5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 19.03.2014

Autostrada Dacia devine prioritate pentru Guvern, singurul oraş din România ţintit de 6 milionari pentru construcţia de malluri, de când dispar tarifele de roaming şi harta restanţelor instituţiilor publice din România. Citeşte pe larg revista presei din 19 martie 2014
Economica.net - mie, 19 mart. 2014, 06:19
5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă - 19.03.2014

Hotnews: Autostrada Sibiu-Pitesti a devenit prioritara, dupa multe luni de declaratii care afirmau contrariul. Mult-discutata autostrada Sibiu-Pitesti a fost inclusa la capitolul proiecte prioritare intr-un document oficial al Guvernului Romaniei, dupa mai multe luni de declaratii in care s-a dat intaietate tronsonului Brasov-Sibiu. In urma cu cateva zile si ministrul Dan Sova si-a schimbat declaratiile, spunand ca autostrada Sibiu-Pitesti se va face. Intr-un document consultativ publicat de Minsiterul Fondurilor Europene – mult-discutata autostrada care a facut si obiectul unor proteste de strada, cel mai cunoscut fiind la Dacia – tronsonul Sibiu-Pitesti figureaza la prioritati.

Capital: Singurul oraş din România ţintit de 6 milionari pentru construcţia de malluri. Braşovul este singurul oraş din România care a atras atenţia a şase milionari locali şi străini interesaţi de construcţia de centre comerciale. Nume precum Gérard Mulliez, Michał Sołowow, Dan Adamescu, Ion Ţiriac, Sándor Csányi şi magnatul irlandez Michael Whelan au promis urbei de la poalele Tâmpei investiţii de peste 600 mil. euro.

Gândul: Comitetul ITRE al PE aprobă eliminarea tarifelor de roaming în UE, de la 15 decembrie 2015. Potrivit unui comunicat al PE, propunerea Comisiei Europene de eliminare a tarifelor de roaming în UE a fost votată cu o largă majoritate. Tarifele de roaming nu vor fi eliminate însă de la 1 iulie 2014, aşa cum propusese Comisia Europeană, ci de la 15 decembrie 2015. Pentru a proteja companiile telecom faţă de „folosirea abuzivă” a serviciilor de roaming, membrii ITRE au solicitat CE să propună o serie de măsuri care să permită firmelor să aplice tarife în situaţii excepţionale. Aceste tarife vor fi însă sub nivelul celor aplicate în prezent.

ZF: Sancţiuni minime în cazul Harinvest. Clienţii au rămas cu banii furaţi.  Luni, Autoritatea de Supra­veghere Financiară (ASF) a „clasat“ cazul Harinvest dictând amenzi împotriva conducerii Depozitarului Central şi a firmei de brokeraj Broker Cluj şi sesizând procurorii DIICOT (Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism) privind fapte de manipulare a pie­ţei de capital comise de angajaţi ai BCR. Păgubiţii susin că ASF nu a sancţionat însă deloc BCR, care a fost principalul partener de tranzacţionare al Harin­vest şi care a ajutat firma de brokeraj din Râmnicu Vâlcea să-şi ascundă timp de un an şi jumătate problemele financiare, care au condus în noiembrie 2013 la furtul banilor şi acţiunilor din conturile clienţilor.

Adevărul: INFOGRAFIE Statul român are sute de instituţii înglodate în datorii. Harta restanţelor. Mai mult de 650 de instituţii administrativ-teritoriale (primării comunale, orăşeneşti şi municipale, dar şi consilii judeţene) înregistrează întârzieri la plată de peste 90 de zile. Pe lângă sutele de mii de firme şi de persoane particulare care au restanţe la plată de peste 90 de zile, mai sunt înglodate în datorii şi o bună parte dintre instituţiile statului, reiese din datele centralizate la Ministerul Finanţelor.

ZF: Ce răspunde guvernatorul băncii centrale din Moldova la întrebarea: Ar putea Republica Moldova să preia ca monedă leul românesc?  Ipoteza ca Republica Moldova să preia leul românesc ar presupune un scenariu neaşteptat, care nu este posibil, suveranitatea politicii monetare asigurând o rezolvare mai uşoară a problemelor economiei, consideră Dorin Drăguţanu, guvernatorul Băncii Naţionale a Republicii Moldova. „Avantajul de a avea propria monedă nu este doar mândrie sau simbol al suveranităţii, ci şi un simbol economic. Poţi gestiona mai uşor situaţiile de criză. Moneda este doar un mijloc şi nu contribuie la rezolvarea unor probleme. Dacă economia are probleme structurale şi s-ar schimba moneda, problemele ar fi aceleaşi, doar moneda de denominare ar fi diferită. Rezolvarea problemelor se face cel mai uşor atunci când ai suveranitatea politicii monetare. Prin cursul de schimb ai posibilitatea să ajuţi economia să se adapteze mai uşor“, a declarat Drăguţanu într-un interviu acordat ZF.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Revolut lansează, în ediție limitată, cardul Gold placat cu aur de 24 K   
Revolut lansează, în ediție limitată, cardul Gold placat cu aur de 24 K  
Revolut, super-aplicația financiară cu peste 16 milioane de clienți din care peste 1,4 milioane în România, a anunțat ...
OMS: Varianta Omicron a coronavirusului prezintă ‘un risc foarte ridicat’ la nivel mondial
OMS: Varianta Omicron a coronavirusului prezintă ‘un risc foarte ridicat’ la nivel mondial
Noua variantă Omicron a coronavirusului prezintă 'un risc foarte ridicat' la nivel mondial, a avertizat luni Organizaţia ...
VIDEO Cum se face testul de salivă la copii – explicaţia de la miniştrii Sănătăţii şi Educaţiei
VIDEO Cum se face testul de salivă la copii – explicaţia de la miniştrii Sănătăţii şi Educaţiei
Miniştrii Sănătăţii şi Educaţiei, Alexandru Rafila şi Sorin Cîmpeanu, au realizat o serie de clipuri despre modul ...