5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 10.06.2014

Războiul grâului, despre afacerile Google în România, 10.000 de ceferiști vor ajunge șomeri, Immofinanz mai vrea o clădire de birouri, în centrul Capitalei, cum a ajuns Polonia liderul Europei de Est şi ce i-a lipsit României şi ce companii de stat fac performanță și ce ruine se adâncesc în pierderi. Citeşte pe larg revista presei din 10 iunie 2014
Economica.net - mar, 10 iun. 2014, 05:04
5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă - 10.06.2014

Hotnews – Razboiul pretului la grau: Fermierii ii acuza pe intermediari ca umfla prognozele la productie pentru a ieftini cerealele. Cum joaca Guvernul. Producatorii de cereale ii acuza pe intermediarii din comertul de profil ca lanseaza prognoze false privind asa-zise recolte-record, cu mai bine de o luna inainte de treieratul graului, pentru a determina o scadere artificiala a preturilor. Razboiul agricultori-traderi se reia si anul acesta, iar ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, le cere traderilor sa se abtina de la estimari pe  productie. Ministrul Transporturilor, Dan Sova, s-a grabit, insa, sa distribuie cifrele comerciantilor.

ZF: Immofinanz mai vrea o clădire de birouri, în centrul Capitalei. Fondul austriac de investiţii Immofinanz, care deţine în Bucureşti birouri de peste 200.000 de metri pătraţi în care lucrează aproximativ 13.000 de angajaţi, este în discuţii pentru preluarea unei noi clădiri în centrul Capitalei după ce în ultimii cinci-şase ani grupul care deţine la nivel local active de un miliard de euro a „stat la cutie“, preferând să îşi consolideze portofoliul.

Capital: Guvernul schimbă macazul: 10.000 de ceferiști vor ajunge șomeri. Mii de angajați din industria feroviară ar putea să își piardă locul de muncă odată ce măsurile privind închiderea unor linii de cale ferată vor fi aplicate. În plus, vor apărea tot felul de costuri neprevăzute. Tocmai pentru că funcționa foarte bine înainte de 1990, calea ferată nu a fost văzută ca o prioritate timp de aproape 25 de ani. Nu s-au făcut investiții importante și nici nu s-au luat în calcul proiecte care să mute România în rândul țărilor europene cu o infrastructură feroviară modernă.

ZF: Google declară local doar 1 din 7 euro încasaţi din România. Compania Google Bucharest SRL, subsidiara locală a gigantului online american, a declarat anul trecut la Ministerul de Finanţe din România afaceri de numai 2,9 milioane de euro, valoare de aproape şapte ori mai mică decât veniturile totale încasate de fapt de Google prin platforma de publicitate Ad­words din România, potrivit estimărilor agenţiei locale Initiative Media. Agenţia Initiative Media estimează că bugetul total alocat anul trecut de entităţi din România pentru promovare prin platforma de publicitate a Google s-a ridicat la 19 milioane de euro.

România liberă: Cum a ajuns Polonia liderul Europei de Est. Și ce i-a lipsit României. Cu 25 de ani în urmă, în 1989, singura țară est-europeană care se putea compara cu România prin dimensiunea dezastrului economic era Polonia. Ungurii experimentau deja capitalismul de câteva decenii, în Iugoslavia încă nu începuse războiul și, în pofida inflației, economia încă funcționa, Cehoslovacia era departe de a fi în ruină, cu toate dificultățile care existau, mai ales în Slovacia. Până și Bulgaria era relativ stabilă. Dar cele mai mari două țări din regiune, Polonia și România, erau la pământ. Drumurile pe care aveau să apuce aveau să ducă spre destinații diferite.

