5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 21.05.2015

Au ieşit miliarde de euro. Expunerea băncilor din „Iniţiativa Viena“ a scăzut cu o treime în şase ani - Mega Image şi-a extins reţeaua de două ori mai repede decât vânzările - Cota redusa de TVA se va aplica si asupra alimentelor destinate animalelor - Guvernul vrea sa majoreze cu 12% salariile personalului nedidactic din invatamant - Ţiriac negociază cu Tăriceanu închirierea centrului Ford din Băneasa - Tot businessul care exista pe Dorobanţi începe să dispară pentru că nu mai sunt clienţi. Citeşte pe larg revista presei din 21 mai 2015.
Economica.net - joi, 21 mai 2015, 05:15
5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă - 21.05.2015

Au ieşit miliarde de euro. Expunerea băncilor din „Iniţiativa Viena“ a scăzut cu o treime în şase ani – ZF. Cele nouă grupuri bancare străine care au participat în primăvara anului 2009 la acordul „Iniţiativa Viena“ şi-au redus expunerile cu 29% în perioada martie 2009 – februarie 2015. Scăderea în termeni nominali a expunerii a fost de circa 9 miliarde de euro. Acordul fusese semnat cu statul român şi prevedea menţinerea expunerilor locale. Cele nouă bănci care au particat la acest acord aveau o expunere pe România de circa 32 mld. euro în martie 2009, potrivit unor date publicate anterior de BNR. Aceasta înseamnă că în prezent au mai rămas 23 mld. euro. Acordul a expirat în 2012, moment în care procesul de dezintermediere a devenit foarte vizibil.

Modificari ale normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal: Cota redusa de TVA se va aplica si asupra alimentelor destinate animalelor – Hotnews. Guvernul a aprobat, printr-o Hotarare, modificari si completari ale normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal, necesare pentru a actualiza sau clarifica unele prevederi avand in vedere modificarile survenite asupra legislatiei fiscale. Noile prevederi aduc clarificari si stabilesc codurile corespunzatoare bunurilor pentru care se va aplica cota redusa de TVA de 9% incepand cu data de 1 iunie 2015, respectiv: alimente, inclusiv bauturi, cu exceptia bauturilor alcoolice, destinate consumului uman si animal, animale si pasari vii din specii domestice, seminte, plante si ingrediente utilizate in prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau inlocui alimentele.

Guvernul vrea sa majoreze cu 12% salariile personalului nedidactic din invatamant. Impactul bugetar pe 2016 va fi de 115 milioane lei – Hotnews. Guvernul vrea sa mareasca salariile personalului nedidactic din invatamant, cu 12%, incepand cu 1 august 2015. Prevederea face parte dintr-un proiect de Ordonanta de Urgenta, publicat de Ministerul Educatiei. Executivul sustine in nota de fundamentare ca de aceste majorari salariale vor beneficia aproape 54.000 de persoane din invatamantul preuniversitar de stat si 7.500 de persoane din universitar. Amintim ca aceasta majorare era prevazuta si in documentul semnat de premierul Ponta si ministrii sai cu sindicatele, cu o saptamana inainte de alegerile prezidentiale. Cresterea salariilor va produce o gaura la buget de 38,6 milioane de lei anul acesta si de 115,8 milioane anul viitor, potrivit notei de fundamentare.

Papalekas vrea să aibă cele mai înalte clădiri din România. Are deja trei – Capital. Grupul financiar austriac Raiffeisen şi-a exprimat intenţia de a vinde turnul de birouri Sky Tower, alături de clădirea adiacentă Floreasca Office, încă de la finalizarea construcţiei celor două imobile. Chiar dacă au primit o ofertă de cumpărare pentru 120 mil. euro, proprietarii nu vor să vândă mai ieftin de 160 mil. euro. „Aş vrea să cumpăr Sky Tower pentru că este o clădire emblematică. Am şi făcut o ofertă de 120 mil. euro proprietarilor, însă fiind vorba de o bancă, ei o au trecută în contabilitate cu 160 mil. euro şi nu pot să scadă sub această valoare, care include şi imobilul de birouri de lângă turn“, a declarat în exclusivitate pentru Capital omul de afaceri Ioannis Papalekas, fondatorul şi CEO-ul Globalworth, unul dintre cei mai mari investitori imobiliari din România.

