5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 1.10.2014

Fraudă cu subvenţii: Nimeni nu ştie câte animale sunt în curţile ţăranilor din România - S-a adoptat Legea piețelor agricole: atestate noi pentru fermieri şi carnete de comercializare a produselor agricole - 1 octombrie, ziua ZERO pentru buzunarele românilor. Citeşte pe larg revista presei din 1 octombrie 2014
Economica.net - mie, 01 oct. 2014, 05:14
5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă - 1.10.2014

DIGI24.ro – Subvenții ilegale pentru 9,5 de milioane de animale care există doar într-un calculator. Statul român nu ştie cu exactitate câte animale au ţăranii în curtea lor, deşi a cheltuit 150 de milioane de euro pe un sistem care să identifice şi să înregistreze oile, caprele, vacile şi porcii. Curtea de Conturi spune că există o diferenţă de nouă milioane şi jumătate de animale între numărul declarat de fermieri şi cel înregistrat în sistemul naţional. Pe baza acestor informaţii, APIA a dat ilegal subvenţii mai multor ţărani. Sistemul de înregistrare a animalelor a fost implementat de o firmă controlată de partenerul unor traficanţi francezi de droguri. Deşi sistemul şi-a dovedit lipsurile, iar o instanţă chiar a decis rezilierea contractului pentru neîndeplinirea unor clauze, conducerea ANSVSA a decis recent, fără licitaţie, să acorde un nou contract aceleiaşi firme.

Agrointel.ro – S-a adoptat Legea piețelor agricole: Fermierii vor avea atestate noi. Tot ce vând va fi înregistrat în carnetul de comercializare a produselor agricole. Mult așteptata Lege a piețelor a fost adoptată ieri în Camera Deputaților – for decizional, fiind trimisă președintelui Traian Băsescu spre promulgare. Actul normativ prevede noi reguli pentru fermieri printre care noi condiții și o formă actualizată a atestatului de producător, carnete în care vor fi trecute toate vânzările, dar și obligația autorităților de a aloca cel puțin 40% din totalul spațiilor din piețe pentru producătorii agricoli.

ZF – Vasile Ciurchea, şeful CNAS: Avem nevoie de alţi asigurători privaţi care să preia riscul.  Vasile Ciurchea, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), spune că este direct interesat ca în sectorul de sănătate să existe mai mulţi asigurători pe piaţă, astfel încât aceştia să vină cu un plus de bani în sistem. „Pachetul de bază (care a intrat în vigoare în această vară şi care include serviciile decontate de stat din banii CNAS – n.red.) e un proiect important. În prezent el este destul de generos, prea generos, şi atunci asigurările private îşi găsesc mai greu locul, dar îi asigur că le vom face loc. Avem nevoie de încă un asigurător pe piaţă, care să mai preia din riscul financiar“, a adăugat şeful CNAS.

Adevărul – Ce schimbări aduce 1 octombrie în economie: gaze mai ieftine pentru firme, reducerea CAS şi penalităţi la taxele locale.

ZF – Răzvan Nicolescu, ministrul energiei: Este absolut strategic să păstrăm ciclul nuclear integrat în România. Reorganizarea sectorului energiei nu­cleare bate pasul pe loc de patru luni de zile în contextul în care Nuclearelectrica, firma care produce 20% din energia României, nu a lansat procedurile în vederea selectării unui consultant pentru o strategie, iar Compania Naţională a Uraniului (CNU) ridică din umeri şi spune că nu ea face procedura.

Hotnews – Strategia autostrazilor in Master Planul de Transport: Autostrada Sibiu – Pitesti si multe alte tronsoane din tara, transformate in drumuri expres. Autostrazile noi din planul Ponta-Sova, printre putinele care au ramas in picioare. Autostrada Sibiu – Pitesti, singura portiune pe care Romania ar mai avea-o de construit pentru a completa unul din coridoarele europene prioritare de transport de pe teritoriul tarii noastre, a fost transformata in drum expres in varianta Master Planului General de Transport prezentata Comisiei Europene, au confirmat pentru HotNews.ro mai multe surse implicate in proces. Asemanator, multe alte planuri de autostrazi, inclusiv multe pentru care acum se liciteaza studiul de fezabilitate, au fost schimbate in drumuri expres. Ca autostrazi, au fost pastrate cele prezentate in strategia politica Ponta-Sova din 2013: Sibiu-Brasov-Ploiesti, Brasov-Bacau sau Pitesti-Craiova. Documentul oficial va fi facut public astăzi.

ZF – RASDAQ se predă după 20 de ani. Miza din spatele celei mai mari „clarificări“ sunt companii de 7,5 mld. lei şi ofertele de preluare. Piaţa RASDAQ, pe care acum se tranzacţionează 928 de companii, printre care cele mai mari sunt Unirea Shopping Center, Albalact, Argus, Romaero, mai are doar 12 luni de viaţă. În acest interval „rasdacele“ trebuie să decidă dacă se transferă la cota bursei, pe sistemul alternativ de tranzacţionare sau devin societăţi închise prin retragerea de la tranzacţionare.

Te-ar mai putea interesa și
Meng Wanzhou, directoarea financiară a Huawei, a fost eliberată după trei ani de arest în Canada
Meng Wanzhou, directoarea financiară a Huawei, a fost eliberată după trei ani de arest în Canada
Meng Wanzhou, directoarea financiară a gigantului chinez al telecomunicaţiilor Huawei, acuzată de fraudă bancară, a fost eliberată vineri în Canada în baza unui acord cu Statele Unite care......
În Olanda au fost ridicate restricțiile. Oamenii pot merge la restaurant sau spectacole, dacă prezintă un „permis de coronavirus”
În Olanda au fost ridicate restricțiile. Oamenii pot merge la restaurant sau spectacole, dacă prezintă un „permis ...
Olandezii care vor să meargă la restaurant, evenimente sportive sau spectacole vor fi nevoiţi, de sâmbătă, să prezinte ...
Cât costă bagajul la Wizz Air, Ryanair, Blue Air, Lufthansa, Air France și alte companii
Cât costă bagajul la Wizz Air, Ryanair, Blue Air, Lufthansa, Air France și alte companii
Nu doar companiile low-cost taxează pasagerii pentru bagajele mari, voluminoase, care trebuie lăsate la cală. În ultimii ...
CNSU Ilfov a impus restricții pentru 26 de localități, unde rata de incidență depășește 3 la mie
CNSU Ilfov a impus restricții pentru 26 de localități, unde rata de incidență depășește 3 la mie
Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Ilfov a dispus, în şedinţa de vineri, măsuri pentru 26 de localităţi ...