5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 2.04.2015

FMI avertizează: Valul de procese colective pot pune în pericol stabilitatea sistemului bancar din România - TOP DNA: cine, cât şi cum a primit mită - România ar putea fi inclusă în programul Visa Waiver - Taxe mai mari pentru firmele mici - Încasările din TVA s-au majorat cu 20% în primele două luni ale anului - Primul cluster IT&C din zona Bucurestiului - Lidl caută 250 de oameni şi ajunge în topul celor mai mari 50 de angajatori. Citeşte pe larg revista presei din 2 aprilie 2015
Economica.net - joi, 02 apr. 2015, 05:38
5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă - 2.04.2015

Raport FMI: Valul de procese colective pot pune în pericol stabilitatea sistemului bancar din România – Bursa. Fondul Monetar Internaţional şi-a ridicat poalele, în Raportul pe România (dat publicităţii vineri), iar, dedesubt, s-a zărit cum îi stă în genunchi Statul Român, obligat să uite de interesele cetăţenilor săi, în favoarea intereselor sistemului bancar: „Riscurile legale rămân o preocupare majoră pentru sistemul bancar. Un val de procese recente pe baza Codului civil adoptat în 2013 referitoare la clauzele abuzive din contractele de credit a dus la situaţia în care deciziile instanţelor inferioare sunt atacate cu apel pe motiv că sunt împotriva practicilor de piaţă. Dacă acele verdicte devin baza unor acţiuni de tip «class action» [n.r. – procese colective], ele pot reprezenta o ameninţare pentru stabilitatea sistemului. Drept răspuns, autorităţile au întocmit un plan pentru stabilirea unor instanţe specializate care să se ocupe de aceste cazuri. Totuşi, implementarea acestui plan a fost întârziată în mod repetat din motive administrative”.

Topul DNA – cine, cât şi cum a primit mită – Capital. Cele mai mari 30 de sume vehiculate în dosarele de luare de mită ale DNA totalizează peste 150 de milioane de euro. Este echivalentul a 12% din bugetul anual al Ministerului Sănătăţii.

Declaraţia unui congresman SUA: „România va fi inclusă în programul Visa Waiver” – Capital. Congresmanul republican Mac Thornberry, preşedintele Comitetului pentru Servicii Armate al Camerei Reprezentanţilor, a anunţat în exclusivitate pentru Radio România că e posibil să se facă modificări astfel încât România să fie inclusă în programul Visa Waiver. Noul ambasador american va ajunge repede la postul din Bucuresti, pentru că şi democraţii dar şi republicanii respectă faptul că este diplomat de carieră, a declarat în exclusivitate pentru Radio România, congresmanul republican Mac Thornberry, preşedintele Comitetului pentru Servicii Armate al Camerei Reprezentantilor.

Încasările din TVA s-au majorat cu 20% în primele două luni ale anului – ZF. În primele două luni ale anului s-au încasat la buget 10 miliarde de lei din TVA (plus 19,5%), iar din accize 3,9 mld. lei (plus 14%). Creşterea este cea mai mare înregistrată după criză cu excepţia lui 2011, când efectul majorării TVA din 2010 s-a văzut în încasările bugetare. Aceste creşteri coincid cu înăsprirea legislaţiei privind emiterea de bonuri fiscale care a culminat cu ultimele controale ale Fiscului şi cu închiderea de zeci de unităţi.

Taxe mai mari pentru firmele mici – DIGI24. Guvernul vrea să forţeze patronii să facă angajări. Aşa că, potrivit noului Cod Fiscal, aflat încă în dezbatere, firmele mici vor plăti de la anul o taxă suplimentară, dacă nu au salariaţi. Patronii ar urma să plătească pe lângă impozitul de trei la sută din venit şi o sumă fixă, de 1.530 de lei pe trimestru.

S-a lansat Different Angle, primul cluster IT&C din zona Bucurestiului – Hotnews. 11 companii din domeniul IT s-au asociat si au creat clusterul Different Angle prin care firmele componente pun resurse la comun pentru a dezvolta diverse proiecte complexe, primul domeniu vizat fiind cel al oraselor inteligente (smart cities). Clusterul va genera si locuri de munca, pana la final de an scopul fiind ca 50 de absolventi de IT sa fie pregatiti pentru a face fata rigorilor pietei.

