1EUR = 4.8026 RON | Bucureşti 12 º

News

5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă - 23.04.2014

Harta terenurilor agricole deținute de străini, dispare Nokia, cinci metode prin care firmele multinaţionale storc bani din România, cât câştigă lunar un consultant de vânzări de la H&M şi zece soluţii pentru independenţa de Moscova. Citeşte pe larg revista presei din 23 aprilie 2014

23 apr, 2014 | ECONOMICA.net

EVZ: Harta terenurilor agricole deținute de străini. Terenurile agricole din România devin din ce în ce mai atractive pentru investitorii străini. Din suprafața arabilă a României, de 9,4 milioane de hectare, 77.100 de hectare sunt deținute de numai zece companii cu capital străin, potrivit datelor furnizate EVZ de compania de consultanță imobiliară DTZ Echinox. În total, investitorii străini au în proprietate un milion de hectare și alte aproximativ două milioane de hectare în arendă, astfel că aceștia controlează o treime din suprafața arabilă.

Capital: Zece soluţii pentru independenţa de Moscova. Un Vladimir Putin tot mai imprevizibil şi un conflict deschis în Ucraina, ţara prin care trec conductele Gazprom, fac un imperativ din găsirea unor alternative la gazele ruseşti. În doar câteva săptămâni, peninsula Crimeea a trecut sub control rusesc. În momentul scrierii acestui articol, în estul Ucrainei se dau lupte între trupele guvernamentale şi militanţii proruşi (pe care mulţi observatori îi identifică drept membri ai serviciilor speciale de la Moscova). Nu este exclus ca scenariul din martie să se repete şi în Doneţk, Harkov sau alte regiuni cu majoritate rusă, unde deja s-au proclamat republici autonome şi se aud voci tot mai numeroase care cer ajutorul Armatei Roşii şi intrarea în componenţa Federaţiei Ruse. Sau, având în vedere riposta mult mai fermă a Kievului (dar şi a unor localnici), conflictul să se acutizeze şi să se transforme într-un război civil de durată. Care să aibă loc exact pe traseul gazului rusesc spre România şi o bună parte a Europei, periclitând astfel aprovizionarea.

Adevărul: Cinci metode prin care firmele multinaţionale storc bani din România. Proprietarii din străinătate îşi obligă filialele din România să le plătească diverse servicii şi să le cumpere produse specifice la preţuri mult mai mari decât cele practicate pe piaţa locală. Pe lângă profiturile pe care firmele străine le obţin cu ajutorul filialelor din România, multinaţionalele scot bani de la aceste subsidiare şi prin alte metode, practicând preţuri de transfer care de cele mai multe ori sunt extrem de mari. Nu întâmplător, Fiscul are cel mai mult de furcă din cauza acestor preţuri, atunci când controlează activitatea multinaţionalelor.

BusinessMagazin: Cât câştigă lunar un consultant de vânzări de la H&M. Un angajat al H&M în poziţia de consultant în vânzări, însemnând printre altele şi munca de casier, câştigă între 750 şi 1.400 de lei lunar, în funcţie de numărul de ore lucrate, potrivit unor surse din piaţă. Orele suplimentare sunt plătite suplimentar. De asemenea, fiecare angajat primeşte şi bonuri de masă în funcţie de norma din contractul de muncă.

Adevărul: Microsoft cumpără Nokia până la finalul lunii şi o transformă în Microsoft Mobile. Până la finalul acestei luni, Nokia va deveni parte a Micrososft. Odată cu tranziţia, va dispărea marca Nokia şi va primi „semnătura“ gigantului american. Microsoft a anunţat că va cumpăra Nokia cu peste 7 miliarde de dolari, asigurându-se astfel că cel mai dedicat producător pe Windows Phone 8 devine parte din portofoliul său. Această tranzacţia a primit aviz favorabil din partea tututor organismelor de reglementare şi după ce finalizarea era aşteptată în martie, acum avem o nouă dată: 25 aprilie. Mashable notează că din acel moment, Nokia va dispărea ca brand.

0-100.ro: Constructorii auto se opun schimbarii modului de testare a eficientei masinilor noi. Sustinatorii modificarilor spun ca producatorii isi mint clientii si profita de regulile vechi de 45 de ani. De multe ori datele tehnice ale unei masini noi suna mult prea bine, iar in condusul de zi cu zi consumul mediu este mult peste cel promis in documentele masinii. Ei bine, grupurile de aparare ale drepturilor consumatorilor spun ca de vina sunt metodele de testare care nu s-au mai schimbat din 1970 si la permit companiilor auto sa faca diverse artificii pentru a obtine cifre atat de bune. Comisia Europeana ar vrea sa introduca proceduri mai severe de testare a eficientei, insa industria face lobby din greu, sperand ca normele vor intra in vigoare in 2021, nu in 2017.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO