1EUR = 4.7786 RON | Bucureşti 11 º

News

5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă - 16.08.2013

Băncile din România îşi vând clienţii între ele, norvegienii fac la Tulcea două vapoare pentru gigantul petrolier de stat brazilian Petrobras şi despre românii care au devenit milionari din producţia de borş. Citeşte pe larg revista presei din 16 august 2013

16 aug, 2013 | ECONOMICA.net

Capital: Băncile din România îşi vând clienţii între ele. Ce se întâmplă cu depozitele şi creditele persoanelor transferate? Sute de mii de clienţi, depozite şi credite de sute de milioane de euro au trecut în ultimul an din portofoliul unor bănci din România în cel al altor instituţii de credit, mai solide şi mai puternice financiar în urma unor înţelegeri care nu au implicat în nicio formă voinţa clienţilor. Transferurile s-au petrecut în urma înţelegerilor între bănci din România. Cel mai recent caz este cel al clienţilor persoane fizice cu depozite la RBS care au trecut cu arme şi bagaje în portofoliul Unicredit Ţiriac.

ZF: Norvegienii fac la Tulcea două vapoare pentru gigantul petrolier de stat brazilian Petrobras. Contractul total este de 1,1 mld. dolari. Acţionarii norvegieni ai şantierului naval din Tulcea au primit un contract de 1,1 miliarde de dolari al cărui beneficiar final este gigantul petrolier brazilian Petrobras, cu afaceri anuale de 144 miliarde de dolari. Şantierul Naval Tulcea, cu afaceri de 120 mil. euro şi 2.900 de angajaţi, va construi caroseriile a două nave de construcţie offshore, în baza unei comenzi de peste un miliard de dolari primită de compania - mamă, grupul norvegian Vard, de la compania braziliană de stat Petrobras. Navele vor fi folosite pentru a monta infrastructura submarină necesară exploatării de hidrocarburi în mările teritoriale ale Braziliei.

ZF: Primele 10 companii de la bursă, profituri de 3,7 mld. lei în şase luni.  Cele mai profitabile 10 companii de pe bursă au obţinut în primul semestru din acest an profituri cumulate de 3,7 mld. lei (848 mil. euro), sumă care depăşeşte cu 9,1% nivelul câştigurilor realizate în perioada similară a anului trecut. Două treimi din acest profit au fost obţinute de OMV Petrom (SNP), care şi-a majorat câştigul net la 2,4 mld. lei (543 mil. euro). Fondul Proprietatea (FP), cea mai populară companie de la bursă, se plasează pe locul doi în topul profiturilor, cu un câştig net de 514,6 mil. lei (117 mil. euro).

Agrointel: Cine sunt întreprinzătorii români care au devenit milionari din producţia de borş. Dacă însă ați afla că în România există câțiva “milionari din borș”, ați deveni brusc sobri, ba unii dintre dumneavoastră ați bombăni ușor invidioși. Într-un studiu al companiei Nielsen realizat în intervalul decembrie 2011- mai 2012, s-a observat că un număr de cinci companii își împărțeau 74,7% din piața borșului, din punct de vedere al volumului de vânzări și 73,9% din valoarea vânzărilor. Lider era la acel moment “borșul Dănilă”, urmat de “borșul Dalco”. Pe locul trei se afla “borșul Acrișorul”, pe patru “borșul ABC” și  pe cinci “borșul Pf Enache”. Însă în ultimul an clasamentul s-a schimbat, urmare a pătrunderii agresive pe piață a “borșului Olimpia” și a “borșului Contec”, cu variantele lor borș proaspăt/borș pasteurizat, produse de Contec Foods din Tecuci.

Gândul: Lista taxelor şi impozitelor introduse sau majorate de Guvernul Ponta în 2013: de la taxa pe divorţul amiabil, la CAS-ul pe laptele şi ouăle de ţară.  Taxa pe divorţul amiabil, impozitul de 16% şi CAS-ul pe laptele, ouăle, mierea şi alte produse ale micilor producători agricoli, coplata la ieşirea din spital sau "taxa" pe haina de blană sau pe iaht reprezintă doar câteva dintre noile biruri impuse de Guvenul Ponta în acest an. Pe lângă acestea, alte taxe deja existente au fost majorate, precum impozitele şi taxele locale. Pentru a le impune, Guvernele Ponta I şi II au modificat Codul Fiscal de 14 ori, din luna mai 2012 până în prezent, ceea ce ar însemna în medie o dată pe lună. Majoritatea modificărilor au fost făcute în sensul creşterii taxelor şi impozitelor, cu excepţia celei care a vizat scăderea TVA la pâine. Vizate au fost mai multe categorii de contribuabili, începând de la micii fermieri, până la posesorii de iahturi sau automobile de teren cu motoare de peste 3.000 de cmc.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO