5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 18.07.2013

Proprietarii de locuinţe nu mai pot scăpa de certificatul energetic, Cum ar arăta economia României dacă s-ar reunifica cu Republica Moldova, Cum stă România în topul european al neregulilor la autostrăzi, dar si Cea mai agresiva cursa din lumea mallurilor: cum si-a inarmat AFI al doilea proiect din Romania. Citeste integral revista presei interne din 18 iulie. 
Economica.net - joi, 18 iul. 2013, 06:02
5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă - 18.07.2013

Capital: Proprietarii de locuinţe nu mai pot scăpa de certificatul energetic. Meseria de auditor energetic a apărut în România din 2011, însă până acum activitatea noii profesii a fost susţinută excluiv de achiziţiile de clădiri prin credit ipotecar, în cazul cărora băncile solicită certificatul energetic la întocmirea dosarului de credit. În doi ani şi jumătate de activitate, cei 1.300 de auditori atestaţi în România au eliberat numai pentru tranzacţiile prin Prima Casă circa 60.000 de certificate energetice. Suprafaţa medie a majorităţii locuinţelor cumpărate cu ajutorul programului guvernamental este de circa 50 mp. Asta înseamnă că suma încasată până acum de auditori de pe urma certificatelor energetice eliberate se ridică la circa 9 mil. euro, în condiţiile în care preţul pe metru pătrat, recomandat de Asociaţia Auditorilor Energetici pentru Clădiri din România (AAECR) pentru întocmirea acestui document, este de 3 euro, care include și taxa necesară documentării și pregătirii lucrării.

ZF: Cum ar arăta economia României dacă s-ar reunifica cu Republica Moldova. Exerciţiu de imaginaţie: România ar avea un PIB mai mare cu 5,5 mld. euro, exporturi mai mari cu 2,5 mld. euro şi aproape 24 mil. locuitori. Eventuala unire a României cu Re­publica Moldova ar aduce Româ­niei un plus de 3,7 mil. locuitori, o creştere a PIB de 5,5 mld. euro (4,2% din PIB-ul României) şi un plus de suprafaţă de aproape 34.000 km pătraţi. În acelaşi timp, PIB-ul per/capita al „noii” Românii ar scădea la 5.700 de euro, având în vedere că PIB-ul per capita în România a fost în 2012 de aproximativ 6.700 de euro, în vreme ce al Republicii Moldova de doar 1.500 de euro. În aceeaşi vreme, pe datele din 2012, exporturile României ar fi fost mai mari cu 2,5 mld. euro, la 48 mld. euro, în timp ce datoria publică ar fi crescut cu doar 1,7 mld. euro, faţă de datoria de 52 mld. euro pe care o avea România la sfârşitul anului trecut. Astfel, România este acum faţă de Republica Moldova în situaţia din 1990 a Germaniei de Vest faţă de Germania de Est.

Romania Libera: Cum stă România în topul european al neregulilor la autostrăzi. Fără a avea cele mai scumpe autostrăzi, dar aceasta nu înseamnă că avem autostrăzi mult mai ieftine decât media europeană, România s-ar clasa în fruntea unui top european al umflării contractelor şi întârzierilor în execuţie. Proiectele de infrastructură din UE finanţate din două fonduri europene, anume cel de Dezvoltare Regională şi cel de Coeziune, înregistrează într-o măsură prea mare depăşiri ale valorilor contractuale, trafic mai redus decât cel estimat, diferenţe mari de costuri între proiecte asemănătoare şi întârzieri în realizare, arată un raport dat publicităţii zilele trecute de către Curtea Europeană de Audit (CEA), echivalentul UE al Curţii Române de Conturi. Raportul a fost postat pe site-ul HotNews.ro. Auditul CEA a cuprins 24 de proiecte finanţate din fondurile menţionate, cu o valoare totală de 3 miliarede euro şi care au fost implementate în Germania, Grecia, Polonia şi Spania, unii din cei mai importanţi beneficiari ai fondurilor UE dedicate infrastructurii rutiere (62% din alocările perioadei 2000-2013). Proiectele auditate au cuprins realizarea de autostrăzi (10 proiecte), drumuri expres (10 proiecte), dar şi drumuri naţionale (4 proiecte).

