5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 18.06.2014

Cât costă să astupi gropile de pe drumurile din România, cine moşteneşte agricultura din România, telefonul spion care se vinde în România, despre fabrica Europharm din Braşov, piaţa de arhitectură în ruină, FP face concurenţă listării Electrica şi judeţul din România unde doar cine nu vrea să muncească nu are de muncă. Citeşte pe larg revista presei din 18 iunie 2014
Economica.net - mie, 18 iun. 2014, 04:53
5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă - 18.06.2014

Adevărul: Fondul Proprietatea a încheiat în doar o zi plasamentul privat pentru 5% din acţiunile Romgaz, strângând 644 de milioane de lei în urma operaţiunii. Fondul Proprietatea (FP) a încheiat plasamentul privat prin care a vândut un pachet de 4,99% din acţiunile Romgaz (SNG), preţul rezultat în urma operaţiunii fiind de 33,5 lei/acţiune, cu o reducere de aproape 6% faţă de cotaţia bursieră anterioară anunţului. FP a atras 644,6 milioane lei în urma tranzacţiei, potrivit unui comunicat publicat marţi de Fond. Preţul de 33,5 lei/acţiune rezultat în urma tranzacţiei este cu 5,89% sub cotaţia bursieră de 35,6 lei/acţiune înregistrată cu puţin timp înainte de închiderea şedinţei de luni pe Bursa de la Bucureşti, anterior anunţării plasamentului privat, care a fost lansat luni seară.

Capital: Cine moşteneşte agricultura României. Cei mai importanţi oameni de afaceri din agricultură sunt pe punctul de a preda ştafeta celor tineri. Copiii lor sunt implicaţi de ani de zile în businessurile familiei. Unii dintre ei chiar au preluat frâiele companiilor în mod oficial, iar alţii urmează să o facă. Unii dintre cei mai importanţi oameni de afaceri din agricultura românească deţin împreună averi de peste 400 de milioane de euro şi businessuri la fel de valoroase, ce aduc anual profituri substanţiale. Aşadar, oameni precum Adrian Porumboiu, Culiţă Tărâţă, Ştefan Poienaru, Dimitrie Muscă, Adrian Rădulescu, Laurenţiu Baciu sau Mihai Petcu şi-au pregătit terenul prin implicarea copiilor în propriile afaceri.

Hotnews: Star N9500, un smartphone dotat cu un program de spionaj, care trimite datele utilizatorilor catre un server din China, se vinde si pe site-uri de comert online din Romania. Expertii furnizorului german de securitate IT G Data au descoperit un model de smartphone echipat cu un program spyware chiar din fabrica, ce nu poate fi sters si care trimite datele utilizatorilor catre un server din China, au anuntat marti reprezentantii distribuitorului solutiei de securitate IT pe piata locala. N9500 este fabricat in China de producatorul Star, este o replica a Samsung Galaxy S4, este distribuit in Europa si mari retaileri online inca il comercializeaza, la preturi cuprinse intre 130 si 165 euro. Acesta este vandut inclusiv pe site-uri de comert online din Romania, atentioneaza acestia.

ZF: Cât câştigă şeful de la Tarom, compania care pierde câte 14 euro cu fiecare pasager. Christian Edouard Heinzmann, managerul “privat” care ocupă funcţia de CEO al operatorului aerian de stat Tarom, are un salariu lunar de 10.000 de euro net pe lună, potrivit informaţiilor disponibile pe site-ul companiei. Deşi Heinzmann conduce Tarom din noiembrie 2012, anul trecut compania nu a înregistrat rezultate financiare notabile. Cu afaceri de 245 de milioane de euro (în creştere cu 4% faţă de 2012), Tarom a avut pierderi de 29,4 milioane de euro în 2013 (în scădere cu 43% faţă de anul anterior).Dacă s-a încadrat în ţinta asumată în ceea ce priveşte rezultatele financiare, respective reducerea pierderilor, Heinzmann nu a reuşit să atingă obiectivul legat de creşterea traficului de pasageri.

Adevărul: Dan Şova: „Pentru acoperirea de gropi necesarul este de 4 miliarde de euro, iar noi avem 250 de milioane. Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) are nevoie de 4 miliarde de euro doar pentru acoperirea gropilor de pe cei 18.000 de kilometri de drumuri naţionale, dar ministerul are în buget doar 250 de milioane de euro anual pentru acest capitol, a declarat Dan Şova, ministrul Transporturilor, la Adevărul Live.

