decât afişeaza bordul, - cum facem din fluviul Dunărea principala cale de acces spre Europa, - Consiliul Concurenţei recomandă modificarea contractelor dintre producătorii de bere şi operatorii HoReCa. În plus, despre poliţele RCA ale RATB, povestea unui investitor irlandez în România pe care fotbalul l-a adus pe plaiurile mioritice şi despre transportatorul care a detronat edy Spedition. Citeşte pe larg revista presei din 8 aprilie 2014
Economica.net - mar, 08 apr. 2014, 04:59
5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă - 08.04.2014

Adevărul: „Legea contorului“, spaima furnizorului. Un proiect depus în Parlament elimină plata pierderilor din reţelele de energie electrică sau termică. Facturarea pierderilor din reţele va fi interzisă, potrivit unui proiect de lege depus în Parlament, şi se va pedepsi cu închisoare de la 6 luni la 2 ani. Un număr de 32 de parlamentari au elaborat un proiect de lege prin care furnizorilor de energie electrică şi termică li se interzice facturarea către consumatori a pierderilor din reţele, încasările în avans, recalculările şi taxele de rezervare, consumatorii urmând să plătească numai cantitatea consumată, pe baza citirilor efectuate de contoare atestate de Biroul Român de Metrologie Legală (BRML).

ZF: Cum facem din fluviul Dunărea principala cale de acces spre Europa: menţinerea adâncimii optime şi investiţiile în porturi, prioritare. Cu doar 645 de kilometri de autostradă şi cu o reţea de cale ferată deficitară, România ar putea să facă din Dunăre principala cale de acces spre Europa, în condiţiile care deţine 47% din totalul sectorului navigabil al fluviului şi mai multe porturi fluviale şi maritime, sunt de părere specialiştii din domeniu. „Dunărea trebuie privită ca o prioritate. Dacă nu ar exista variaţia debitului, care reprezintă cea mai mare problemă, fluviul ar putea fi chiar principala cale de acces a României spre Europa“, este de părere Daniel Linteş, directorul general al operatorului portuar Socep Constanţa.

Hotnews: Consiliul Concurentei recomanda modificarea contractelor dintre producatorii de bere si operatorii HoReCa. Consiliul Concurentei recomanda modificarea contractelor incheiate de producatorii de bere cu operatorii HoReCa (Hoteluri, Restaurante, Catering) astfel incat sa fie eliminate acele clauze care limiteaza concurenta, se arata intr-un comunicat transmis marti dimineata de arbitrul concurentei dupa ce a constatat ca unitatile HoReCa incheie fie contracte privind prestarea anumitor servicii de promovare in beneficiul produselor unor producatori, fie contracte prin care producatorii dau spre folosinta gratuita echipamente pentru comercializarea berii draft, continand clauze restrictive.

0-100.ro: Confesiunile unui dealer auto premium de provincie: Masinile rulate au de regula de doua ori mai multi km decat afiseaza bordul. Vanzarile de masini noi si rulate incep sa se reaseze, iar Lucian Alexe din Prahova este unul dintre oamenii de afaceri care au decis sa investeasca in plina criza. De la dealer Ford pe vremuri, in 2012 Alexe a devenit si dealer BMW si MINI, iar 2013 a fost primul an plin de activitate. Confesiunile sale despre piata auto arata cat de mult s-au schimbat si continua sa se schimbe lucrurile, de la cumparat masinile cu geanta de bani la comert online. Totusi, un lucru ramane o constanta – masinile second hand sunt de o calitate tot mai indoielnica, iar BMW-urile ajunse la Proleasing Motors pentru verificari au de regula dublul numarului de kilometru afisati in bord.

Gândul: Poliţe RCA în valoare de aproape un milion de euro pentru parcul auto al RATB. Regia va cheltui în jur de 0,8 milioane de euro pentru poliţele de asigurare RCA în perioada 2013-2014, potrivit unui anunţ de intenţie publicat de regie în SEAP. RATB vizează să încheie între 772 şi 836 de poliţe RCA pentru tramvaie şi troleibuze, în valoare de circa 195.300 de euro (869.150 de lei fără TVA) şi între 1.225 şi 1.261 de asigurări RCA pentru autobuzele din parcul propriu, servicii pe care le evaluează la circa 627.000 de euro (2.790.000 lei fără TVA).