Gandul.info: Noul acord cu FMI. Ce negociază Guvernul cu Fondul Monetar Internaţional. Guvernul a aprobat în şedinţa de astăzi mandatul de negociere a unui nou acord cu FMI, cu câteva ore înainte ca delegaţia Fondului să revină la Bucureşti. Al treilea acord, pentru care a fost mandatat să negocieze tandemnul Chiţoiu-Voinea, ar urma să fie unul de tip preventiv, din care România să se împrumute numai în condiţii excepţionale de criză.
Liniile de negociere au fost secretizate, primul anunţ oficial, susţine premierul Victor Ponta, urmând să fie făcut după primirea acceptului din partea reprezentanţilor FMI. „Dacă nu ar fi confidenţial mandatul, le-am spune oficialilor FMI să se uite direct la televizor”, a justificat premierul păstrarea în circuit închis a marjelor de negociere. Din mesajul dat de directorul general al FMI, Christine Lagarde, la Bucureşti, cheia noului acord va fi „privatizarea şi restructurarea unor companii de stat”. „Vom avea în această toamnă listarea la Romgaz, Electrica şi la Complexul Energetic Oltenia.

Wall-street: Cea mai agresiva cursa din lumea mallurilor: cum si-a inarmat AFI al doilea proiect din Romania.„Cine termina primul mallul castiga”- asa suna declaratia pe care am auzit-o de cele mai multe ori in anii crizei atunci cand se discuta de mai multe proiecte de centre comerciale in acelasi oras. AFI Europe isi propune sa contrazica acest motto al pietei cu al doilea centru comercial dezvoltat in Romania, AFI Palace Ploiesti.
Ploiestiul, unul dintre cele mai mari orase de pe plan local, cu o populatie de peste 200.000 de locuitori si o valoare de circa 0,5 miliarde de euro a cheltuielilor anuale din retail, a recuperat in ultimul an terenul pierdut la capitolul malluri, investitii de circa 100 de mil. euro ajungand in oras. Cele doua malluri fac sens in conditiile in care discutam de un oras mare cu o putere de cumparare ridicata, insa pe o piata caracterizata inca de incertitudine, in care clientii sunt din ce in ce mai chibzuiti, in mod natural exista si un semn de intrebare, iar pozitia dominanta ofera o plasa de siguranta.

 

Te-ar mai putea interesa și
Vamă nouă cu Ungaria: Deschiderea punctului de trecere a frontierei la Beba Veche ajunge pe masa Guvernului
Vamă nouă cu Ungaria: Deschiderea punctului de trecere a frontierei la Beba Veche ajunge pe masa Guvernului
Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI) propune aprobarea prin Hotărâre a Guvernului deschiderea punctului internaţional de trecere a frontierei de stat Beba Veche (România) -......
Pintea, Ministerul Agriculturii: Peste 2,39 miliarde de euro au intrat în conturile fermierilor, până astăzi
Pintea, Ministerul Agriculturii: Peste 2,39 miliarde de euro au intrat în conturile fermierilor, până astăzi
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a virat în conturile fermierilor peste 2,39 miliarde de ...
Bulgaria ar putea amâna adoptarea euro pentru sfârşitul anului 2025 din cauza inflaţiei
Bulgaria ar putea amâna adoptarea euro pentru sfârşitul anului 2025 din cauza inflaţiei
Guvernatorul Băncii Naţionale a Bulgariei, Dimitar Radev, a declarat joi că aderarea Bulgariei la zona euro ar putea fi ...
Tajani: Dacă Ucraina pierde, Putin nu se va aşeza niciodată la masa tratativelor de pace
Tajani: Dacă Ucraina pierde, Putin nu se va aşeza niciodată la masa tratativelor de pace
 Dacă Ucraina pierde războiul, preşedintele rus Vladimir Putin nu va negocia niciodată pacea, a declarat joi şeful ...