ZF: De ce nu pot fi salvate fabricile româneşti. „Capitalul autohton este o chestiune măruntă. Nici măcar nu îndrăznim să ne uităm”.  Decizia companiei farmaceutice britanice GlaxoSmithKline (GSK) de a închide fabrica de pastile Europharm de la Braşov, care realiza afaceri anuale de 100 mil. euro şi avea 236 de angajaţi, este un semnal negativ pentru mediul de afaceri, iar pentru industria farma generează îngrijorare, sunt de părere oamenii de afacerii cu care ZF a discutat. „Orice semn de retragere a unui investitor, mai ales de talie mare, este un semnal negativ. Sonoritatea numelui atrage îngrijorare în toată industria farma“, a spus omul de afaceri Florin Andronescu, care în prezent este business developer al Sanador, unul dintre marii operatori de servicii medicale private. Sanador este o companie deţinută integral de soţia sa, Doris Andronescu.

Capital: Piaţa de arhitectură în ruină. Afacerile birourilor de arhitectură au scăzut, în medie, cu 45% în anii de criză, iar ponderea profitului contabil în cifra de afaceri a acestora s-a redus drastic de la 29%, în 2007, la 5,1%, în 2012, potrivit unui studiu comandat de Ordinul Arhitecţilor din România (OAR). Călin Negoescu, asociat al biroului Westfourth Architecture, care a proiectat unele dintre cele mai importante clădiri din Bucureşti precum Charles de Gaulle Plaza, turnurile City Gate sau Asmita Gardens, este de părere că scăderea dramatică a profiturilor nu oferă o imagine completă a tabloului care descrie piaţa de arhitectură, deoarece se pierde din vedere numărul mare de birouri de proiectare care au fost închise în ultimii cinci ani.

ZF: Ciurtin îl aduce la Albalact pe francezul care a condus Coca-Cola şi Danone.  Stephane Batoux, 49 de ani, managerul francez care a condus timp de doi ani operaţiunile Coca-Cola HBC România, liderul pieţei de băuturi răcoritoare, a preluat funcţia de director general al Albalact, al doilea cel mai mare producător de lactate în funcţie de cifra de afaceri. Stephane Batoux mai are experienţă în industria românească a lactatelor, iar înainte de Coca-Cola a ocupat timp de trei ani funcţia de director general al Danone România, cel mai mare producător de iaurturi.

ZF: „În Timiş, numai cine nu vrea nu are un loc de muncă“.  Cu un PIB per capita de aproape 10.300 de euro (cu 51% peste media naţională), judeţul Timiş a fost în ultimii ani un „magnet“ pentru industria producătoare de componente auto. Investiţiile făcute de companii precum Delphi, Continental sau TRW Automotive au îmbună­tăţit semnificativ situaţia pieţei muncii din Timiş, unde aproape unu din trei locuitori are un loc de muncă (faţă de situaţia la nivel naţional, unde doar 21% din populaţie lucrează), potrivit noii analize realizate de ZF la rubrica „Economia judeţelor, la raport“.

Te-ar mai putea interesa și
Rușii sunt principalii cumpărători de locuințe străini în Turcia
Rușii sunt principalii cumpărători de locuințe străini în Turcia
Vânzările de locuinţe în Turcia au urcat în aprilie cu 38,8%, la 133.058, comparativ cu perioada similară din 2021, arată datele publicate marţi de Institutul de Statistică, ruşii fiind......
Țiriac pregătește noi investiții în imobiliare: sute de apartamente la Timișoara și Brașov: Încă 20 de ani imobiliarele din România pot să fie o investiție promițătoare
Țiriac pregătește noi investiții în imobiliare: sute de apartamente la Timișoara și Brașov: Încă 20 de ani imobiliarele ...
Omul de faceri Ion Țiriac continuă investițiile în imobiliare și plănuiește sute de apartamente pe terenurile pe care ...
Guvernul va adopta mâine ordonanța privind creșterea voluntară, scutită de taxe, a salariului minim cu 200 de lei
Guvernul va adopta mâine ordonanța privind creșterea voluntară, scutită de taxe, a salariului minim cu 200 de lei
Guvernul urmează aprobe în şedinţa de miercuri, printr-o ordonanţă de urgenţă, cadrul legal pentru implementarea ...
Șeful băncii franceze Societe Generale, Frederic Oudea, va pleca la anul din fruntea instituției
Șeful băncii franceze Societe Generale, Frederic Oudea, va pleca la anul din fruntea instituției
Grupul bancar francez Societe Generale a anunţat marţi că Frederic Oudea (foto), directorul său general din 2008, nu ...