5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 18.04.2014

Gazprom Neft vrea construirea unei conducte de petrol de la Piteşti la Pancevo, în Serbia, Cât costă acelaşi coş de produse pentru masa de Paşte la Carrefour, Kaufland, Cora, Auchan, Billa şi Mega Image, topul exporturilor pe judeţe şi piaţa IFN-urilor a pierdut credite de 6 mld. lei în 4 ani. Citeşte pe larg revista presei din 18 aprilie 2014
Economica.net - vin, 18 apr. 2014, 05:40
5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă - 18.04.2014

Adevărul: Gazprom Neft vrea construirea unei conducte de petrol de la Piteşti la Pancevo, în Serbia. Departamentul pentru Energie analizează participarea companiei sârbe NIS Gazprom Neft, deţinută de grupul rus Gazprom, la construcţia unei conducte de petrol între oraşele Piteşti şi Pancevo (Serbia) care să interconecteze reţelele pentru transportul petrolului dintre România şi Serbia. „Analizăm participarea NIS Gazprom Neft în proiectul oleoductului Constanţa-Pancevo, la construcţia tronsonului conductei Piteşti-Pancevo. După retragerea Croaţiei din proiectul PEOP, România şi Serbia au susţinut necesitatea dezvoltării proiectului într-un nou concept, pe secţiunea Constanta-Pancevo, aceasta reprezentând, de fapt, interconectarea sistemelor naţionale de transport al petrolului ale celor două ţări“, a declarat Corneliu Condrea, directorul Directiei de ţiţei şi gaze din Departamentul pentru Energiei.

Hotnews: Cine aduce valuta in Romania? Judetele cu cele mai mari exporturi. Cel mai mare deficit comercial il are Capitala. 13 judete din tara noastra importa mai mult decat exporta, in vreme ce celelalte sunt pe excedent comercial, potrivit datelor furnizate de INS. Argesul de pilda e judetul cu cel mai mare excenedent comercial, in vreme ce Capitala este campioana deficitului, ea importand cu peste 612 milioane mai mult decat valoarea exporturilor. Problema noastra nu este insa deficitul ori excedentul, cat faptul ca exportam marfuri cu valoare adaugata mica si importam produse cu valore adaugata ridicata (cu foarte putine exceptii). De pilda exportam mere brute si importam gem de mere. Sau exportam lemn brut si importam produse fabricate din lemn si mobilier.

ZF: Febra studiilor de fezabilitate. Cum se ridică munţi de hârtii pe zeci de milioane de euro în timp ce reactoare şi hidrocentrale rămân pe machetă. Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România, a semnat în februarie anul acesta un contract de 44.000 de euro pentru actualizarea studiului de fezabilitate pentru hidrocentrala Tarniţa-Lăpuşteşti, un proiect de 1 mld. euro. În 2008, compania, intrată anul acesta pentru a doua oră în insolvenţă, mai făcuse un studiu de fezabilitate pe care a plătit aproape 410.000 de euro. În total, Tarniţa are cel puţin 5 studii de fezabilitate, studii de evaluare a impactului de mediu, consultanţă pentru găsirea investitorilor, dar de 30 de ani nu s-a pus nicio cărămidă la acest proiect.

Gândul: Cât costă ACELAŞI COŞ de produse pentru MASA DE PAŞTE la Carrefour, Kaufland, Cora, Auchan, Billa şi Mega Image. Săptămâna Mare a Paştelui reprezintă o perioadă foarte bună pentru comercianţi, ale căror vânzări cresc considerabil. Gândul a mers din nou cele mai importante reţele comerciale moderne şi a umplut un coş de cumpărături cu produse care se vor regăsi pe masa de Paşte a românilor. Cel mai ieftin coş l-am găsit într-un hipermarket din reţeaua Carrefour, iar cel mai scump într-un magazin Mega Image.

Bursa –  Interviu cu Cristian Agalopol, preşedintele Depozitarului Central: „Încă luăm decizii bazate pe orgolii şi ambiţii personale”. După ce Bursa de Valori Bucureşti a propus dezvoltarea „in-house” a unei soluţii tehnice pentru aderarea la „Target2-Securities” (n.r. T2S – serviciul unic paneuropean de decontare transfrontalieră), considerând că investiţia într-un nou sistem IT la Depozitarul Central (DC) nu se justifică, Cristian Agalopol, preşedintele DC, explică de ce nu este de acord cu poziţia BVB. Domnia sa consideră că un nou soft este un proiect strategic, o investiţie de care depinde piaţa de capital din România. În opinia sa, executivii BVB şi DC trebuie să comunice mai bine şi să ajungă la un consens privind deciziile pe care le au de luat.

0-100.ro: Audi A3, desemnata masina internationala a anului 2014. Audi A3 a fost desemnata masina internationala a anului 2014, acest model fiind ales din trei finaliste, celelalte doua fiind BMW Seria 4 si Mazda3. Desi nu s-au ales cu premiul cel mare, marcile BMW, Porsche si Mercedes-Benz au castigat si ele la unele categorii in cadrul World Car Of The Year (WCOTY). Astfel, Audi A3 este modelul care pleaca acasa cu trofeul WCOTY 2014, Mercedes-Benz Clasa S a fost desemnata masina de lux a anului 2014 (2014 World Luxury Car), Porsche 911 GT3 este masina de inalta performanta a anului (2014 World Performance Car), iar BMW i3 a castigat atat categoria designul anului, cat si masina eco a anului (2014 World Car Design Of The Year, respectiv 2014 World Green Car).

ZF: Piaţa IFN-urilor a pierdut credite de 6 mld. lei în 4 ani.  Stocul de credite acordate de instituţiile financiare nebancare (IFN) s-a redus cu aproape 6 miliarde de lei în ultimii patru ani, respectiv cu un sfert faţă de nivelul de la sfârşitul lui 2009, intrând sub pragul de 18 miliarde de lei în februarie 2014, potrivit datelor de la BNR. Cu excepţia unor tentative de revenire în 2010 şi 2012, piaţa a mers constant în jos în perioada amintită, IFN-urile resimţind asemenea băncilor căderea cererii pentru credite, respectiv acumularea unui grad ridicat de îndatorare atât la nivelul persoanelor fizice, cât şi al firmelor mai mici.

Te-ar mai putea interesa și
BCE: Creditarea companiilor din zona euro stagnează
BCE: Creditarea companiilor din zona euro stagnează
Acordarea de împrumuturi bancare companiilor şi gospodăriilor din zona euro a continuat să stagneze luna trecută, arată datele unui studiu publicat de Banca Centrală Europeană (BCE),......
Ieftinire ușoară a carburanților azi. Cât costă acum benzina și motorina
Ieftinire ușoară a carburanților azi. Cât costă acum benzina și motorina
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a scăzut azi prețurile la motorină, menținând prețul benzinei.
IRCC a scăzut la 5,90%. Prima reducere mai importantă a indicatorului va aduce rate mai mici la credite începând din luna aprilie 2024
IRCC a scăzut la 5,90%. Prima reducere mai importantă a indicatorului va aduce rate mai mici la credite începând din ...
Creditele care vor fi acordate populației din luna aprilie ar urma să aibă dobânzi mai mici în condiţiile în care ...
Alegeri SUA 2024: Foştii preşedinţi Barack Obama şi Bill Clinton i-au sărit în ajutor lui Biden
Alegeri SUA 2024: Foştii preşedinţi Barack Obama şi Bill Clinton i-au sărit în ajutor lui Biden
Foştii preşedinţi americani Barack Obama şi Bill Clinton i-au sărit în ajutor actualului lider de la Casa Albă, Joe ...