Mega Image şi-a extins reţeaua de două ori mai repede decât vânzările – ZF. Retailerul belgian a ajuns cel mai mare chiriaş de la parterul blocurilor din Bucureşti, unde ocupă 9-10 hectare de spaţii. Grupul belgian Mega Image, cel mai agresiv retailer în ceea ce priveşte expansiunea, a ajuns la finalul anului trecut la aproximativ 400 de magazine, de 25 de ori mai multe decât în urmă cu un deceniu. Expansiunea a fost de două ori mai rapidă decât avansul cifrei de afaceri, care a crescut doar de 12 ori, până la 2,8 mld. lei (632,5 mil. euro) anul trecut.

Top 10 cele mai dinamice sectoare din economie – România cifrelor de afaceri: cine a câștigat, cine a stagnat și cine a pierdut – analiză Adevărul financiar.

„Tot businessul care exista pe Dorobanţi începe să dispară pentru că nu mai sunt clienţi“ – ZF.

Lista consilierului prezidențial Lazăr Comănescu despre eșecurile în promovarea exporturilor românești – cursdeguvernare.ro.

Ţiriac negociază cu Tăriceanu închirierea centrului Ford din Băneasa – ZF. Grupul Ţiriac poartă discuţii pentru a închiria centrul Ford din zona Metro Băneasa, centru deţinut de Automotive Trading Services (ATS), dealerul mărcii din partea de nord a Capitalei. Surse din piaţă arată că negocierile pot duce fie către un contract de închiriere, fie chiar către vânzarea centrului auto. Contactaţi de ZF, reprezentanţii Ţiriac Holdings au declarat că „nu confirmăm momentan aceste informaţii. Dacă şi eventual la momentul la care situaţia va fi una certă, vom detalia şi comunica pe marginea subiectului“.

Alerta pentru regenerabile: chiar daca au atins cel mai mic pret, certificatele verzi nu se vand – energy-center.ro. Ultima sesiune organizata de OPCOM, pentru tranzactionarea certificatelor verzi, s-a soldat cu rezultat zero. Nu s-a incheiat nci o tranzactie, desi au existat 111 ofertanti, iar pretul de vanzare a atins nivelul minim stabilit de ANRE, respectiv 131 lei/CV. Situatia este cu atat mai ingrijoratoare cu cat tendinta de scadere a pretului certificatelor se manifesta inca de anul trecut, iar numarul tranzactiilor este tot mai scazut.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Întreţinerea trupelor în apropierea graniţelor Ucrainei costă Rusia circa 10 milioane de dolari pe zi – expert
Întreţinerea trupelor în apropierea graniţelor Ucrainei costă Rusia circa 10 milioane de dolari pe zi – expert
Întreţinerea celor peste 94.000 de soldaţi în apropierea graniţelor Ucrainei şi în "teritoriile ocupate temporar" ...
Engie va prelua în regim de ultimă instanță clienții abandonați de alții și în decembrie, deși a anunțat că nu mai vrea. La ce preț
Engie va prelua în regim de ultimă instanță clienții abandonați de alții și în decembrie, deși a anunțat că nu ...
Engie, cel mai mare furnizor pentru persoane fizice din România, este furnizorul de ultimă instanță care a venit cu cel ...
Rafila: Adoptarea unor măsuri pentru sărbători – în zilele următoare. Purtarea corectă a măştii, obligatorie
Rafila: Adoptarea unor măsuri pentru sărbători – în zilele următoare. Purtarea corectă a măştii, obligatorie
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că măsurile de protecţie sanitară aferente sărbătorilor de iarnă ...