5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 19.07.2014

Remus Borza va fi numit preşedinte al grupului Polisano, la două luni după ce proprietarul s-a sinucis - "jumătatea plină" a companiilor româneşti - ce profit au făcut băncile în primele şase luni şi ce spune Isărescu despre băncile străine din România. Citeşte pe larg revista presei din 19 august 2014
Economica.net - mar, 19 aug. 2014, 03:56
5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă - 19.07.2014

ZF: Doar 1.200 de companii rulează jumătate din afacerile româneşti de 250 miliarde de euro pe an. 454.000 de companii active au avut afaceri totale de 250 mld. euro anul trecut, din care primele 1.200 deţin jumătate. Rezultatul net cumulat – profituri plus pierderi – este de 4 mld. euro. Jumătate din cifra de afaceri totală a companiilor din România este generată de 1.200 de jucători, respectiv toate acele firme care au reuşit în 2013 să depăşească pragul de 100 de mil. lei cifră de afaceri. Împreună, cele 1.246 de firme cu vânzări de cel puţin 100 mil. lei au adunat în 2013 o cifră de afaceri cumulată de 585 mld. lei (132 mld. euro).

Adevărul: Avocatul Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica, va fi numit preşedinte al grupului Polisano, la două luni după ce proprietarul s-a sinucis. Proprietarul grupului Polisano, Ilie Vonica, s-a sinucis în luna iunie, la două săptămâni după ce soţia sa a fost arestată fiind suspectă într-un caz de emitere de reţete false.

ZF: Sistemul bancar a fost pe profit în primul semestru. Va reuşi să rămână pe plus până la sfârşitul anului?  Sistemul bancar a încheiat primul semestru pe profit, însă menţinerea rezultatului financiar în teritoriul pozitiv şi în a doua jumătate a anului rămâne incertă având în vedere revenirea economiei în recesiune tehnică şi necesitatea ca băncile să constituie provizioane suplimentare în contextul operaţiunilor de curăţare a portofoliilor de credite neperformante. Criza economică a lovit puternic profitabilitatea sistemului bancar, care a acumulat trei ani la rând pierderi, respectiv în 2010, 2011 şi 2012.  Anul trecut, în care economia a făcut un salt de 3,5%, a adus şi primele semnale de refacere a profitabilităţii, însă revigorarea a fost anemică, profitul la nivelul întregului sistem bancar fiind de doar 49 mil. lei.

Mediafax – Isărescu: Finanţarea de la băncile-mamă a scăzut cu aproximativ 35% de la începutul crizei. Finanţarea externă de la băncile-mamă a scăzut în România cu aproximativ 35% faţă de momentul de început al crizei, circa jumătate din această reducere având loc în anul 2013, afirmă guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. „Întâi de toate, un argument puternic pentru aderarea unei ţări non-euro la Uniunea Bancară îl reprezintă, în opinia mea, prevalenţa în structura sectorului bancar a capitalului din zona euro. În cazul României, apartenenţa la Mecanismul unic de supraveghere şi la Uniunea Bancară apare drept alegerea naturală, dat fiind că băncile din zona euro deţin peste 70% sută din activele nete şi din capitalul sistemului bancar din România. În contextul unei integrări atât de ridicate în piaţa financiară europeană, menţinerea prerogativelor de supraveghere bancară la nivel naţional nu ar avea decât rezultate suboptimale, ca urmare a accesului limitat la informaţii privind băncile-mamă şi a absenţei perspectivei de ansamblu”, a arătat Isărescu.

ZF: Burger King vrea să-şi încerce norocul a doua oară în România şi trimite o delegaţie în toamnă la Bucureşti.  Lanţul american de fast-food Burger King, care are peste 13.500 de restaurante la nivel mondial şi afaceri ce au depăşit 1 mld. dolari anul trecut, va trimite în această toamnă o delegaţie la Bucureşti pentru a reanaliza piaţa locală în vederea unei reintrări. Pentru gigantul din industria fast-food care se bate cu McDonald’s, KFC şi Subway aceasta ar fi a doua încercare pe piaţa locală după ce în urmă cu doi ani compania Atlantic Restaurant System, operatorul francizei Burger King în România, a intrat în insolvenţă şi a închis reţeaua.

Mediafax – INTERVIU: Cioloş – Toţi producătorii români afectaţi de embargoul rus sunt eligibili pentru ajutor din partea UE. Toţi producătorii români afectaţi de restricţiile impuse de Rusia vor fi eligibili pentru a beneficia de sprijin, chiar dacă nu fac parte din asociaţii, a declarat, pentru MEDIAFAX, comisarul Dacian Cioloş, subliniind necesitatea orientării spre alte pieţe, dar şi normalizarea relaţiilor cu Rusia.

Te-ar mai putea interesa și
Comandantul armatei estone cere dublarea bugetului apărării pentru ca ţara sa să poată respinge un atac rusesc
Comandantul armatei estone cere dublarea bugetului apărării pentru ca ţara sa să poată respinge un atac rusesc
Comandantul armatei estone, generalul Martin Herem, a susţinut joi că ţara sa, ce deja are un buget al apărării de circa 3% din PIB, trebuie să-şi dubleze cheltuielile de apărare în......
Burduja: Plafoanele preţurilor la energie şi gaze la clienţii finali rămân până la 31 martie 2025
Burduja: Plafoanele preţurilor la energie şi gaze la clienţii finali rămân până la 31 martie 2025
Plafoanele preţurilor la energie electrică şi gaze naturale la clienţii finali vor rămâne până la 31 martie 2025, ...
e-Factura: Perioada fără sancţiuni pentru contribuabilii care nu utilizează sistemul, extinsă până la 31 mai
e-Factura: Perioada fără sancţiuni pentru contribuabilii care nu utilizează sistemul, extinsă până la 31 mai
Perioada în care nu se aplică sancţiuni pentru nerespectarea termenului-limită de 5 zile lucrătoare prevăzut pentru ...
Rafila, despre eliminarea impozitului pe concediile medicale: Trebuie judecat cu precauţie. Se face o analiză
Rafila, despre eliminarea impozitului pe concediile medicale: Trebuie judecat cu precauţie. Se face o analiză
 Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, joi, referitor la posibilitatea eliminării impozitului pe concediile ...