5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 15.08.2013

Cum să furi de la stat 50 de milioane de euro, titlurile de stat vor avea o valoare mai mică, cei doi investitori care fac jocurile în imobiliarele româneşti şi despre fabricile H&M din România. Citeşte pe larg revista presei din 15 august 2013
Economica.net - joi, 15 aug. 2013, 06:10
5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă - 15.08.2013

Adevărul: Cum să furi de la stat 50 de milioane de euro? Un business cu asigurări de viaţă, cu nume grele de la BCR AV şi sute de oameni de afaceri. Patru angajaţi ai BCR Asigurări de viaţă au pus la punct o reţetă penal de fentat dările la stat constituind un adevărat grup infracţional organizat. O inginerie financiară cu poliţe de asigurare pusă la punct de angajaţi ai BCR Asigurări de Viaţă a fost folosită de sute de firme din ţară pentru a le plăti salariile angajaţilor fentând, ani la rând, contribuţiile la stat. Prejudiciul la buget: 50 de milioane de euro.

ZF: Titlurile de stat vor avea valori mai mici să poată fi cumpărate şi de populaţie.  Ministerul Finanţelor nu intenţionează să reia emisiunile de titluri de stat dedicate populaţiei la care a renunţat în 2005, însă în toamnă ar putea decide reducerea valorii nominale a unui titlu de la nivelul actual de 10.000 de lei (2.260 de euro) astfel încât să crească gradul de accesibilitate al acestor instrumente în rândul persoanelor fizice şi să fie lărgită baza de investitori. „Nu avem pe agendă titluri de stat pentru populaţie, însă vom micşora valoarea nominală individuală a titlurilor pe care le emitem pentru a le face mai accesibile şi a lărgi baza de investitori. Am putea face acest pas chiar la toamnă sau cel mai târziu în 2014“, spune Enache Jiru, secretar de stat în Ministerul Finanţelor, responsabil cu managementul datoriei publice.

Capital: Cei doi investitori care fac jocurile în imobiliarele româneşti. Au un portofoliu cumulat ce depăşeşte un miliard de euro şi au dominat toate tranzacţiile realizate în ultimii cinci ani de criză. Majoritatea investitorilor imobiliari care se anunţau a fi de cursă lungă s-au retras din afacerile româneşti imediat ce criza şi-a făcut simţită prezenţa pe piaţa locală. Cei care au rămas în România se confruntă cu portofolii „toxice“ şi cu incapacitatea de a strânge bani pentru noi achiziţii. În acest peisaj sumbru, sud-africanii de la New Europe Property Investments (NEPI) şi grupul de investitori coordonaţi de grecul Ioannis Papalekas s-au putut desfăşura în voie.

ZF: 20 de fabrici cu peste 7.350 de angajaţi lucrează pentru H&M, în România. Cele 20 de fabrici din România care lucrează pentru H&M au angajat anul trecut aproape 400 de oameni, depăşind un total de 7.350 de angajaţi la nivel naţional. Fabricile de textile sunt unii dintre cei mai mari angajatori locali, cu sute, chiar mii de angajaţi. Totuşi, angajaţii din domeniu sunt de regulă plătiţi cu salarii de sub 1.000 de lei, de multe ori cu salariul minim pe economie, mai ales cei din provincie. Salariile rămân jos pentru că economia locală nu oferă alternative pentru angajare.

Gândul: Ceartă între Guvern şi Consiliul Fiscal pe cifrele din buget. Voinea, pentru Gândul: „Nu au competenţa de a da lecţii Comisiei Europene. Comentariile sunt eronate”.  După ce veniturile încasate la buget în prima jumătate a anului s-au dovedit a fi cu 1,5 miliarde de euro mai mici decât calculele guvernului, executivul a decis să ajusteze, la rectificarea bugetară, estimările pentru semestrul al doilea la ritmul de încasare de până acum. Consiliul Fiscal a atras însă atenţia că noile ţinte asumate sunt „nerealiste”, având în vedere datele privind execuţia bugetară din primele şase luni. Consiliul apreciază că statul va colecta din impozitului pe profit, impozitului pe venit şi contribuţiile de asigurări cu un miliard de lei (224,7 milioane de euro) mai puţin decât în programul asumat prin proiectul de rectificare a bugetului de stat.

Capital: Misteriosul drum al gunoiului spre și dinspre România. O bună parte a deșeurilor de care vor să scape occidentalii ajunge în țara noastră. La rândul nostru, le vindem cantități deloc neglijabile de gunoi austriecilor ori germanilor. În urmă cu aproape patru luni, nava Volgo Balt 219 sosea în portul Constanța încărcată, potrivit actelor aflate la bord, cu 2.700 de tone de combustibil derivat. Autoritățile au observat, însă, că, de fapt, vaporul era plin de baloți cu deșeuri menajere. Gunoiul fusese preluat din Italia și urma să ajungă la o fabrică de ciment din Bihor, unde trebuia ars.

Te-ar mai putea interesa și
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990....
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2, accesul C, ieşirea spre Hanul lui Manuc, se vor prelungi până pe 10 mai, ...
CFA România: Indicatorul de Încredere Macroeconomică a scăzut în martie cu 1,4 puncte
CFA România: Indicatorul de Încredere Macroeconomică a scăzut în martie cu 1,4 puncte
Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut în luna martie cu 1,4 puncte, până la ...
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales ...