5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 24.02.2015

Chinurile facerii Centurii de Nord a Bucureştiului - Cum va arăta viitoarea Dacia Duster - BERD vrea o listare privată pe bursă în viitorul apropiat - Controale la Complexul Energetic Oltenia - despre reorganizarea Oltchim - Păgubiţii Harinvest spun că au de recuperat 12 mil. lei. Citeşte pe larg revista presei din 24 februarie 2015
Economica.net - mar, 24 feb. 2015, 05:41
5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă - 24.02.2015

BERD: Vrem o listare privată pe bursă în viitorul apropiat – ZF. Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), instituţie financiară internaţională cu investiţii de 7 mld. euro în România şi acţionar minoritar la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), vrea să vadă o listare din sectorul privat pentru că doar astfel BVB va demonstra că este o opţiune viabilă de finanţare pe termen lung şi pentru sectorul corporativ, nu doar pentru stat care a fost în spatele listărilor din ultimii şapte ani.

Chinurile facerii Centurii de Nord a Bucurestiului: Unul din cele doua contracte de modernizare a fost reziliat, la peste doi ani de la atribuire. Ce se intampla cu toate punctele „problema” de pe tronsonul modernizat si inaugurat deja de patru ani – Hotnews. De mai bine de trei ani s-au contractat primele lucrari de modernizare a Soselei de Centura Nord a Municipiului Bucuresti, iar de peste un an si patru luni se lucreaza la cele doua capete DN2-A2 si DN7-A1. Acum insa, unul dintre contracte a fost reziliat, potrivit informatiilor obtinute de HotNews.ro, iar al doilea contract abia a ajuns la 30%. In tot acest timp, pe sectorul de 20 de km modernizat la patru benzi si deschis in 2010 raman numeroase zone problema, dar autoritatile promit masuri: sens giratoriu la intersectia cu drumul spre Tunari, finalizarea bretelei de coborare a pasajului de la Chitila inaugurat tot in 2010 si pasarele pietonale peste tot unde trecerile de pietoni au fost facute pe carosabil.

DIGI24 – Controale la Complexul Energetic Oltenia. Compania a renunțat la venituri de peste 43 de milioane de euro. Ministrul Energiei cere o anchetă serioasă ca să vadă cum a renunţat statul la un contract care i-ar fi adus 43 de milioane de euro pentru exportul cărbunelui în Serbia. Pe motiv că nu are cum să transporte marfa, Complexul Energetic Oltenia a lăsat locul la licitaţie unei firme de apartament din Constanţa şi primeşte doar o treime din bani.

Viitoarea Dacia Duster – 4,5 metri lungime și un preț mai mic de 12.000 de euro – Auto Bild. La începutul acestui an, o publicație internațională a realizat o randare cu viitoarea generație a lui Dacia Duster, iar acum avem informații noi despre viitorul Duster. Conform colegilor germani din cadrul publicației Auto Bild, noul Duster va debuta în 2017, urmând ca producția să înceapă la jumătatea aceluiași an.

Oltchim se reorganizează tot prin vânzarea către un investitor – Bursa. Planul de reorganizare a combinatului vâlcean Oltchim are ca punct central tot identificarea unui investitor care să preia (total sau parţial) societatea, precum şi conversia parţială a datoriilor companiei în acţiuni, potrivit documentului consultat de ziarul BURSA. Oltchim a intrat în insolvenţă la finele lunii ianuarie a anului 2013, după o tentativă eşuată de privatizare în septembrie 2012. În timpul insolvenţei, administratorii au organizat licitaţi pentru vânzarea combinatului, care au suferit repetate amânări (la cererea investitorilor după cum au spus aceştia) până în decembrie 2014, când procedura a fost anulată din lipsă de cumpărători.

Păgubiţii Harinvest spun că au de recuperat 12 mil. lei – ZF. Un număr de 94 de clienţi ai Harinvest susţin că au fost păgubiţi în total cu suma de 12,5 mil. lei (2,7 mil. euro), potrivit listei actualizate primite de la reprezentanţii păgubiţilor. Cazul investitorilor păgubiţi de la firma de brokeraj Harinvest a intrat în atenţie în decembrie 2013, când aceasta nu a reuşit să deconteze o tranzacţie de 500.000 de euro din lipsă de fonduri.

Datoriile private scad, cele ale statului cresc. Bugetul cheltuieşte cu dobânzile mai bine de jumătate din banii pe care îi dă pe investiţii – ZF. Datoria externă totală a României a scăzut în 2014 cu 3,8 miliarde de euro, de la 98 de miliarde de euro la 94,2 miliarde de euro, pe fondul reducerii datoriilor populaţiei şi ale companiilor, în vreme ce datoria publică a continuat să crească cu 2,5 miliarde de euro, de la 30,29 miliarde de euro la 32,78 miliarde de euro.

Capital – Economia faţă în faţă cu războiul – cine pierde, cine câştigă? Implicarea directă a unui stat într-o confruntare armată are efecte diverse. Unele sunt foarte uşor de ghicit, altele sunt, însă, mai greu de prevăzut. Un lucru este cert – pacea este alegerea corectă.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Lugoj – Deva: UMB a început să aducă în șantier utilaje pentru secțiunea tunelurilor FOTO
Autostrada Lugoj – Deva: UMB a început să aducă în șantier utilaje pentru secțiunea tunelurilor FOTO
Pasionații de infrastructură au postat vineri imagini cu utilaje aduse de UMB pe secțiunea lipsă din Autostrada Lugoj - Deva (A1). Potrivit lor, o parte dintre acestea urmează să fie utilizate......
Premierul finlandez cere UE să ajute Helsinki să prevină un aflux de migranţi sosiţi din Rusia
Premierul finlandez cere UE să ajute Helsinki să prevină un aflux de migranţi sosiţi din Rusia
Uniunea Europeană ar trebui să ia măsuri pentru a ajuta Finlanda să prevină un aflux de migranţi care sosesc din Rusia, ...
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei se scufundă, spun cercetătorii
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei se scufundă, spun cercetătorii
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei sunt afectate de niveluri de subsidenţă (proces de coborâre treptată a ...
Campanie frauduloasă cu apeluri telefonice în care hackerii se prezintă drept angajaţi ai DNSC
Campanie frauduloasă cu apeluri telefonice în care hackerii se prezintă drept angajaţi ai DNSC
Campania frauduloasă de apeluri telefonice în care atacatorii se prezintă drept angajaţi ai Directoratului Naţional ...