1EUR = 4.7794 RON | Bucureşti 5 º

News

5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în aceasta dimineaţă - 21.10.2013

Povestea fabricii de pantofi din Guban - Timişoara, fondată de un om cu cinci clase, epopeea celor 100 km de autostrăzi scoşi la licitaţie anul trecut şi CE scoate Moldova de pe coridoarele europene. Citeşte pe larg revista presei din 21c octombrie 2013

21 oct, 2013 | ECONOMICA.net

ZF - Epopeea celor 100 km de autostrăzi scoşi la licitaţie anul trecut: statul nu a semnat contractele nici până acum, iar construcţia începe abia în 2014. Importanţa demarării acestor proiecte este cu atât mai mare cu cât în ultimul an investiţiile publice s-au redus puternic, iar licitaţiile de noi proiecte au fost din ce în ce mai puţine, punând presiune pe industria locală a construcţiilor. În primele opt ale anului, volumul de construcţii inginereşti, adică de infrastructură, a înregistrat un declin în serie ajustată de circa 5,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică. Cei 100 de kilometri de autostrăzi pe care statul i-a scos la licitaţie în august anul trecut se află pe ruta Timişoara-Lugoj-Deva (un lot pe Timişoara – Lugoj şi trei loturi pe Lugoj- Deva). În cadrul procedurilor de atribuire a contractelor pentru construcţia a trei loturi din autostrada Lugoj-Deva, cu o lungime cumulată de circa 72 de kilometri, Curtea de Apel Bucureşti a soluţionat plângerile iniţiale ale contestatarilor, însă ulterior au fost formulate alte plângeri împotriva acestei decizii a Curţii de Apel.

Adevărul -  Povestea fabricii Guban din Timişoara, fondată de un om cu cinci clase: de la Sophia Loren la vitrinele marilor malluri din ţară. Producătorul de încălţăminte Guban din Timişoara, care i-a încălţat pe actriţa Sophia Loren şi pe liderul comunist Gheorghe Gheorghiu-Dej, atacă marile malluri din ţară cu o reţea de magazine proprii. Dacă multe dintre brandurile autohtone au dispărut după ce au pierdut lupta cu marii jucători internaţionali care au invadat piaţa în ultimii 20 de ani, producătorul de încălţăminte Guban din Timişoara continuă şi acum producţia începută în urmă cu mai bine de 75 de ani într-un atelier de lângă Gara Mică din capitala Banatului.

Capital: Sute de investiții publice, lăsate în paragină. Utilaje trase pe dreapta, muncitori trimiși acasă, firme la un pas de faliment. Nenumărate șantiere din toată țara sunt abandonate după ce încercarea autorităților de a ține în frâu deficitul bugetar le-a lăsat fără finanțare. În primele opt luni ale anului, fondurile alocate proiectelor de infrastructură (inclusiv cele realizate cu bani de la Bruxelles) au totalizat 17,75 miliarde de lei, cu 2,5 miliarde de lei mai puțin decât în aceeași perioadă a anului trecut. În procente, scăderea este de peste 12%. Cel mai mult s-au redus cheltuielile aferente investițiilor cu finanțare rambursabilă (-46% față de ianuarie-august 2012), iar banii alocați proiectelor finanțate de UE au fost cu 11,5% mai puțini. Cheltuielile de capital au scăzut, în aceeași perioadă, cu 9,7%.

ZF: 5.000 de lei la bancă mai aduc maximum 56 de lei după trei luni.  Băncile locale au coborât semnificativ dobânzile la depozitele în lei, astfel încât pentru un depozit pe o perioadă de trei luni dobânda anuală este între 2,5% la Intesa Sanpaolo şi până la 5,3% la TBI Bank, sucursala grupului isarelian Kardan. Astfel, un client care vrea să depună la bancă o sumă de 5.000 de lei poate primi după trei luni o dobândă care variază între 26 de lei şi 56 de lei, în funcţie de bancă, net de impozit pe venit, dar fără să ia în calcul comisionul de retragere.

România liberă: Bruxellesul a scos Moldova de pe coridoarele de transport europene. Moldova nu mai figurează pe harta coridoarelor esenţiale de transport trans-europene ce a fost dată publicitaţii zilele trecute. Comisia Europeană (CE) a scos regiunea Moldovei de pe harta reţelei trans-europene de transport TEN-T care asigură coeziunea şi fluiditatea acestui sector la nivel european. Informaţia rezultă din parcurgerea hărţilor date publicitaţii de către CE, după încheierea reuniunii inter-ministeriale ”Zilele TEN-T” ce a avut loc la Tallinn, Estonia în perioada 16-18 octombrie. La acest eveniment România a fost prezentată de doi miniştri, anume de către cel al Transporturilor, Ramona Mănescu, şi de Dan Şova, ministrul Proiectelor de Infrastructură şi Investiţii Străine.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO