5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 20.02.2014

Guvernul, obligat să facă puşculiţă pentru Comarnic-Braşov, atenţie la acţiunile de la Depozitar, drumarul român care vrea să cucerească Africa, BNR cere băncilor să ia măsuri dacă la scadenţă clientul ia mai puţini bani decât a depus în depozit, despre bugetul de un miliard de euro al Capitalei şi primele pronosticuri ale alegerilor europarlamentare. Citeşte pe larg revista presei din 20 februarie 2014
Economica.net - joi, 20 feb. 2014, 05:39
5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă - 20.02.2014

România liberă: Guvernul, obligat să facă puşculiţă pentru Comarnic-Braşov. Pe lângă costurile uriaşe cu dobânzile plătite zeci de ani, cifrate la sute de milioane de euro, România riscă să fie obligată prin decizie Eurostat să blocheze anual în buget sume importante pentru acoperirea riscurilor. România ar putea fi nevoită să pună deoparte în bugetul de stat pe întreaga perioadă a concesiunii, respectiv 30 de ani, sume importante de bani pentru acoperirea riscurilor presupuse de proiect, în situaţia în care Eurostat – oficiul european de statistică ce ne supervizează deficitul bugetar – nu va accepta ideea că acest proiect este extrabugetar. În această nefericită ipoteză, România va trebui să aibă prevăzut în buget, în perioada 2014-2015, un total de 1,6 miliarde lei (din care 400 de milioane lei în acest an, restul anul viitor) pentru a acoperi riscurile concesiunii Comarnic-Braşov. Cifrele apar în proiectul scrisorii de intenţie care va fi convenit cu FMI.

ZF: Atenţie la acţiunile de la Depozitar! Brokerii pot să vi le vândă fără să ştiţi, iar nimeni nu-şi asumă răspunderea.  Un despăgubit de la Fondul Proprietatea care primise peste un milion de acţiuni FP de la stat a rămas fără acţiunile pe care le avea la Depozitarul Central după ce firma de brokeraj prin intermediul căreia solicitase un extras de cont de la De­pozitar i-a vândut după numai câteva ore toate acţiunile fără să-l anunţe. Păgubitul, care nu avea deschis un cont de brokeraj, a aflat că nu mai are acţiunile în valoare de 825.000 de lei (183.600 de euro) la Depozitar abia după şase luni, în condiţiile în care Depozitarul nu-i anunţă pe cei care au acţiuni depozitate că cineva le-a mutat acţiunile în contul propriu sau că le-a vândut.

Gândul: BNR cere băncilor să ia măsuri dacă la scadenţă clientul ia mai puţini bani decât a depus în depozit. Banca Naţional a României solicită băncilor să adopte măsuri dacă există situaţii în care, din cauza scăderii dobânzilor şi majorării comisioanelor, deponentul retrage din depozite la termen mai puţini bani decât a plasat la constituire, invocând riscul reputaţional şi mediatizarea fenomenului.

Capital: Drumarul român care vrea să cucerească Africa. Chiar dacă afacerile cu statul încă îi mai asigură lui Florea Diaconu 70% din rulajul anual al Delta ACM, el încearcă să reducă această dependenţă, în favoarea pieţelor externe, din cauza contractelor publice tot mai puţine. La început de an, Diaconu se împarte între Algeria şi România. A semnat în decembrie două contracte în valoare totală de 68 mil. euro, ce implică dezvoltarea a 2.750 de locuinţe în localităţile algeriene Tebessa şi El Ba­yadh, iar zilele acestea este în negocieri pentru obţinerea segmentului de reţele edilitare necesare acestor dezvoltări, care i-ar mai putea aduce alte contracte de 15-20 milioane euro.

ZF: Sorin Oprescu, primarul general al Capitalei, şi-a croit un buget de peste un miliard de euro. Primarul general al Bucureştiului Sorin Opescu propune Consiliului General al Municipiului (CGMB) un buget de venituri pentru 2014 de 4,5 mld. lei (peste 1 mld. euro), deşi la sfârşitul anului trecut municipalitatea a fost obligată să facă o rectificare bugetară record de 648 milioane de lei, tocmai pentru că şi-a supraestimat cu mult veniturile.

Gândul – ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. Socialiştii sunt pe primul loc, creştere spectaculoasă pentru partidele extremiste. Gândul prezintă primele pronosticuri privind alegerile europarlamentare din luna mai, realizate de VoteWatch.eu. Potrivit primelor rezultate ale sondajelor la nivelul celor 28 de membri, Socialiştii europeni vor avea un avans de aproximativ 19 locuri în PE în faţa Popularilor, ceea ce le dă şanse la preşedinţia Comisiei. Îngrijorătoare, însă, sunt ascensiunile incredibile ale comuniştilor şi ale mişcărilor naţionaliste.

Capital: Românii încep să ia din nou credite pentru a cumpăra terenuri de casă. O mare parte din împrumuturile mari, negarantate cu ipotecă, accesate anul trecut de clienţii Kiwi Finance, cel mai mare broker de credite din România, au fost folosite pentru achiziţia de terenuri cu destinaţie rezidenţială. „Creditele de nevoi personale cu valori mari au fost utilizate în special pentru achiziţia de terenuri, în vederea construirii de case individuale. În plus, au început să apară, deja cunoscuţii investitori străini care vizează achiziţia de terenuri agricole“, a declarat Ana Maria Rotar, head of sales în cadrul Kiwi Finance.

Te-ar mai putea interesa și
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Dacă principala enigma a lui 2023 a fost „Vom avea o recesiune sau nu?”, în 2024 întrebarea esențială devine „Va reveni inflația sau nu?”. În funcție de felul în care alegem să......
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, că Guvernul prelungeşte cu încă trei luni, până la 30 iunie, plafonarea tarifelor ...
Tranzacție de 5 mil. euro între Eldrive și MOON Power pe piața stațiilor de încărcare pentru mașini electrice
Tranzacție de 5 mil. euro între Eldrive și MOON Power pe piața stațiilor de încărcare pentru mașini electrice
Operatorul de stații de încărcare pentru mașini electrice Eldrive România a comandat peste 300 de stații MOON Power ...
Kaufland lansează aplicația pentru încărcarea mașinilor electrice la cele 150 de stații din parcările magazinelor
Kaufland lansează aplicația pentru încărcarea mașinilor electrice la cele 150 de stații din parcările magazinelor
Kaufland România lansează E-Mobility, proiectul prin care posesorii Kaufland Card cu mașini electrice au posibilitatea ...