1EUR = 4.8351 RON | Bucureşti 33 º

News

5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă - 10.07.2012

Umbrărescu vrea să termine autostrada Timişoara-Lugoj cu nouă luni înainte de termen, Hidroelectrica, din nou în situaţia să reclame "forţă majoră" şi lovitură de stat pe piața bancară. Citeşte ppe larg revista presei din 10 iulie 2012

10 iul, 2012 | ECONOMICA.net

ZF - Premieră în România: Umbrărescu vrea să termine autostrada Timişoara-Lugoj în iulie, cu nouă luni înainte de termen. Anul 2012 ar urma să aducă o premieră în România: prima autostradă finalizată înainte de termen. Este vorba de autostrada Timişoara-Lugoj, lotul 1, cu o lungime de 9,5 kilometri, construită de Spedition UMB, firmă controlată de omul de afaceri Dorinel Umbrărescu, alături de italienii de la Carena. Constructorii spun că vor termina această autostradă la finalul
acestei luni. “La sfârşitul lunii iulie Spedition UMB termină şi lotul 1 Timişoara-Lugoj, început pe 20 octombrie 2011”, au spus reprezentanţi ai Spedition UMB pentru Ziarul Financiar, în una din rarele declaraţii pe care aceştia le-au făcut. Lotul avea iniţial ca termen de finalizare luna aprilie 2013. Rămâne de văzut dacă această autostradă va fi gata, având în vedere că la 1 iunie stadiul fizic de construcţie era de circa 40%, potrivit datelor CNADNR, însă este foarte posibil ca şoseaua să fie gata, având în vedere că are o lungime destul de mică.

Bursa: Hidroelectrica, din nou în situaţia să reclame "forţă majoră". Dacă insolvenţa n-ar fi fost de ajuns, atunci canicula confruntă Hidroelectrica cu o situaţie fără precedent, în care parcurge al doilea an consecutiv de secetă hidrologică. Remus Borza, directorul Euro Insol, administratorul special al companiei intrată recent în insolvenţă, ne-a declarat: "Analizăm şi vrem să solicităm, din nou, starea de forţă majoră pentru a reduce cantităţile de energie vândute în cadrul contractelor bilaterale. În ultimii 22 de ani, Hidroelectrica nu s-a mai confruntat cu doi ani consecutivi de secetă hidrologică. A mai fost câte un an de secetă, dar societatea s-a redresat în anul următor. Dar acum, situaţia de anul trecut s-a prelungit. La această dată, estimăm că producţia de energie a Hidroelectrica, în 2012, va scădea la circa 13 TWh, de la cei aproximativ 16 TWh raportaţi anul trecut".

Adevărul - Director Allianz: revenirea la marcă ar fi un dezastru economic pentru Germania. O eventuală revenire la marca germană ar arunca prima economie europeană într-o gravă criză structurală, a declarat directorul general de la grupul german de asigurări Allianz, Michael Diekmann, adăugând că o astfel de măsură ar fi 'iresponsabilă', transmite Reuters. "În acest scenariu, Germania ar intra într-o gravă depresiune iar PIB-ul ar înregistra o scădere de două cifre pentru o perioadă, pierzând 25% din valoare în decurs de trei-patru ani", a declarat Michael Diekmann.

Capital: Lovitură de stat pe piața bancară.  Afacerile cu companiile de stat riscă să aducă bancherilor pierderi uriaşe. Insolvenţa Hidroelectrica a aprins doar primul fitil al bombei care ameninţă piaţa bancară. Pentru cele 2,44 miliarde de lei împrumutate de Hidroelectrica, băncile care au acordat creditele va trebui să blocheze anul acesta provizioane de 100%, bani care nu vor mai putea fi folosiţi pentru finanţări. Intrarea în insolvenţă a companiei energetice creşte însă riscul asociat creditelor bancare şi la alte societăţi de stat cu probleme.

ZF: Şase şefi ai BCR au fost plătiţi anul trecut cu 1,8 mil. euro. Şase membri ai conducerii executive a BCR, cea mai mare bancă de pe piaţă, au primit în 2011 o remuneraţie totală de peste 1,8 mil. euro sub forma componentei fixe a pachetului de recompense, în timp ce bonusul de performanţă a fost zero, potrivit datelor publicate. Anul trecut grupul BCR a raportat un profit net de numai 17 mil. euro, după ce în T3 avusese pierderi. În 2010, banca remunerase şapte conducători cu o componentă salarială fixă de circa 1,7 mil. euro şi un bonus total de peste 1,2 mil. euro, din care 523 mil. euro cu plata amânată.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO