5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 15.12.2014

Noua „bulă“ a retrocedărilor: samsarii de dosare cumpără puncte la o treime din valoare pentru a pune mâna pe terenuri şi păduri de 11 mld. euro - Noutăţi în scandalul SIF-urilor - Liviu Tudor se pregăteşte de construcţia unei noi clădiri de birouri - Mangaliţa, porcul-somon, își face loc pe masa de Crăciun. Într-un an, cererea s-a triplat - Portretul complet al românului la tinereţe. Citeşte pe larg revista presei din 15 decembrie 2014
Economica.net - lun, 15 dec. 2014, 04:30
5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă - 15.12.2014

ZF – Noua „bulă“ a retrocedărilor: samsarii de dosare cumpără puncte la o treime din valoare pentru a pune mâna pe terenuri şi păduri de 11 mld. euro. La un an de la noua Lege a retrocedărilor 165/2013, numită şi legea cu puncte, s-a dezvoltat o piaţă gri unde se tranzacţionează la o treime din valoare decizii ale ANRP de compensare cu puncte, la fel ca în cazul pieţei gri a acţiunilor Fondului Proprietatea. Internetul este plin de anunţuri de tipul „Ai puncte ANRP şi doreşti să le vinzi? Intraţi aici“ sau „Cumpăr decizii ANRP de compensare prin puncte, emise în baza Legii 165/2013. Plata se face pe loc. Rog seriozitate“, prin care persoane private cumpără puncte cu care din 2016 vor putea participa la licitaţii unde sunt scoase la vânzare terenuri şi imobile de la stat din cadrul fondului naţional imobiliar. Acest fond va fi un fel de Proprietatea II, doar că nu va fi format din pachete minoritare de acţiuni la companiile din energie (Petrom, Hidroelectrica, Romgaz), ci din terenuri, imobile şi păduri.

BURSA – Surse judiciare: „Bîlteanu şi Lakis, acuzaţi că au delapidat SIF Banat-Crişana, prin afacerea Azuga Turism”. Oamenii de afaceri Dragoş Bîlteanu şi Najib el Lakis au delapidat SIF Banat-Crişana, după cum reiese din referatul procurorilor, prin preluarea „Azuga Turism”, cu ajutorul avocaţilor Nicolae Mergeani şi Victor Prodan, banii obţinuţi din această afacere fiind utilizaţi pentru consolidarea poziţiei în acţionariatul SIF1, cu depăşirea pragului legal de deţinere (de 5%).

Capital – Liviu Tudor se pregăteşte de construcţia unei noi clădiri de birouri. Antreprenorul Liviu Tudor, cel mai mare proprietar român de spaţii de birouri, ar putea demara anul viitor construcţia unei noi clădiri de birouri, după ce în ultimii ani de criză şi-a consolidat portofoliul existent.  

DIGI24 – Comerţul bate industria. Harta economică a României împarte țara în două

AGROINTELIGENTA – Mangaliţa, porcul-somon, își face loc pe masa de Crăciun. Într-un an, cererea s-a triplat! Carnea, dar şi specialităţile de caramangerie din porc Mangaliţa au căutare mare printre români. Crescătorii de „porc somon” spun că cererea e atât de mare încât au ajuns în situaţia să nu poată onora toate solicitările pentru Crăciun.

Gândul – Portretul complet al românului la tinereţe. Tinerii din România cred că lucrurile nu merg bine în ţară, dar sunt optimişti cu privire la propriul viitor. Ei sunt consumatori de internet, nu de televiziune. Consideră că principalele probleme cu care ne confruntăm sunt corupţia, sărăcia şi lipsa locurilor de muncă şi sunt mai predispuşi să participe la un protest decât să voteze. Pentru ei este mai important să arate bine decât să meargă la facultate şi au viziuni conservatoare faţă de sexualitate şi avort, reiese dintr-o aplă cercetare a CURS care şi-a propus să suplinească un gol în cunoaşterea situaţiei persoanelor cu vârste cuprinse între 15 şi 29 de ani.

DIGI24 – Ioana Petrescu nu va mai fi ministru. Glăvan: „Nu a avut capacitatea și maturitatea” necesare.

Te-ar mai putea interesa și
Marca Lancia are, deocamdată, un nou design și un nou logo. Din 2024 vor debuta și noi modele
Marca Lancia are, deocamdată, un nou design și un nou logo. Din 2024 vor debuta și noi modele
Primul model dintr-o nouă epocă Lancia va fi micul Ypsilon, însă alte două vehicule sunt deja pregătite să marcheze o revenire în segmentul premium....
Câți bani fac hackerii cu datele tale personale furate și vândute pe internet
Câți bani fac hackerii cu datele tale personale furate și vândute pe internet
Pe măsură ce granița dintre domeniul digital și cel fizic devine din ce în ce mai neclară, este mai important ca niciodată ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste un miliard de lei la capitalizare, în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste un miliard de lei la capitalizare, în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat 1,06 miliarde de lei la capitalizare, 0,53%, în această săptămână, iar ...
USR acuză Guvernul că a inventat taxa pe soare și solicită refacerea OUG pentru energia din surse regenarabile
USR acuză Guvernul că a inventat taxa pe soare și solicită refacerea OUG pentru energia din surse regenarabile
Uniunea Salvaţi România solicită guvernanţilor stoparea publicării în Monitorul Oficial şi refacerea ordonanţei de ...