ZF – Un investitor irlandez: M-a adus aici fotbalul, nu vreo publicaţie de genul „Invest in Romania“.  „Eu am dat peste România prin intermediul fotbalului. Nu am văzut vreun supliment de genul «Invest in Romania» în vreo publicaţie de business din Occident“, spune Mike Rowland, un irlandez care în 2010 a înfiinţat la Cluj un birou regional pentru FCS Global, firma sa de servicii pentru reţelele de comunicaţii, cu afaceri de 5 milioane de euro.

Business Magazin: Omul care a detronat edy Spedition. A ajuns la afaceri de 90 milioane de euro cu 1.000 de camioane. De la doar câteva sute de metri de capătul autostrăzii Bucureşti-Piteşti, omul de afaceri Ion Lazăr controlează în prezent cel mai mare transportator de pe piaţa locală, business de peste 90 milioane de euro, câteva sute de angajaţi şi peste 1.000 de camioane. Dacă ne uităm la numărul de vehicule de transport avem cele mai multe din ţară. Dacă adunăm camioanele de la Lazăr Internaţional, peste 400 de camioane, cu cele 22-23 de la Lazăr Junior, mai adaugăm 30-40 de camioane de la BAT, împreună cu cele 500 de ansamble de la celelalte companii unde suntem acţionari majoritari, la care se adaugă 80 de la Hoedlmayer-Lazăr, divizia de transport pentru transport de automobile (unde anul acesta vom ajunge la 100), depăşim 1.000 de unităţi”, detaliază şeful grupului Internaţional Lazăr structura flotei sale, cea mai mare de pe piaţă în acest moment.

Capital: Cel mai păgubos „export” al statului. Statul pierde aproape toţi banii pe care îi investeşte în educaţia medicilor, pentru că nu le creează condiţii atractive de salarizare şi muncă astfel încât să nu mai plece din ţară. Deficitul de medici este o problemă mondială, însă în România are loc un fenomen unic: deşi producem cei mai mulţi absolvenţi de medicină din regiune, avem doar doi medici la mia de locuitori. Cauza? Exportăm mai mult decât producem: universităţile de medicină au 2.500 de absolvenţi anual, însă din ţară pleacă, tot anual, 3.000 de medici.

Adevărul: Transporatorii vor primi înapoi o parte din acciză doar timp de cinci ani. Poşta Română nu mai beneficiază de restituirea accizei suplimentare. Sistemul prin care transportatorii care utilizează motorină vor primi înapoi o parte din acciza suplimentară introdusă de la 1 aprilie va fi menţinut timp de cinci ani, până la 31 martie 2019, se arată în forma finală a ordonanţei publicate vineri în Monitorul Oficial. Guvernul a schimbat astfel forma proiectului de ordonanţă prezentată public de Ministerul Finanţelor.

România liberă: Reorganizarea Oncos începe sub semnul insolvenței. Unul dintre principalii producători de carne de pui din Transilvania, grupul clujean Oncos, a anunțat oficial că va începe reorganizarea. Pentru una dintre companiile din grup, reorganizarea are loc în condiții de insolvență, în timp ce restul afacerilor va fi reorganizat independent de procedura sub control judiciar. „Necesitatea res­tructurării vine în contextul scăderii puterii de cumpărare a populației și a lipsei unei finanțări corespunzătoare a afacerii, ce au cauzat un dezechilibru financiar companiei.

Te-ar mai putea interesa și
Funcţionari bancari – cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro
Funcţionari bancari – cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro
Doi funcţionari bancari sunt urmăriţi penal de procurori, după ce ar fi sustras din contul unei persoane în vârstă de 64 de ani aproximativ 140.000 de euro, a informat, vineri, Parchetul de pe......
Viorel Hrebenciuc pierde definitiv procesul cu ANI şi trebuie să plătească 42.000 de euro, avere nejustificată
Viorel Hrebenciuc pierde definitiv procesul cu ANI şi trebuie să plătească 42.000 de euro, avere nejustificată
Fostul deputat Viorel Hrebenciuc a pierdut definitiv, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procesul cu Agenţia Naţională ...
Ce spune șeful ANRE despre obligația montării contoarelor la prosumatori
Ce spune șeful ANRE despre obligația montării contoarelor la prosumatori
Președintele ANRE, George Niculescu, afirmă că obligația montării unui contor suplimentar la prosumatori, proces care ...
Deficitul bugetar a urcat la 2,06% din PIB după primul trimestru
Deficitul bugetar a urcat la 2,06% din PIB după primul trimestru
Deficitul bugetar a urcat la 2,06% din Produsul Intern Brut după primele trei luni din acest an, soldul negativ cifrându-se ...