5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 11.07.2014

Ungurii de la OTP sunt pe ultima sută de metri să preia Millennium Bank, Consecințe ale reducerii CAS: Guvernul vrea creșterea masivă a taxelor locale pe proprietate, De mâine, debutanții în afaceri scapă de taxe la înființarea primei firme, dar si cum alegem poliţa de asigurare a casei. Citeste integral revista presei interne din 11 iulie 2014. 
Economica.net - vin, 11 iul. 2014, 05:57
5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă - 11.07.2014

Zf: Ungurii de la OTP sunt pe ultima sută de metri să preia Millennium Bank. Cel mai mare grup financiar din Ungaria ar câştiga o cotă de piaţă de 0,7% într-un sistem bancar românesc extrem de aglomerat, neprofitabil şi plin de credite neperformante. OTP Bank, filiala locală a celui mai mare grup financiar un­gar, este la un pas să finalizeze ne­gocierile cu portu­ghezii de la Millennium pentru prelua­rea băncii din România, ceea ce i-ar permite să câş­tige patru poziţii în topul local şi să ajungă la o cotă de piaţă de 2%. Conform unor surse de pe piaţa bancară, draftul de contract de preluare este întocmit şi dacă nu se întâmplă ceva neaşteptat, în câteva săptămâni cele două părţi vor semna tranzacţia. Portughezii de la Millennium şi-au scos la vânzare anul trecut banca din România, punând capăt unei aventuri de şapte ani pe piaţa bancară locală, în care au investit câteva sute de milioane de euro în speranţa că vor reuşi să facă un cap de pod aici, aşa cum au reuşit în Polonia. La finalul lunii mai, Millen­nium era pe poziţia 21 în sistemul ban­car românesc, cu o cotă de piaţă de 0,7%.

Capital: Cum alegem poliţa de asigurare a casei. Asigurarea pentru locuinţă, obligatorie plus facultativă, astfel încât să acopere toate riscurile, diferă foarte mult ca preţ, de la companie la companie. De ce am alege un contract scump, dacă piaţa ne oferă şi variante ieftine? Avem o casă şi vrem să o asigurăm. Pentru că oricum trebuie (ne obligă legea), cumpărăm o poliță de asigurare împotriva dezastrelor naturale – PAD. Aceasta acoperă daunele produse construcțiilor cu destinația de locuință de oricare dintre cele trei riscuri de catastrofe naturale – inundații, cutremur, alunecări de teren, ca efect direct sau indirect al producerii acestora. Şi este contractată cu Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID). Dar, pe lume mai există şi alte riscuri. De exemplu: furtună, incendiu, trăznet, explozie, căderea aparatelor de zbor pe locuinţă, căderea accidentală a unor corpuri, lovirea accidentală de către vehicule rutiere, boom sonic, fenomene atmosferice, greutatea stratului de zăpadă, de gheaţă sau avalanşă, avarii accidentale ale instalaţiilor de apă, furt, vandalism, riscuri socio-politice (greve, revolte, răscoale, tulburări civile).

Romania Libera: Consecințe ale reducerii CAS: Guvernul vrea creșterea masivă a taxelor locale pe proprietate. Guvernul vrea să majoreze masiv taxele locale percepute pe terenuri, case, apartamente, maşini de mic litraj, pentru a acoperi gaura provocată la buget de reducerea CAS cu 5 puncte procentuale. Rămas în foame de bani după ce a redus CAS la firme cu 5 puncte procentuale, Guvernul caută mijloace prin care poate acoperi gaura apărută în buget. În 2015, în absenţa unor măsuri de compensare, deficitul bugetar va creşte la 3% din PIB în condiţiile în care acesta trebuie să fie de cel mult 1,5% din PIB, spune Ionuţ Dumitru, preşedinte al Consiliului Fiscal. Pentru a compensa micşorarea CAS, Guvernul a luat la ochi taxele plătite la bugetele locale. Rescrierea Codului Fiscal este un bun prilej pentru a strecura pe nesimţite noi valori, crescute, ale impozitelor pe case, apartamente, terenuri, autovehicule.

EVZ: De mâine, debutanții în afaceri scapă de taxe la înființarea primei firme. Legea privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii debutanți va intra mâine în vigoare, astfel că orice antreprenor, indiferent de vârstă, va beneficia de facilități fiscale la deschiderea primei firme. Până la intrarea în vigoare a noii legi, aceste facilități erau acordate doar tinerilor care nu împliniseră 35 de ani. Prin eliminarea acestui prag, se poate permite accesul la facilităţile acordate tuturor întreprinzătorilor debutanţi, indiferent de vârstă, care doresc să desfăşoare o activitate economică pentru prima dată prin intermediul unei microîntreprinderi (SRL-D). Fondurile alocate programului guvernamental dedicat tinerilor antreprenori (SRL-D) pentru anul 2014, în sumă de 21.000.000 de lei, au fost deja epuizate. Pe listă se regăsesc peste 1.200 de planuri de afaceri.

Daily Business: Esti nemultumit de operatorul telecom? Vezi cum scapi de taxa de reziliere a contractului. Marii operatori de telefonie mobila din Romania impun clientilor mai multe conditii in cazul in care acestia vor sa renunta la contracte inainte de termenul de expirare, inclusiv plata unor taxe de reziliere. Considerate abuzive, trebuie sa stii ca de aceste taxe poti scapa. Vezi ce spun specialistii. „In primul rand aceasta taxa este o clauza abuziva. In practica, lucrurile stau simplu: operatorul trebuie anuntat din timp de faptul ca vrei sa denunti contractul incheiat, si anume cu 30 de zile inainte de perioada de la care vrei sa inceteze serviciul”, sustine avocatul Marius Vicentiu Coltuc. El arata ca daca procedura notificarii e similara la cei trei operatori de telefonie mobila cu putere semnificativa pe piata (Orange, Vodafone, Cosmote), tarifele de reziliere difera, desi legea e aceeasi pentru toti.

Te-ar mai putea interesa și
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Slăbiciunile economiei germane îşi vor face simţite efectele asupra pieţei muncii, iar numărul şomerilor ar urma să atingă cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani, relevă un studiu......
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace avertizează cu privire la îngheţarea războiului din Ucraina
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace avertizează cu privire la îngheţarea războiului din Ucraina
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace a avertizat cu privire la sugestiile referitoare la îngheţarea războiului ...
Se reabilitează în sfârșit una dintre cele mai frumoase gări din România. Are peste 110 de ani
Se reabilitează în sfârșit una dintre cele mai frumoase gări din România. Are peste 110 de ani
Gara din orașul Curtea de Argeș, care a fost construită la sfârșitul secolului XIX și este monument istoric, dar care ...
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, controlat de stat, și-a majorat producția de gaze naturale ...