5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 2.04.2015

FMI avertizează: Valul de procese colective pot pune în pericol stabilitatea sistemului bancar din România - TOP DNA: cine, cât şi cum a primit mită - România ar putea fi inclusă în programul Visa Waiver - Taxe mai mari pentru firmele mici - Încasările din TVA s-au majorat cu 20% în primele două luni ale anului - Primul cluster IT&C din zona Bucurestiului - Lidl caută 250 de oameni şi ajunge în topul celor mai mari 50 de angajatori. Citeşte pe larg revista presei din 2 aprilie 2015
Economica.net - joi, 02 apr. 2015, 05:38
5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă - 2.04.2015

Raport FMI: Valul de procese colective pot pune în pericol stabilitatea sistemului bancar din România – Bursa. Fondul Monetar Internaţional şi-a ridicat poalele, în Raportul pe România (dat publicităţii vineri), iar, dedesubt, s-a zărit cum îi stă în genunchi Statul Român, obligat să uite de interesele cetăţenilor săi, în favoarea intereselor sistemului bancar: „Riscurile legale rămân o preocupare majoră pentru sistemul bancar. Un val de procese recente pe baza Codului civil adoptat în 2013 referitoare la clauzele abuzive din contractele de credit a dus la situaţia în care deciziile instanţelor inferioare sunt atacate cu apel pe motiv că sunt împotriva practicilor de piaţă. Dacă acele verdicte devin baza unor acţiuni de tip «class action» [n.r. – procese colective], ele pot reprezenta o ameninţare pentru stabilitatea sistemului. Drept răspuns, autorităţile au întocmit un plan pentru stabilirea unor instanţe specializate care să se ocupe de aceste cazuri. Totuşi, implementarea acestui plan a fost întârziată în mod repetat din motive administrative”.

Topul DNA – cine, cât şi cum a primit mită – Capital. Cele mai mari 30 de sume vehiculate în dosarele de luare de mită ale DNA totalizează peste 150 de milioane de euro. Este echivalentul a 12% din bugetul anual al Ministerului Sănătăţii.

Declaraţia unui congresman SUA: „România va fi inclusă în programul Visa Waiver” – Capital. Congresmanul republican Mac Thornberry, preşedintele Comitetului pentru Servicii Armate al Camerei Reprezentanţilor, a anunţat în exclusivitate pentru Radio România că e posibil să se facă modificări astfel încât România să fie inclusă în programul Visa Waiver. Noul ambasador american va ajunge repede la postul din Bucuresti, pentru că şi democraţii dar şi republicanii respectă faptul că este diplomat de carieră, a declarat în exclusivitate pentru Radio România, congresmanul republican Mac Thornberry, preşedintele Comitetului pentru Servicii Armate al Camerei Reprezentantilor.

Încasările din TVA s-au majorat cu 20% în primele două luni ale anului – ZF. În primele două luni ale anului s-au încasat la buget 10 miliarde de lei din TVA (plus 19,5%), iar din accize 3,9 mld. lei (plus 14%). Creşterea este cea mai mare înregistrată după criză cu excepţia lui 2011, când efectul majorării TVA din 2010 s-a văzut în încasările bugetare. Aceste creşteri coincid cu înăsprirea legislaţiei privind emiterea de bonuri fiscale care a culminat cu ultimele controale ale Fiscului şi cu închiderea de zeci de unităţi.

Taxe mai mari pentru firmele mici – DIGI24. Guvernul vrea să forţeze patronii să facă angajări. Aşa că, potrivit noului Cod Fiscal, aflat încă în dezbatere, firmele mici vor plăti de la anul o taxă suplimentară, dacă nu au salariaţi. Patronii ar urma să plătească pe lângă impozitul de trei la sută din venit şi o sumă fixă, de 1.530 de lei pe trimestru.

S-a lansat Different Angle, primul cluster IT&C din zona Bucurestiului – Hotnews. 11 companii din domeniul IT s-au asociat si au creat clusterul Different Angle prin care firmele componente pun resurse la comun pentru a dezvolta diverse proiecte complexe, primul domeniu vizat fiind cel al oraselor inteligente (smart cities). Clusterul va genera si locuri de munca, pana la final de an scopul fiind ca 50 de absolventi de IT sa fie pregatiti pentru a face fata rigorilor pietei.

Transformarea consumatorului român – DIGI24. Consumul trece de câțiva ani, în România, printr-o perioadă de transformare. Consumatorul român de astăzi este mult mai bine informat, mult mai atent cu modul în care îşi cheltuieşte banii şi ceva mai atent cu propria sănătate. Marile lanţuri de magazine au jucat un rol important în schimbarea comportamentului de consum, dar, în acelaşi timp, şi ele şi-au schimbat modul de funcţionare în funcţie de consumator.

Lidl caută 250 de oameni şi ajunge în topul celor mai mari 50 de angajatori – ZF. Retailerul german Lidl, prezent oficial pe piaţa locală din 2011 când a preluat reţeaua de magzine Plus, va angaja în acest an circa 250 de oameni, urmând a depăşi pragul de 4.000 de salariaţi. Compania va continua să facă angajări în contextul în care se extinde cu zece noi magazine în 2015, ajungând la 194 de unităţi de tip discount.

Polițele RCA îşi dublează preţul online – DIGI24. Situaţie greu de înţeles în domeniul asigurărilor. Autorităţile atenţionează că şoferii pot fi păcăliţi de site-urile care vând online asigurări, dar ridică din umeri şi spun că nu pot face nimic. Nu există legislaţie care să pedepsească vinovaţii. Surse din rândul brokerilor spun că interesele autorităţilor ar fi, de fapt, altele.

Şeful Bancpost: Am terminat restructurarea. Acum dăm credite – ZF. Bancpost, subsidiara locală a grupului elen Eurobank, a finalizat procesul de restructurare în urma căruia a închis anul trecut un sfert din reţeaua de sucursale şi agenţii, iar pentru acest an se aşteaptă la o creştere de o cifră a creditării, afirmă George Georgakopoulos, CEO al Bancpost.

Televiziunea americană Universal Channel se retrage din România – MEDIAFAX. Televiziunea americană Universal Channel se va retrage din România, ultima zi de emisie fiind 30 aprilie, au declarat miercuri, pentru MEDIAFAX, reprezentanţii Universal Networks International.

Lukoil mai pune la bătaie 200 mil. $ în căutarea gazului din Marea Neagră – ZF. Lukoil Overseas, divizia internaţională de explorare şi producţie a grupului petrolier rusesc Lukoil, spune că planifică pentru anul acesta forarea a două sonde noi în adâncurile Mării Negre, în perimetrul offshore Trident, unul dintre cele două blocuri pe care grupul le are în concesiune.

Te-ar mai putea interesa și
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Producătorul de armament VMZ Sopot, companie deţinută de statul bulgar, a raportat venituri record de 828 de milioane de leva în 2023, dublu faţă de cifra de afaceri din 2022, informează......
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung Electronics a prezentat miercuri seară o analiză detaliată a gamei sale de televizoare și soundbar-uri pentru ...
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni de majorare a capitalului social
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni ...
JT Grup Oil S.A., companie ce activează pe piața distribuției de carburanți și dezvoltatorul celui mai nou terminal ...
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Copraag Entrepreneur de către Ubitech Construcții
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Copraag Entrepreneur de către Ubitech Construcții
Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacția prin care Ubitech Construcții S.R.L. intenționează să preia Copraag Entrepreneur ...