5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 11.07.2014

Românii sparg puşculiţa - Fiscul stă cu ochii pe net, iar controlul e la un click distanţă - Casa a bătut apartamentul, în 2013 - Păcănelele fabricate în Romania, vedete în America de Sud. Citeşte pe larg revista presei din 11 august 2014
Economica.net - lun, 11 aug. 2014, 04:53
5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă - 11.07.2014

ZF: Un miliard de euro în 36.000 de case, doar 4.500 de apartamente.  În România au fost construite anul trecut aproape 36.000 de case şi vile cu cel mult două etaje în urma unor investiţii estimate la peste un miliard de euro, în timp ce în blocuri cu patru sau mai multe etaje au fost finalizate doar 4.500 de apartamente, reiese dintr-o analiză a ZF pe baza datelor de la Institutul Naţional de Statistică. Deşi numărul total de locuinţe date în folosinţă a scăzut în 2013 cu 1%, până la 43.587 de unităţi, românii au construit cu 3,8% mai multe case şi vile, astfel că aceste locuinţe au ajuns la o pondere record, de 82%, în stocul rezidenţial livrat anul trecut.

Capital: Fiscul stă cu ochii pe net: controlul e la un click distanţă. Creşterile de la an la an ale afacerilor din zona comerţului electronic nu pot fi neglijate de Fisc, care trebuie să se adapteze modificărilor pieţei. Reorientarea clienţilor către magazinele online şi serviciile electronice impune o nouă abordare şi din partea autorităţilor fiscale, mai ales când, pentru acest an, de exemplu, estimările arată că piaţa de profil va atinge un miliard de euro.

Adevărul – Reţeta succesului la Dumbrăveni-Sibiu: păcănelele fabricate în Romania, vedete în America de Sud. Consolele de jocuri tip „slot-machine“ produse la Dumbrăveni, în judeţul Sibiu, se vând ca pâinea caldă în ţări ca Mexic, Columbia, Panama sau Peru pentru că asigură jucătorilor o rată înaltă a şanselor de câştig. La jumătatea distanţei dintre Sighişoara şi Mediaş, în oraşul Dumbrăveni (judeţul Sibiu), funcţionează o unitate de producţie industrială mai puţin obişnuită. Aici se fabrică acele console pentru jocuri electronice de tip „slot-machine“, pe care românii le-au numit „păcănele“, şi aproape 100% din această producţie pleacă spre export.

Capital: Românii sparg pușculița: dobânzile mici afectează grav economisirea. „Dumneavoastră, domnule Isărescu, ați împrumuta bani unui străin dacă ați ști că vă veți alege cu o pierdere reală? Credeți că băncile vor mai da la depozite dobânzi peste inflația prognozată pentru 2015?“ Întrebării care i-a fost adresate săptămâna trecută, la prezentarea raportului trimestrial asupra inflației, după ce BNR a redus dobânda de politică monetară la un nou minim istoric, guvernatorul băncii centrale nu i-a dat un răspuns la obiect, preferând să spună că „întrebarea poate fi valabilă pentru orice guvernator de bancă centrală în prezent“ și că în piață există deja chiar dobânzi nominal negative.

ZF: Afacerea Dan Voiculescu-ICA reclamă un audit al privatizărilor din România. „S-a deschis cutia Pandorei“, spun analiştii. Decizia în premieră de „reversare“ a privatizării frauduloase a unei companii dă speranţe ca statul să poată recupera acţiunile companiilor făcute cadou. Miza poate ajunge la zeci de miliarde de euro. Confiscările dispuse în dosarul Dan Voiculescu –Institutul de Cercetări Alimentare (ICA), o premieră în ancheta unei privatizări, arată că statul poate avea speranţe ca şi în cazul altor privatizări controversate, unele în anchetă, să poată recupera prejudiciul. Dacă în cazul Voiculescu instanţa a constatat că statul a încasat de 70 de ori mai puţin, numai dacă este luat în considerare un factor de 1 la 10 de prejudiciere a statului, pe medie, în toate celelate privatizări, înseamnă că statul ar trebui să recupereze de 10 ori mai mult decât a încasat din privatizări.

Business Magazin: Acest angajat al unei bănci din România s-a dus la banca unde lucrează să ceară un credit de nevoi personale. Ceea ce i s-a întâmplat este ABERANT. Laurenţiu P. (29 de ani) lucrează pentru una dintre băncile de top 15 din România, de aproape doi ani, în departamentul de recuperare creanţe din sediul central din Bucureşti. Angajatorul său refuză să îi facă un contract de muncă pe perioadă nedeterminată, ceea ce îl împiedică să reuşească să contracteze un credit de nevoi personale de la banca unde este angajat.

ZF: Romtelecom a semnat cu Look TV: Meciurile din Liga 1 de fotbal se văd pe platforma Dolce. Romtelecom,  al doilea jucător de pe piata locala de servicii TV,  a ajuns la un acord firma Intel Sky Broadcast (ISB) din Malta pentru difuzarea meciurilor din  Liga 1 de fotbal.

ZF – Giganţii din farma pierd: sunt la mai puţin de jumătate din piaţă.  Cele mai mari zece companii de pe piaţa farmaceutică locală au ajuns să aibă mai puţin de jumătate din vânzările totale, nivel pe care nu l-au mai experimentat în ultimii zece ani, giganţii din farma piezând teren în faţa jucătorilor de talie mică şi care vin tare din spate.

Te-ar mai putea interesa și
Turcan: Funcționarii care lucrează la recalcularea pensiilor vor primi stimulente
Turcan: Funcționarii care lucrează la recalcularea pensiilor vor primi stimulente
Recalcularea pensiilor din România este un proces care trebuie parcurs cu atenţie şi respect faţă de beneficiari, dar şi fără întârzieri, iar pentru continuarea accelerată a acestei......
Claudiu Năsui promite eliminarea din nou a declarației de beneficiar real
Claudiu Năsui promite eliminarea din nou a declarației de beneficiar real
Ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Claudiu Năsui, a discutat vineri cu ambasadorul Austriei în România, ...
3.474 de cazuri noi de COVID-19 au fost confirmate în ultimele 24 de ore. 1.505 de pacienți sunt internați la ATI
3.474 de cazuri noi de COVID-19 au fost confirmate în ultimele 24 de ore. 1.505 de pacienți sunt internați la ATI
Un număr de 3.474 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind ...
Tramvaie noi în București: Contractul cu Astra Vagoane Călători Arad ar putea fi semnat pe 6 mai – sindicat STB
Tramvaie noi în București: Contractul cu Astra Vagoane Călători Arad ar putea fi semnat pe 6 mai – sindicat STB
După mai multe luni de tergiversări, contractul pentru livrarea a 100 de tramvaie noi în Capitală ar putea fi în sfârșit ...