Transformarea consumatorului român – DIGI24. Consumul trece de câțiva ani, în România, printr-o perioadă de transformare. Consumatorul român de astăzi este mult mai bine informat, mult mai atent cu modul în care îşi cheltuieşte banii şi ceva mai atent cu propria sănătate. Marile lanţuri de magazine au jucat un rol important în schimbarea comportamentului de consum, dar, în acelaşi timp, şi ele şi-au schimbat modul de funcţionare în funcţie de consumator.

Lidl caută 250 de oameni şi ajunge în topul celor mai mari 50 de angajatori – ZF. Retailerul german Lidl, prezent oficial pe piaţa locală din 2011 când a preluat reţeaua de magzine Plus, va angaja în acest an circa 250 de oameni, urmând a depăşi pragul de 4.000 de salariaţi. Compania va continua să facă angajări în contextul în care se extinde cu zece noi magazine în 2015, ajungând la 194 de unităţi de tip discount.

Polițele RCA îşi dublează preţul online – DIGI24. Situaţie greu de înţeles în domeniul asigurărilor. Autorităţile atenţionează că şoferii pot fi păcăliţi de site-urile care vând online asigurări, dar ridică din umeri şi spun că nu pot face nimic. Nu există legislaţie care să pedepsească vinovaţii. Surse din rândul brokerilor spun că interesele autorităţilor ar fi, de fapt, altele.

Şeful Bancpost: Am terminat restructurarea. Acum dăm credite – ZF. Bancpost, subsidiara locală a grupului elen Eurobank, a finalizat procesul de restructurare în urma căruia a închis anul trecut un sfert din reţeaua de sucursale şi agenţii, iar pentru acest an se aşteaptă la o creştere de o cifră a creditării, afirmă George Georgakopoulos, CEO al Bancpost.

Televiziunea americană Universal Channel se retrage din România – MEDIAFAX. Televiziunea americană Universal Channel se va retrage din România, ultima zi de emisie fiind 30 aprilie, au declarat miercuri, pentru MEDIAFAX, reprezentanţii Universal Networks International.

Lukoil mai pune la bătaie 200 mil. $ în căutarea gazului din Marea Neagră – ZF. Lukoil Overseas, divizia internaţională de explorare şi producţie a grupului petrolier rusesc Lukoil, spune că planifică pentru anul acesta forarea a două sonde noi în adâncurile Mării Negre, în perimetrul offshore Trident, unul dintre cele două blocuri pe care grupul le are în concesiune.

Te-ar mai putea interesa și
Moody’s îi face un cadou frumos lui Viktor Orban în perspectiva alegerilor de la anul. A îmbunătățit ratingul Ungariei
Moody’s îi face un cadou frumos lui Viktor Orban în perspectiva alegerilor de la anul. A îmbunătățit ratingul ...
Agenţia de evaluare financiară Moody's a îmbunătăţit vineri ratingul de ţară al Ungariei, de la "Baa3" până la "Baa2", ca urmare a revenirii solide a economiei ungare din pandemie, o veste......
Piața retailului alimentar se apropie de un nou punct istoric: Kaufland ajunge 150 de hypermarketuri pe plan local
Piața retailului alimentar se apropie de un nou punct istoric: Kaufland ajunge 150 de hypermarketuri pe plan local
Kaufland, operatorul celui mai mare lanț de hypermarketuri la nivel național și numărul doi pe piața comerțului alimentar ...
Florin Cîțu a câștigat alegerile pentru președinția PNL
Florin Cîțu a câștigat alegerile pentru președinția PNL
Florin Cîţu a obţinut 2.878 de voturi "pentru" din partea delegaţilor la Congresul PNL, iar Ludovic Orban 1.898.
Acces interzis la agențiile Loto fără certificatul verde sau test negativ
Acces interzis la agențiile Loto fără certificatul verde sau test negativ
Jucătorii împătimiți sau cei care joaca ocazional la Loto nu mai pot intra în agenții fără certificatul verde sau ...