DIGI24 – Curtea de Conturi: Primăria Sectorului 3 a plătit ilegal unor firme 8,5 milioane de euro. Primăria Sectorului 3 a plătit ilegal unor firme 8,5 milioane de euro în 2012, potrivit ultimului raport al Curţii de Conturi. Inspectorii spun că banii au fost daţi unor firme private, prin modificarea unor contracte. Banii plătiţi ilegal de Primăria Sectorului 3 reprezintă 95% din prejudiciul total produs la nivelul Capitalei. Acum, consilierii locali se întreabă cum vor fi recuperaţi banii.

EVZ:  Coloșii statului – Ce companii fac performanță și ce ruine se adâncesc în pierderi. Companiile subordonate Căilor Feroviare Române (CFR), ca și Tarom, sunt, de aproape doi ani sub influența ordonanței 109/2011, privind managementul privat. Sub influența politicului, conducerile acestora au suferit însă numeroase schimbări. Dintre cele trei CFR-uri, doar CFR SA, compania de stat responsabilă de gestionarea infrastructurii feroviare, și-a publicat rezultatele financiare. Anul trecut, aceasta a înregistrat un profit net de 84 de milioane de lei, în scădere de la plusul de 144 de milioane de lei, obținut cu un an în urmă. Și cifra de afaceri a companiei s-a diminuat din 2012 până în 2013, de la 1,11 miliarde de lei, la 1,04 miliarde. Datoriile companiei au fost reduse cu circa un miliard de lei, de la un an la altul, într-un schimb de creanțe făcut cu compania soră, CFR Marfă, în cadrul încercării de privatizare a acesteia din urmă. Deși ar fi fost interesant să vedem cu ce rezultate au încheiat anul trecut CFR Marfă și CFR Călători, datele financiare nu au fost publicate.

Agrointeligenta – Cum arată piața terenurilor agricole din Italia: Prețuri ce ating 35.000 de euro/ha și arendă în funcție de cotațiile cerealelor. Cea mai exactă evaluare privind situația terenurilor din Italia a fost făcută în 2008 și este încă valabilă, pe piața din Vest neexistând fluctuații de preț așa de mari cum s-au înregistrat în România în ultimii șase ani. Astfel, în 2008, în Italia, prețurile terenurilor agricole se situau la nivelul mediu de aproximativ 13.000 Euro/ha în zonele de deal și 26.800 Euro/ha în zonele de câmpie. ”Diferențele sunt destul de mari între diversele zone ale țării: în zona de sud prețurile sunt mai mici, iar in zona de nord nivelul lor este mult mai ridicat”, explică Florin Rus, general manager al Proagro Capital.

Te-ar mai putea interesa și
GCS: Toată ţara rămâne în scenariul verde. Cea mai mare incidenţă, în Prahova şi Alba
GCS: Toată ţara rămâne în scenariul verde. Cea mai mare incidenţă, în Prahova şi Alba
Toate judeţele şi municipiul Bucureşti rămân în scenariul verde din punct de vedere al infectărilor cu noul coronavirus, cea mai mare incidenţă la mia de locuitori fiind în judeţele......
Concurs cu premiu un autoturism pentru cetățenii Moscovei care se vaccinează anti-coronavirus
Concurs cu premiu un autoturism pentru cetățenii Moscovei care se vaccinează anti-coronavirus
Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a anunţat duminică organizarea unei loterii având drept miză câştigarea unui autoturism ...
Vaccinarea cu AstraZeneca ar trebui evitată şi la persoanele de peste 60 de ani – Agenţia Europeană pentru Medicamente
Vaccinarea cu AstraZeneca ar trebui evitată şi la persoanele de peste 60 de ani – Agenţia Europeană pentru Medicamente
Administrarea vaccinului anti-COVID-19 de la AstraZeneca ar trebui evitată și la persoanele de peste 60 de ani, a declarat ...
ONRC: Numărul firmelor cu participare străină la capitalul social a crescut cu o treime în primele patru luni din 2021
ONRC: Numărul firmelor cu participare străină la capitalul social a crescut cu o treime în primele patru luni din 2021
Numărul firmelor cu capital străin nou înfiinţate în România a crescut, în primele patru luni din 2021, cu 32,84%, ...